Blog > Komentarze do wpisu

Mieliśmy już mały przesyt grubych ciast na pizzę, więc nastała pora na ciasto cienkie. Coraz częściej staram się odchodzić od używania mąki pszennej (nawet chlebowej), na korzyść mąki żytniej. Również i w tym przepisie pozmieniałam mąki - efekt bardzo nam smakował.
Dodatki - jak zwykle wg własnego uznania :)

...
Ciasto na pizzę o cienkim spodzie
sn - 250 ml wody źródlanej,
k - 100g mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 200g mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 100g mąki żytniej chlebowej typ 720,
g - 1 łyżeczka kurkumy,
sł - 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 łyżeczka suszonego oregano,
o - 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
o - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
sn - 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do pieczenia chleba i nastawić program do ciasta rosnącego.
Po jego zakończeniu ciasto zagnieść raz jeszcze i uformować placek pasujący do naszej blaszki lub kamienia (ciasta nie należy wałkować). Posmarować go dowolnym sosem, ułożyć dodatki.
Piec w temp. 200st. przez 20min.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

piątek, 14 maja 2010, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Mamo! Szybko, szybko! Głodny jestem! :)

    Dziecko moje jedyne ostatnio nabawiło się zapalenia oskrzeli :( Siedzi więc mały mężczyzna w domu i narzeka, na zmianę z wymyślaniem cóż by tu zjeść. Apetyt sto

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/14 10:49:47
zdecydowanie bardziej lubię cienkie ciasta do pizzy. z mnóstwem dodatków.
-
2010/05/14 11:28:28
a gdy na nim ułozy się ulubione dodatki, wtedy dopiero zaczyna się zabawa! :)
-
2010/05/14 18:42:12
Fajnie, że zamieściłaś przepis - ten mój się już trochę znudził i chyba wypróbuję czegoś nowego. Pozdrawiam!
-
2013/05/03 16:08:21
_______________________________________________________________________
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ WYTRWAŁOŚCI / DALSZEJ KREATYWNOŚCI! *****

_______________________________________________________________________
-
2014/03/14 15:49:58
Jestem chyba uzależniona od pizzy:) również wolę takie na ciezkim cieście, ponieważ wtedy można czuć smak dodatków a nei tylko samo ciasto:)