Blog > Komentarze do wpisu
Piersi z kurczaka z ananasem

1/2 kg mięsa pokroić w kostkę 1,5x1,5cm; zalać zaprawą (łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki imbiru, łyżeczka wegety i 1/4 szklanki zimnej wody), wymieszać i odstawić na 30min,
k - mięso obsmażyć w dwóch porcjach na gorącym oleju (ok. 1/2 szklanki), przekładać bez tłuszczu do rondla,
g - dodać szczyptę kurkumy,
sł - dodać 2 puszki krojonych w kostkę ananasów z zalewą,
o - na pozostałym tłuszczu obsmażyć ok. 1/2 kg porów (tylko białe części) pokrojonych w piórka, przełożyć bez tłuszczu do mięsa, wymieszać i dusić na słabym ogniu ok. 10min,
o -dosmakować pieprzem białym, czarnym i cayenne (potrawa powinna być bardzo ostra),
sn - dosmakować solą mieszając,
k - cytryną (potrawa powinna być winno-słodka),
g - dodać szczyptę tymianku, dolać wrzącej wody, by sos był równo z mięsem,
sł - dosmakować odrobiną miodu, ostrożnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie, dosmakować:
o - pieprzem
sn - solą
Podawać z białym pieczywem lub ryżem.
...

.
...
Moje uwagi: zrobiłam z połowy składników i było tego bardzo dużo; pominęłam zagęszczanie mąką - wyszło przepyszne!
...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia Anny Ciesielskiej

niedziela, 01 marca 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/01/23 22:23:19
Ivko, pyszny ten kurczak i ten sos ananasowy... mmm... piękne połączenie dania z porem. Pożywne, smaczne, apetyczne... Zrobiłam tez z połowy porcji i mieliśmy na dwa dni. Polecam jako drugie danie z ryżem :)
-
Gość: gatta77, *.rybnik.vectranet.pl
2010/02/08 21:33:27
to pierwszy przepis jaki zrobiłam z Twojego bloga około rok temu. Jest naprawdę pyszny, szczególnie na zimę i tak jak pisze anetkab z ryżem. Zrobiłam też raz z pieczywem, ale to nie to samo :)