Blog > Komentarze do wpisu

Sznycle z indyka na szpinaku

sł – 750g świeżego szpinaku umyć,

sł – roztopić w dużym garnku 40g masła, włożyć mokry szpinak; przyprawić go:

o – startą gałką muszkatołową,

sn – solą.

Gotować szpinak na wolnym ogniu pod przykryciem, aż opadnie.

W tym czasie:

o – obrać i rozgnieść 2 ząbki czosnku; dodać do nich:

sn – 75g rokforu rozgniecionego widelcem,

k – kilka kropel soku z cytryny,

g – ¼ łyżeczki kurkumy,

sł – 250ml bitej śmietanki.

Wszystko to wymieszać, zagrzać i lekko odparować.

sł – roztopić 40g masła,

sł – obrać i pokroić w plasterki 150g małych pieczarek; wrzucić na masło; obsmażyć,

o – obrać i pokroić w drobną kostkę 2-3 szalotki; dodać do pieczarek; doprawić do smaku:

o – białym pieprzem,

sn – solą.

Potem dodać:

k – 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki,

o – 4 sznycle z indyka (po ok. 125g każdy) opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć,

sł – roztopić 30g masła i smażyć na nim sznycle niecałe 2min z każdej strony.

Natłuścić żaroodporną formę, włożyć do niej szpinak, potem sznycle. Z wierzchu ułożyć pieczarki, a na nich sos rokforowi. Na koniec zetrzeć na tarce:

sł – 40g sera Maasdamer i posypać wierzch potrawy.

Piec ok. 15min w temp. 200st.

Przepis oryginalny pochodzi z książki DR.OETKER „Drób lekkostrawny i delikatny”, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.

poniedziałek, 08 czerwca 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: