Blog > Komentarze do wpisu
Zrazy zawijane z indyka w sosie grzybowym
sł - 10 suszonych borowików i
o - szczyptę imbiru namoczyć w
sn - 250ml letniej wody na 2-3godz.
...
Nadzienie:
sł - 150g kremowej śmietanki wymieszać z:
o - czarnym pieprzem,
sn - solą,
k - 2 łyżkami tartej bułki,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 białkiem,
o - szczyptą imbiru,
sn - 50g chudego boczku pokrojonego w drobną kostkę,
k - 1 łyżką drobno pokrojonego szczypiorku,
k - garścią drobno pokrojonej zielonej pietruszki,
g - 1/4 łyżeczki estragonu.
Całość dokładnie wymieszać.
...
o - 4 cienkie płaty z piersi indyka opłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i oprószyć:
o - czarnym pieprzem,
sn - solą.
Porozkładać na nich nadzienie, zwinąć w wałki, obwiązać nicią kuchenną lub spiąć szpilkami do zrazów.
sł - 1-2 łyżki masła sklarowanego rozgrzać, mocno obsmażyć na nim zrazy ze wszystkich stron; dodać:
sł - namoczone grzyby wraz z połową płynu z namoczenia.
Dusić w garnku pod przykryciem ok. 35min. Zrazy odwracać od czasu do czasu. Odparowany sos uzupełniać płynem pozostałym z namoczenia grzybów. Ewentualnie dodać jeszcze trochę wody.
Gotowe zrazy wyjąć, usunąć nici kuchenne lub szpilki. Pozostawić w cieple.
...
Sos grzybowy:
sł - resztę kremowej śmietanki wlać do sosu, w którym dusiły się zrazy, dobrze wymieszać. Sos nieco odparować.
sł - 1 żółtko rozmącić ze
o - szczyptą czarnego pieprzu i z
sn - 2 łyżkami zimnej wody, mieszając wlać do sosu nie dopuszczając do zagotowania.
Doprawić do smaku:
sn - sosem sojowym jasnym,
sn - szczyptą soli,
k - sokiem z cytryny,
g - szczyptą kurkumy,
sł - mielonym kminkiem,
o - czarnym pieprzem.
...
Podawać z risottem, ziemniakami w mundurkach, a w sezonie z zieloną sałatą.
...
Przepis orygianalny pochodzi z książki DR.OETKER Drób lekkostrawny i delikatny, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
niedziela, 07 czerwca 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: