Blog > Komentarze do wpisu
Udźce indyka z jarzynami
o - 2 duże udźce osuszyć ściereczką, zbić tłuczkiem, ponacinać regularnie skórkę wzdłuż,
o - natrzeć grubo czarnym pieprzem,
sn - lekko vegetą i solą.
Odstawić na 30min.
Obrać:
sł - 8 średnich marchewek,
sł - 3 pietruszki i pokroić w podłużne części (ósemki).
Mięso podsmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym oleju, szczególnie skórę, przełożyć do rondla bez tłuszczu, obłożyć jarzynami, posypać:
o - 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
o - 1 łyżką zielonego całego pieprzu,
sn - delikatnie vegetą i solą,
k - pokropić sokiem z cytryny,
g - posypać kurkumą,
g - szczyptą estragonu, a następnie każdy kawałek mięsa i jarzynki polać:
sł -  roztopionym masłem (ok.1/3 kostki).
Przykryć, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec ok. 1,5godz.
...
Podawać z ziemniakami z wody, obkładając mięso na talerzu uduszonymi jarzynami, ewentualnie dodać marynowany czosnek, korniszonki lub sałatkę z buraczków.
...
Przepis pochodzi z Filozofii życia A. Ciesielskiej.
czwartek, 02 kwietnia 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: gatta77, *.rybnik.vectranet.pl
2010/02/08 21:30:56
smaczne, "pieprzność" skórki łagodzi maśłano - warzywny sos. dzięki za przepis