Blog > Komentarze do wpisu
Biszkopciki bez glutenu

Od dawna staramy się jeść zdrowo, opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, gotować i piec od podstaw... w domu. Był taki czas, że sklepowych słodyczy w ogóle nie można było w naszym domu spotkać - chcemy do tego znów powrócić. Zwłaszcza, że postanowiliśmy unikać pszenicy pod każdą postacią, więc szukamy, próbujemy, działamy...

Dziś na tapecie:

Biszkopciki bez glutenu

2 jajka

1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego (może być mniej, jeśli chcemy żeby były mniej słodkie)

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki mielonego siemienia lnianego (możemy pominąć)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (kryształki cukru nie powinny być wyczuwalne w masie ciasta) na gładkie ciasto o dość gęstej konsystencji. Wykładać stołową łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dosyć duże odstępy, gdyż biszkopciki rozlewają się podczas pieczenia.

Piec w temp. 180 st. do lekkiego zrumienienia.

.

.

.

 .

.

Nasze uwagi: możemy zachować składniki pięciu przemian dodając stosowne przyprawy i kolejność ich dodawania podczas miksowania. Ciasteczka świetnie smakują same, ale także z dowolną konfiturą, masłem orzechowym, miodem lub dobrze schłodzonym mleczkiem kokosowym (wtedy ma ono stałą konsystencję).

niedziela, 06 października 2013, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Ależ ten czas szybko mija...

    Świetnie :( Miało mnie nie być chwilę, a nie było znów ponad rok... Ech... Szkoda gadać i szkoda narzekać... Straconego czasu nie nadrobię, ale spróbuję stopnio

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/10/08 05:57:40
Ciekawe jak wyszły, bo wyglądają naprawdę fajnie
Przy okazji zapraszam na konkurs basinepichcenie.blox.pl/2013/10/Konkurs-I-walek-silikonowy-czerwony-do-wygrania.html
-
2013/10/08 15:46:06
Wyszły rewelacyjnie - chrupiące na brzegach, a mięciutkie w środku, nie za słodkie. POLECAMY :)
-
2013/12/06 12:52:34
Wyglądają rewelacyjnie i jak sama mówisz tak samo smakowały :P
-
2014/01/03 11:35:32
Bardzo fajne :)