Blog > Komentarze do wpisu

Powolutku wkraczamy w wiosenny sezon warzywny. Pogoda niestety nie sprzyja zjadaniu surowych warzyw, ale małymi porcjami włączamy je do naszej diety.
Przy okazji środy mieliśmy oczywiście placuszki - tym razem na wytrawnie. Dodatek rzodkiewki i zielonego ogórka to miła smakowa odmiana, a zarazem coś rzadko spotykanego w tego rodzaju daniach. Ogórek po usmażeniu nie jest zupełnie miękki, ale staje się delikatnie chrupiący. Naprawdę ciekawe połączenie.

...
Placuszki pszenno-żytnie z rzodkiewką i zielonym ogórkiem
sn - 150-200 ml wody źródlanej,
k - 4 kopiaste łyżki mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 2-3 kopiaste łyżki mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 1 kopiasta łyżka mąki żytniej chlebowej typ 720,
sł - 100 ml mleka,
sł - 1 jajko,
o - 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - 1 łyżeczka suszonego oregano,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 3-4 rzodkiewki drobniutko pokrojone lub przeciśnięte przez praskę,
o - jeśli mamy to dorzućmy np. polędwiczki indycze ugotowane w przyprawach na parze - w mojej wersji są :)
sn - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sn - sól morska jodowana do smaku,
sn - jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać wodę źródlaną,
k - kilka kropel soku z cytryny lub nieco mąki pszennej jeśli konsystencja masy tego wymaga,
g - 1 płaska łyżeczka kurkumy,
sł - 1 duży ogórek umyty, obrany, pokrojony najpier w grube plasterki, a następnie w kostkę.
Wszystkie składniki mieszać wg podanej kolejności. Smażyć na oleju z pestek winogron z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z kleksem dobrego jogurtu, sosem czosnkowym, ketchupem czy też świeżym pomidorem.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

czwartek, 13 maja 2010, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Bitki wieprzowe

    S chab bez kości można wykorzystać nie tylko do przygotowania tradycyjnego kotleta schabowego, ale również małych i szybkich wieprzowych bitek. Ważne, że nie sm

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/05/13 09:44:36
rzodkiewki w plackach.. rzeczywiście niezwykłe połączenie.
-
2010/05/13 10:39:29
takiego połączenia jeszcze nie znałam, a brzmi tak pysznie!
-
2010/05/13 10:39:57
takiego połączenia jeszcze nie znałam, a brzmi tak pysznie!