niedziela, 31 stycznia 2010

To znów jeden z tych przepisów, na publikację których zabrakło mi czasu w okresie przedświątecznym. Jednak lepiej późno niż wcale, a być może sam pomysł na takie właśnie wykorzystanie piernikowego ciasta przyda się w najmniej oczekiwanym momencie? Któż to wie?
Choineczki wyglądają bardzo efektownie i oczywiście nadają się do zjedzenia. To, jak je ozdobimy zależy od naszej inwencji twórczej - i tak zawsze wychodzą prześliczne.
Idealnie nadają się na prezent. Polecam wypróbować nie tylko przed Bożym Narodzeniem :)

...
Piernikowe choineczki
Przygotować ciasto piernikowe wg tego przepisu. Rozwałkować na grubość 2-3cm, a następnie wykrawać kółka o sześciu różnych średnicach - każda odpowiednio mniejsza od poprzedniej.
Kółka ułożyć na blaszce i piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. W razie potrzeby można je odwrócić na drugą stronę i dopiekać. Nie zwracać uwagi na fakt, iż podczas pieczenia kółka mogą się zniekształcić - nie ma to żadnego wpływu na urok ostateczny choineczek.
...
W międzyczasie przygotować lukier:
sł - 1 białko z dużego jajka,
sł - 1 szklanka cukru pudru (jeżeli dodamy nierafinowany cukier trzcinowy, to lukier będzie beżowy, a nie biały).
Białko ubić z cukrem na bardzo gęstą pianę, którą nakładać łyżką w formie kleksów na każde dolne kółko choinki.
...
Kiedy kółka piernikowe zupełnie wystygną można zacząć składanie choineczek - zacząć od kółka największego, które kładziemy na spód, a na nim zrobić kleks z lukru. Na to położyć mniejsze kółko i kolejny lukrowy kleks. Czynności powtarzamy aż do nałożenia czubka choineczki.
Całość zdobimy wg uznania i pozostawiamy do całkowitego stwardnienia lukru.
Polecam zapakować choineczki w celowan - bardzo szczelnie, będą wówczas miękły i czekały na swoją prezentową kolej :)
...
.
.
...

Przeglądając zapiski blogowe, zauważyłam, że sporo mam przepisów zaległych, których nie zdążyłam opublikować w odpowiednim dla nich czasie. Będę więc stopniowo nadrabiać zaległości, żeby nie nagromadziło się ich zbyt dużo.
...
Poniższy przepis na ciasto piernikowe należy do jednych z moich ulubionych. Nie wymaga leżakowania w lodówce przez długie tygodnie, upieczone z niego pierniczki od razu nadają się do jedzenia, a jeśli je polukrujemy, to wprost rozpływają się w ustach. Na dodatek ciasto jest bardzo plastyczne i poradzą z nim sobie nawet małe dziecięce rączki, chcące pomagać w kuchni

...
Ciasto na pierniczki
k - 550g mąki pszennej,
g - 2 łyżeczki kakao,
sł - 300g miodu,
sł - 100g nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 duże jajko,
o - ok. 60g przyprawy do piernika,
sn - 120g smalcu wieprzowego,
sn - 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego. Kontynuować mieszanie ciasta do chwili uformowania się jednej lub dwóch kul (zależy to od ilości mieszadeł w maszynie). Po tym czasie ciasto wyjąć, zagnieść raz jeszcze.
Wałkować podsypując delikatnie mąki na grubość ok. 2-3 mm. Wycinać ciasteczka i układać na blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180st. przez ok. 7-8min.
Od razu po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie, więc dać im chwilkę przestygnąć i dopiero zdejmować z blaszki.
...
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
sobota, 30 stycznia 2010

Okazało się, że moje konfiturowe zapasy zimowe stopniały w tym roku o wiele za szybko. Staram się nie kupować gotowych dżemów, więc zrobiłam coś własnego i owoców dostępnych teraz. Bazą konfitury jest nasze dobre rodzime jabłko, a egzotycznym dodatkiem ananas, który o tej porze roku jest najsmaczniejszy i najbardziej soczysty.
...


...
Smakowe połączenie tych dwóch owoców to dla mnie smak idealny, a całości dopełnia szczypta orientu, czyli cynamon, imbir i kurkuma.
Przepis dodają do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...


...
Konfitura jabłkowo-ananasowa
k - ok. 1kg jabłek obrać i pokroić w średnio grubą kostkę,
g - dodać 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - dodać 1 dużego ananasa obrać ze skórki i pokroić w średnio grubą kostkę (jeżeli ma bardzo twardy środek, to trzeba go wykroić),
sł - wsypać 1 kopiastą łyżeczkę cynamonu,
sł - od 5 do 10 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego (jego ilość zależy od indywidualnych preferencji smakowych),
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
sn - szczyptę soli.
U mnie konfitura robiła się w maszynie do chleba na programie do konfitur właśnie. Jednak również dobrze można ją smażyć w tradycyjny sposób. Jeszcze gorącą przełożyć do słoiczków, które szybko i szczelnie zakręcić.
Słoiczki wstawić do zimnego piekarnika, który następnie nagrzewać do temp. 130st. Kiedy konfitura zacznie bąbelkować odczekać jeszcze 10 minut i wyłączyć piekarnik. Pozostawić w nim słoiczki do całkowitego wystygnięcia.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcia owoców pochodzą z tej strony oraz z tej strony.


piątek, 29 stycznia 2010

I jeszcze jeden przepis na obiadowy dodatek z wykorzystaniem buraczków.
Dodaję go do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...


...
Buraczki na ciepło
1 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na bardzo drobnej tarce.
sł - w rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju z łyżeczką masła i dodając 2 łyżki pszennej mąki zrobić jasną zasmażkę,
sł - dodać starte buraki, podsmażać, stale mieszając, dosmakować miodem (ok. łyżeczki),
o - szczyptą imbiru,
o - szczyptą białego pieprzu,
sn - solą do smaku,
k - sokiem z cytryny (ok. 1-2 łyżki).
Podsmażać mieszając na słabym ogniu ok. 10-15 min.
...

...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.

Wykorzystane we wpisie foto pochodzi z tej strony.

czwartek, 28 stycznia 2010

Nie wszystkie przepisy zamieszczane na moim blogu były przeze mnie wykorzystane. Mimo to, co jakiś czas je publikuję, gdyż wiem, że sporo z Was z nich korzysta.
Jeśli macie ochotę dzielić się własnymi kulinarnymi spostrzeżeniami, piszcie komentarze lub wysyłajcie maile - chętnie je opublikuję jako Wasze uwagi do danego przepisu.
Z poniższego przepisu nie korzystałam, więc czekam na Wasze uwagi...
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...

...
Buraczki - ćwikła
sł - 1 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na bardzo drobnej tarce, dodać mieszając:
sł - łyżeczkę miodu,
o - słoik (0,2 l) ostrego chrzanu,
o - szczyptę białego pieprzu,
sn - sól do smaku,
k - sok z cytryny w razie potrzeby.
...

...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.
Wykorzystane w przepisie foto pochodzi z tej strony.

wtorek, 26 stycznia 2010

Miło mi dziś gościć u siebie Czytelniczkę mojego bloga Anetkab, która podzieli się z nami wypróbowanym przepisem na pożywne i pyszne śniadanie.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...


 

...
Super śniadanie, czyli muesli
g - wrzątek,

g - odrobina kurkumy,
sł - kasza jaglana (proporcja 1:4 do wody, podprażana wcześniej i przepłukana wodą),

sł - banan,

sł - trochę masła,
o - imbir,
sn – sól.

W czasie, kiedy kasza się gotuje utrzeć jabłka i po chwili dodać:
k - utarte kwaśne jabłko,

g - orzechy włoskie,
sł - ziarna słonecznika,

sł - miód,

sł - cynamon,

sł - sezam,
o - garść płatków owsianych

Po kolei dodawać poszczególne składniki i mieszać drewnianą łyżką.

...

.

...

Uwagi Anetkab: Polecam, naprawdę świetne i pyszne śniadanie, to było moje pierwsze dzieło wg KPP (kuchni Pięciu Przemian) i zasmakowałam! :)))

Dodatkowo dodałam jeszcze inne bakalie: śliwki kalifornijskie, morele, daktyle po 5 sztuk, wcześniej wymoczone we wrzątku i pokrojone. Migdały i orzechy włoskie – sparzone wrzątkiem i obrane ze skórek oraz pestki dyni i siemię lniane (dodane przy smaku słodkim ze słonecznikiem). Nie dodałam miodu, bo akurat nie miałam, ale i tak było słodkie od owoców. Kaszy jaglanej dodałam w ilości małej filiżanki, a wody ciut więcej. Taka porcja wystarcza na 2 dni.

...

Przepis nadesłała do mnie Anetkab, a pochodzi on z książki Kuchnia kreatywa, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian E. Dobek i T. Gulińskiego.

Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.



Gotujmy na parze!

Nie ma chyba nikogo, kto choć raz nie słyszałby o gotowaniu na parze. Był nawet taki czas, kiedy to wiodące firmy prześcigały się w wymyślaniu kolejnych cudownych urządzeń do takiego właśnie gotowania. Niestety wiele osób zraziło się do tej metody przygotowywania posiłków, kojarząc parowane jedzenie z czymś mdłym, pozbawionym przypraw oraz aromatu charakterystycznego dla dań pieczonych czy smażonych.

Moja akcja ma na celu pokazanie, iż gotowanie na parze to nie tylko kulinarna sztuka i pasja, ale przede wszystkim potrawy pyszne, niczym nie ustępujące tym szykowanym tradycyjnie. Co więcej, gotując na parze, zachowujemy wiele ważnych składników mineralnych oraz witamin.Na parze możemy przygotować wszystko od warzyw i owoców, przez mięsa wszelakie, na deserach kończąc.

Akcja "Gotujmy na parze" trwać będzie od 1. lutego 2010r. do odwołania. Dodawać do niej można przepisy wszelakie opublikowane w trakcie jej trwania. Bardzo proszę o dokładnie precyzowanie czasu gotowania Waszych potraw, co będzie szczególne przydatne dla osób rozpoczynających przygodę z parowarem.
...


...

Przyłącz się do tej akcji!
Kulinarne Perły z Lamusa

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem odkurzenia przepisów, które przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie. Zazwyczaj niczego w takich recepturach nie zmieniamy, a wyczarowane z nich potrawy wciąż zachwycają swoimi smakami i aromatami.

Akcja rozpoczynająca się 1. lutego 2010 ma zachęcić wszystkich gotujących i piekących do sięgania po takie właśnie stare i tradycyjne przepisy, które są w naszych rodzinach od wielu wielu lat.

Odkurzmy "Kulinarne Perły z Lamusa" i pozwólmy innym delektować się ich niezwykłymi smakami.

Akcja "Kulinarne Perły z Lamusa" trwać będzie od 1. lutego 2010r. do odwołania.

...

Przyłącz się do tej akcji!

...


poniedziałek, 25 stycznia 2010
Kulinarny łańcuszek - FINAŁ !!!

Przez ostatnie dwa tygodnie głosowaliśmy, wybierając potrawę do wspólnego finałowego gotowania w "Kulinarnym łańcuszku".
Zwycięzców mamy dwóch, są to:

Risotto z dynią i krewetkami zaproponowane przez kokoko
...

...
oraz:
Boboti, będące propozycją
joannanna
...

...
Teraz czas na wspólne gotowanie, tzn. wszystkich uczestników "Kulinarnego łańcuszka" zapraszam do przygotowania obydwu zwycięskich potraw.
W związku z tym, że są to dwie potrawy, to myślę, że pełne 14 dni wystarczy na ich ugotowanie - mamy więc czas na realizacje do 7. lutego 2010r.
...
Serdecznie zapraszam do finałowej zabawy, a relacje z Waszych kulinarnych poczynań proszę przesyłać do mnie mailem - po zakończeniu zabawy zbiorę je wszystkie w jednym wpisie.
...
Zdjęcia wykorzystane we wpisie są własnością kokoko oraz joannanna.


niedziela, 17 stycznia 2010
Bardzo łatwa i szybka do przygotowania zapiekanka, w której najdłużej przygotowuje się podgotowane ziemniaki :)
Sycąca i dobrze rozgrzewająca, a więc idealna na jesienny czy też zimowy obiad lub kolację.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" (autorka akcji rozszerzyła ją również o gotowanie nie-wege)
...

...
Zapiekanka ziemniaczana
sł - przygotować ok.1-1,5 kg ziemniaków podgotowanych do średniej miękkości wg tego przepisu, pokroić je w plastry o grubości ok. 1/2 cm,
sł - 1 dużą czerwoną paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w średniej grubości paseczki; przesmażyć je na oleju z pestek winogron;
sł - 1 dużą cebulę obrać i pokroić w półkrążki; przesmażyć na oleju z pestek wingoron (wówczas cebula jest w smaku słodkim),
o - 2-3 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę; dodać do smażącej się cebuli,
sn - lekko posolić solą morską jodowaną,
sn - 2-3 kawałki dowolnej kiełbasy wieprzowej pokrojonej w średnio grube plasterki.
Przygotować naczynie, w którym będziemy wszystko zapiekać (u mnie jest to gliniany garnek rzymski).
Układać wszystko warstwami zaczynając od ziemniaków, dalej warstwa kiełbasy, potem cebula, a na końcu papryka. Warstwy powtarzać aż do zużycia wszystkich składników - ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, które posypujemy dowolnymi ostrymi przyprawami.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. Zapiekać przez 30min, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze kolejne 15-20min.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
1 , 2 , 3