Blog > Komentarze do wpisu
Gulasz wołowy z warzywami i zieleniną
Ok. 70 dag wołowiny bez kości dojrzalej zbić tłuczkiem, następnie pokroić w kostkę bądź paseczki i wlożyć do zalewy na mniej więcej godzinę (dłużej nie trzeba). 
Zalewa:
k - 1 łyżka maki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - szczypta mielonego kminku,
o -1łyżeczka imbiru,
o - 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne,
sn - 1łyżeczka wegety,
sn - 1 łyżeczka soli,
sn - 1/2 szklanki zimnej wody,
k - 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
...
W międzyczasie pokroić:
1 pietruszkę w słupki,
20-30 dag pieczarek w plasterki,
4 większe cebule w słupki,
obrać 4 duże ząbki czosnku.
...
Na patelni rozgrzać olej bądź oliwę i szybko obsmażyć na niej mięso, wrzucić je do rondla, w którym będzie duszone. Następnie obsmażyć pietruszkę z pieczarkami, a po nich cebulkę. Włożyć wszystko to do rondla, po czym dodać:
sł - 1 łyżeczkę kminku ,
o - 1 łyżeczkę imbiru,
o - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
o - 1 łyżeczkę mielonej kolendry,
sn - 1/2 łyżeczki soli ,
k - wrzucić pęczek pokrojonego szczypiorku i pęczek pietruszki,
g - 1/2 łyżeczki tymianku,
g - 1/2 łyżeczki rozmarynu,
g - zalewę z mięsa.
Zalać to wszystko wrzątkiem do wysokości produktów, dodać 1łyżeczkę masła i dusić przez około godzinę.
Po tym czasie sprawdzić słoność, po czym dodać czarny pieprz do smaku, sól do smaku lub choć jej szczyptę, aby zachować kolejność smaków, soku z cytryny do smaku, szczyptę tymianku (jeśli trzeba), rozpuścić 1łyżkę mąki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody i zagęścić sos, zakończyć przyprawianie na czarnym pieprzu.
...
Sos jest bardzo pikantny, więc jeśli ktoś woli ciut łagodniej, niech zmiejszy ilość przypraw.
...
Można go podać do kopytek, klusek śląskich, ziemniakow z wody, kaszy gryczanej, ryżu.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!
niedziela, 17 maja 2009, ivka76

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Lala, cvk162.internetdsl.tpnet.pl
2009/07/13 23:09:42
Błąd rzeczowy! cytuję:

"Zalewa:
sł - 1 łyżka mąki pszennej, (...)"

Przecież mąka pszenna ma naturę kwaśną, a nie słodką! Ojoj, trzeba to zmienić bo się przepis sypie...
-
2009/07/14 08:04:29
Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi na ten błąd :) Niebawem przejrzę przepis i poprawię :)
-
Gość: czarodziejka_smaku, host942311112.microchip.net.pl
2010/08/21 23:13:02
Gotowałam dziś pół dnia ten gulasz... poezja smaku :) Dziękuję za ten pyszny przepis. W temacie kpp stawiam co raz odważniejsze pierwsze kroki i cieszy mnie niezmiernie, że mogę korzytać z Pani spawdzonych przepisów. Pozdrawiam serdecznie.
-
Gość: bazza2, 94-72-101-227.marsoft.net
2012/10/24 19:35:00
a co z z tym czosnkiem? bo został smętnie na blacie, czytam czytam i chyba nie jest napisane kiedy go wrzucić? czy ja nie widzę :D