Blog > Komentarze do wpisu
Risotto
ok. 1/2 kg posiekanych resztek pieczonych i gotowanych mięs z dodatkiem bekonu lub szynki podsmażyć na łyżce oleju.
Lekko podsmażyć na oleju 4 duże cebule i 3 ząbki czosnku.
sł - 1 1/2 szklanki ryżu umyć i osuszyćna ściereczce,
wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem (ok. 3 łyżki), podsmażać na ostrym ogniu ok. 15min, stale mieszając, ryż zdjąć z ognia,
sł - do podsmażonego mięsa, cebuli i groszku z puszki wraz z zalewą dodać:
o - podsmażony na oleju ryż,
o - łyżeczkę imbiru,
o - szczyptę pieprzu cayenne i pieprzu czarnego do smaku,
o - 1/2 łyżeczki kolendry,
sn - łyżeczkę wegety i sól do smaku,
wszystko dokładnie wymieszać i dodać:
k -szczyptę bazylii i garść zielonej pietruszki,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
g - 2 1/2 szklanki wrzątku,
sł - łyżkę masła,
wymieszać, zagotować i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150st na godzinę.
...
Moje uwagi: do zapiekania w piekarniku świetnie nadaje się garnek gliniany, tzw. rzymski garnek - romertopf.
...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.
środa, 11 marca 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: