Blog > Komentarze do wpisu
To idealna propozycja obiadowa dla Małych i Dużych, na ciepło i na gorąco, ale przede wszystkim na wytrawnie.
Tym Dużym będą pewnie smakowały z kieliszkiem dobrego wina, a tym Małym z nieco kwaśnym sokiem.
Zdecydowanie polecam wypróbować!
...
Naleśniki wytrawne
Ciasto:
sł - 200ml mleka,
o - szczypta imbiru,
sn - 200ml zimnej wody źródlanej,
k - 1/2 łyżeczki bazylii,
k - mąka pszenna w ilości takiej, aby ciasto miało lejącą się konsystencję,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 duże jajko,
sł - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
o - łyżeczka oregano,
o - 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól do smaku,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne dodać na końcu - w smaku kwaśnym - mąkę pszenną.
Piec na odrobinie oleju z pestek z winogron w taki sposób, aby naleśniki był duże i cienkie, a zarazem rumiane z obu stron.
Polecam nadziewać tym farszem, następnie składać na czworo. Na wierzch położyć:
sł - plasterek żółtego sera, który następnie posypać:
o - szczyptą czarnego pieprzu,
o - szczyptą oregano,
sn - szczyptą soli,
k - szczyptą bazylii,
g - szczyptą bazylii.
Opiekać pod mocno nagrzanym grillem do chwili lekkiego nadtopienia się sera.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
czwartek, 06 sierpnia 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2009/08/06 22:44:13
a moze byc mąka żytnia?
-
2009/08/07 08:07:32
Z żytnią nie próbowałam. Poza tym to inny smak i trzeba byłoby przekonstruować przepis pod nią.
-
2009/12/10 17:37:25
Zrobię sobie takie, tylko z żytnią właśnie :D Natchnęłaś mnie na naleśniki :)))) Tylko z nadzienia nie skorzystam, bo nie przepadam za cukinią.
-
2009/12/14 15:04:15
witam serdecznie! niestety mam niezbyt dobrą wiadomość, zaplanowałam sobie Boboti na sobotę, ale niestety brak czasu i złe zorganizowanie czasu pokrzyżowało mi plany:( w dodatku czuję, że łapie jakieś przeziębienie, strasznie niewyraźnie się czuję;/ wstyd mi jest okropnie, że nie wywiązałam się z Łańcuszka, przepraszam najmocniej