niedziela, 04 stycznia 2015

Zimowy wietrzny czas sprzyja odczuwaniu zimna, nawet wtedy gdy ciepło się ubieramy. W takiej sytuacji bardzo pomaga samodzielnie przygotowana herbatka, najlepiej taka gotowana kilka minut. Spróbujcie naszej, modyfikując składniki wg własnego uznania.

Herbatka Szymcia

g - doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie stopniowo dodawać:

sł - lipę

sł - malinę

o - imbir

o - mięta

Dobrze kiedy pomiędzy każdym kolejnym składnikiem pozwolimy się mieszaninie pogotować ok.2 minuty. Całą herbatkę gotujemy ok. 10 minut. Nieco wystudzoną możemy osłodzić miodem.

.

sobota, 03 stycznia 2015
Omlet z ziołami

Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniadanie jest w wersji mega super wypas (jak mawia pewien 9-latek) :)

Omlet z ziołami

sł - masło klarowane

sł - jajka

o - imbir, świeżo zmielony pieprz

sn - sól

k - kwaśna śmietana, pietruszka, bazylia, koperek

g - kurkuma

Na gorącej patelni rozgrzać sklarowane masło, w czasie kiedy ono się roztapia (na małym ogniu) w miseczce "roztrzepać" jajka z przyprawami - składniki dodawać wg podanej wyżej kolejności. Idealnie jest, kiedy zielone zioła mamy świeże - wówczas wcześniej należy je umyć, lekko osuszyć i posiekać.

Mieszaninę jajeczno-przyprawową wylać na patelnię i usmażyć zgodnie z własnymi preferencjami ścięcia jajek.

.