Blog > Komentarze do wpisu

Za oknami wreszcie cudne słonko. W zasięgu ręki pachnące truskawki, poziomki, coraz więcej warzyw bez chemicznych dodatków. Pewnie i Wy sięgacie codziennie po warzywne dodatki do posiłków, dlatego mój dzisiejszy wpis to przepis na sałatkę. Świetnie sprawdza się jako obiadowy dodatek, ale także jako przekąska do zabrania ze sobą gdzieś poza domowe zacisze.

Sałatka grecka 

o - porwać listki kapusty pekińskiej, a następnie dodać świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony czarny pieprz i pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę; wymieszać

sn - doprawić solą i odstawić na kilka minut, aby się przegryzło :)

W międzyczasie pokroić:

sn - oliwki w cienkie plasterki oraz ser feta w niewielkie kosteczki; dodać do sałaty, a następnie skropić:

k - octem winnym i dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory; wymieszać; następnie dodać:

g - szczyptę tymianku (z tymiankiem radzę uważać, gdyż jeśli dodamy go zbyt dużo, to smakiem zdominuje potrawę)

sł - na koniec skropić oliwą z oliwek, solidnie wymieszać i odstawić na chwilkę.

Uwagi: Oryginalny przepis na sałatkę pochodzi z książki Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian E.Dobek, T.Guliński.

niedziela, 19 czerwca 2016, ivka76

Polecane wpisy

  • Omlet z ziołami

    Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniada

  • Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

    Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią... Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :)

  • Surówka z dyni i jabłek

    sł - 50 dag pomarańczowej dyni, o - szczypta imbiru lub 1/2 łyżeczki soku ze świeżego imbiru, sn - sól, k - 2 kwaskowate jabłka. sos: k - 1/2 łyżeczki skórki ot

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: