Blog > Komentarze do wpisu
Indyk z jarzynami
Pierś indyka (ok.1kg) natrzeć czarnym pieprzem (o), solą i 1/2 łyżeczki vegety (sn). Powinien poleżeć, a w tym czasie przygotować jarzyny. Po pół godzinie mięso obsmażyć na oleju i przełożyć do rondla.
k - obłożyć mięso garścią pokrojonej zieleniny (koperku, liści kalarepy, pietruszki),
g - łyżką posiekanego świeżego majeranku lub szczyptą suchego,
sł - 1 dużą marchewką pokrojoną w plastry,
o - 1/2 kopru włoskiego, 1 cebulą, 1 porem pokrojonym w plasterki, posypać czarnym pieprzem,
sn - delikatnie posolić,
k - skropić lekko sokiem z cytryny,
g - posypać lekko tymiankiem,
sł - całość polać 3-4 łyżkami roztopionego masła.
Dusić ok. 1godz. w minimalnej temp. rozgrzanego piekarnika, po czym mięso wyjąć, kroić w grube plastry, a sos wraz z jarzynami zmiksować. Sos jest intensywny, bardzo charakterystyczny w smaku. Kłaść go po 1 łyżce na każdym plastrze mięsa.
...
Podawać z młodymi ziemniakami, szparagami lub inną jarzynką gotowaną lub duszoną.
...
Przepis pochodzi z Filozofii życia A. Ciesielskiej.
czwartek, 02 kwietnia 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: