Blog > Komentarze do wpisu
Doskonała odmiana obiadowa! Zamiast pizzy, mamy zamknięte wewnątrz nadzienie, które długo pozostaje ciepłe. Całości dopełnia idealnie miękie ciasto o ziołowym aromacie.
Po prostu świetne!
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".
...

...
Calzone z pieczarkami
ciasto:
k - 300g mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 180 ml mleka,
sł - 2 łyżki oleju z pestek winogron,
o - 1 płaska łyżeczka suszonego oregano,
o - 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
o - 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
o - 1/2 łyżeczki mielonej papryki,
sn - 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej,
k - 1 łyżeczka z górką suchych drożdży.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do chleba i nastawić program do ciasta rosnącego.
...
W międzyczasie przygotować farsz:
sł - 30-40 dag pieczarek obrać, pokroić w średnio grubą kostkę i przesmażyć na oleju z pestek winogron; zdjąć z patelni;
...
sł - rozgrzać 2-3 łyżki oleju i wrzucić na nie:
o - 1-2 cebule obrane i pokrojone w drobną kostkę, przesmażyć z zdjąć z patelni;
...
sł - ponownie rozgrzać na patelni olej i wrzucić na niego:
o - ok. 20-30 dag wędliny lub mięsa z indyka, przesmażyć i zdjąć z patelni;
...
sł - na 1-2 łyżki rozgrzanego oleju z pestek wingoron wrzucić przesmażone wcześniej:
sł - pieczarki,
sł - cebule,
sł - mięso, wymieszać i dodawać:
o - 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - oregano,
o - mieloną paprykę, wymieszać i dodać:
sn - sól do smaku, wymieszać,
k - dodać kilka kropel soku z cytryny lub szczyptę bazylii, wymieszać,
g - dodać 1/2 łyżeczki kurkumy, wymieszać i dodać:
sł - 2 łyżki sezamu, wymieszać i poddusić jeszcze ok. 5 min.
...
Gotowe ciasto zagnieść raz jeszcze i podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na okrągły placek. Ułożyć na nich farsz i zlepić tak, jak pierogi. Można przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temp. 200st. przez ok. 25min aż będą miały złoty kolor.
...
Przed pieczeniem:
.
Już gotowe:
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
środa, 13 stycznia 2010, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/01/13 20:01:48
Po pierwsze chciałam pochwalić Twój szablon, szczególnie górne zdjęcie bardzo mi się podoba:) A po drugie dobrze, że przypomniałaś mi o calzone bo jest pyszne! Świetny przepis:)
-
2010/01/13 21:25:49
Dziękuję Ci za miłe słowa odnośnie szablonu, ale należą się one nie mnie, a twórczyni szablonu, tzn. Agacie z ACM Sudio. Dzięki niej mój szablon jest niepowtarzalny i jak dla mnie, niezwykle uroczy :)
A calzone godne przypomnienia w każdej sytuacji :)
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , *.swidnica.mm.pl
2010/11/10 12:06:47
Calzone robiłam też jest pyszne.
-
Gość: hun, *.multimo.pl
2011/01/07 17:18:23
A co robić, jeśli nie mam maszyny do chleba...?