Blog > Komentarze do wpisu

Chlebek ten widziałam zawsze pieczony bez formy, zazwyczaj pięknie nacięty z góry. My jednak wolimy pieczywo ujarzmione :) przez kształt foremek, którego zgrabne kromki mieszczą się w śniadaniowych pudełkach.
Dlatego też i ten chleb wyrastał i piekł się w keksowej formie. Nie przepadam za ręcznym zagniataniem ciasta, zwłaszcza chlebowego, więc i to stało się zadaniem maszyny do chleba.
Sam chleb bardzo smaczny, z raczej delikatnym miąższem i wyraźnie widocznymi dziurkami.

...
Less Sourdought z foremki
sn - 280g wody źródlanej,
k - 390g mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 90g mąki żytniej razowej typ 2000,
g - 240g aktywnego zakwasu żytniego.
sł - 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczypta imbiru,
o - szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
sn - 11 g soli morskiej jodowanej.
Podane składniki włożyć do foremki maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego. Po godzinie wyłączyć maszynę, a ciasto zagnieść raz jeszcze (jest delikatnie lepkie i gładkie. Przełożyć do foremki i odstawić do wyrośnięcia.
Piec 15min w temp. 230st., po tym czasie obniżyć temp. do 210st. i piec kolejne 10-15min. Następnie piec wyłączyć i zostawić w nim chleb na 10-15min.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z moich notatek, nie znam jego dokładnego źródła.

środa, 12 maja 2010, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Pierwsze urodziny!!!

    Dzisiaj swoje pierwsze urodziny obchodzi nasz czwarty członek rodziny - WASZMOŚĆ ZAKWAS ŻYTNI :) Rocznica to nie byle jaka, bo zakwas ów przez cały ten czas był

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/12 10:14:31
najbardziej w tym chlebku podoba mi się jego kształt :) zawsze preferowałam te o płaskim wierzchu :)
-
2013/01/01 16:48:57
___________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Niezbędna, kreatywna energia.

CHLEB NA STRES/DEPRESJĘ-IRL. ENERGIA, ANTYCUKRZYCOWY. *****
13.TEMAT.
a._: witam.nl/index.php?topic=8158.0

ARTYKUŁ BH.305.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: kobiecyswiat.eev.pl/viewtopic.php?p=1363#1363
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
13.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.

___________________________________________________________________________