Blog > Komentarze do wpisu
Surówka z dyni i jabłek
sł - 50 dag pomarańczowej dyni,
o - szczypta imbiru lub 1/2 łyżeczki soku ze świeżego imbiru,
sn - sól,
k - 2 kwaskowate jabłka.
sos:
k - 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
g - 2 łyżki wrzącej wody,
sł - 2-3 łyżki oliwy,
sł - 1 łyżeczka słodu lub miodu.
Do startej dyni dodać sok z imbiru (lub imbir sproszkowany), sól oraz starte jabłka (razem ze skórką). Wymieszać. Do niewielkiego słoiczka włożyć po kolei wszystkie składniki sosu, słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aż składniki się połączą.
Do surówki dodać sos, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 30 min pod przykryciem, aby przeniknęły się wszystkie smaki i aromaty.
Podawać jako dodatek do potraw.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Zdjęcie jest z tej strony.
wtorek, 27 października 2009, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Mamo! Szybko, szybko! Głodny jestem! :)

    Dziecko moje jedyne ostatnio nabawiło się zapalenia oskrzeli :( Siedzi więc mały mężczyzna w domu i narzeka, na zmianę z wymyślaniem cóż by tu zjeść. Apetyt sto

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: