Blog > Komentarze do wpisu
Udko z indyka z morelami
o - udko indycze (o wadze ok. 800g) opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć; włożyć do marynaty z:
o - 2 łyżeczek curry,
o - 1/2 łyzeczki imbiru,
o - szczypty czarnego pieprzu,
o - szczypty soli,
k - 3 łyżek soku z cytryny.
Marynować ok. 2godz. Potem rozgrzać w rondlu:
sł - 50g sklarowanego masła
o - dokładnie obsmażyć udko.
o - obrać 3 szalotki, pokroić w drobną kostkę, dołożyć do piekącego się udka i poddusić.
Wytworzony sos rozprowadzić:
sł - 2 łyżkami białego curacao,
sł - 125ml ciemnego wywaru z cielęciny (fond brun),
o - dodać szczyptę białego pieprzu,
sn - szczyptę soli,
k - 2 łyżki winiaku,
k - 125ml białego wina,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - sok z 1 małej puszki moreli (240g).
Włożyć udko do sosu, dusić pod przykryciem ok. 60min. Potem wyjąć, trzymać w cieple, a wytworzony sos odparować.
sł - morele z puszki i
sł - 2 plastry ananasa z puszki pokroić na kawałki, dodać do sosu.
Doprawić do smaku:
o - białym pieprzem,
o - curry,
sn - solą.
Na gotowym sosie ułożyć udko i podawać.
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki DR. OETKER Drób lekkostrawny i delikatny, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
niedziela, 07 czerwca 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: