Blog > Komentarze do wpisu
Danie to jest bardzo proste i smaczne. Pasuje do wszystkiego. Można zrobić go większą ilość i zapasteryzować w słoikach na czas, kiedy nie mamy ochoty na stanie przy garach.
...
Duszone warzywa z indykiem
g - 1/2 l wrzątku gotować w głębokim rondlu,
g - dodać 1/2 łyżeczki tymianku,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy, wymieszać i zagotować;
sł - dodać 2-3 starte na grubej tarce marchewki, zamieszać i przykryć; dalej gotować.
...
W międzyczasie:
sł - rozgrzać 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
o - wrzucić na niego 1-2 cebulki obrane i pokrojone w półkrążki, przesmażyć po czym zdjąć z patelni.
...
sł - ponownie rozgrzać 3-4 łyżki oleju i wrzucić
o - ok. 30-40 dag filetów z indyka pokrojonych w średniej grubości kostkę; przesmażyć ze wszystkich stron i zdjąć z patelni.
...
Do duszących się pod przykryciem warzyw dodawać:
o - 1/4 średniej główki białej kapusty drobno posiekanej, wymieszać i dusić ok. 20-30min, następnie dodać:
sn - sól morską jodowaną so smaku, wymieszać,
k - kilka kropel soku z cytryny, wymieszać,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy, wymieszać,
sł - przesmażoną cebulkę, wymieszać,
o - przesmażone mięso z indyka, wymieszać,
o - doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
o - czerwoną mieloną papryką,
o - szczyptą curry,
o - można dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
Dusić pod przykryciem ok. 15-20 min.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
sobota, 02 stycznia 2010, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/01/02 23:31:42
takie dania lubię. :D zapisuję. :]