niedziela, 29 listopada 2009
Kulinarny łańcuszek - kontynuacja
Kulinarny łańcuszek cieszy się większą popularnością niż początkowo zakładałam. Dlatego też przedłużam zabawę o pełny miesiąc, aby wszystkie zapisane w pierwszej części osoby mogły wziąć w niej pełny udział.
...
Podsumowaniem zabawy będzie najpierw ankieta, mająca na celu wybór potrawy do wspólnego gotowania, a samym finałem właśnie wspólne gotowanie jednej potrawy.
...
Do tej części akcji bardzo proszę zapisać się raz jeszcze - tak jak do pierwszej, ale wyborów dokonujemy tylko z osób, które jeszcze nie gotowały. 

 

.

 

Kulinarny łańcuszek - runda nr 13
Co prawda to 13 runda naszej zabawy, ale zapewniam Was, że pechowa nie będzie. Wszyscy tak świetnie czujemy się w kuchni i tak chętnie wypróbowujemy proponowane nam nowości kulinarne, że o żadnej, nawet najmniejszej porażce, nie może być mowy.
...
Tym razem przepisy wybiera reve82.
Propozycja pierwsza to:
Ryż z pieczarkami i brokułami, który prezentował się tak:
...
.
...
A propozycja druga to:
Brownies z imbirową nutką, które wyglądały tak:
...
 
.
...
reve82 zdecydowała, że Gospodynią tejże rundy "Kulinarnego łańcuszka" będzie joannanna.
...
joannanno, masz całe 7 dni na przygotowanie jednego
z zaproponowanych przepisów.
Życzę powodzenia w kucharzeniu i jak zwykle niecierpliwie czekam na jego wyniki.
...
Zdjęcia wykorzystane w tym wpisie są autorstwa reve82.
Kulinarny łańcuszek - finał rundy nr 12
Tym razem gotowała dla nas reve82, opierając się o przepisy zaproponowane przez sonieczkę.
Potrawy przygotowane przez reve82 wyglądają bardzo kuszącą - zobaczcie sami tutaj.
...
reve82 bardzo Ci dziękuję za wspólną zabawę!
Zapraszam do obserwacji dalszych poczynań łańcuszkowych, bo to jeszcze nie koniec naszej wspólnej zabawy.
środa, 25 listopada 2009
Gruszki mamy prosto z pachnącego jesienią ogrodu. Są mięsiste i aromatyczne, ale najlepsze obrane ze skórki. Szukałam dla nich odpowiedniego słodkiego towarzystawa, ale ostatecznie zdecydowałam się na proste idealnie słodkie ciasto. Nadaje się ono również do innych owoców - takich, na jakie mamy akurat ochotę.
...
Ciasto z gruszkami
sł - 125g miękkiego masła,
sł - 10 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 3 jajka,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
sn - szczypta soli,
sn - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k - 10 łyżek mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
Poza tym:
ok. 40 dag gruszek obranych i pokrojonych na ósemki oraz cukier nierafinowany do posypania (niekoniecznie).
...
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę. Ciasto przelać do foremki o średnicy 20-22cm (u mnie foremka miała 24cm, dlatego też ciasto wyszło raczej niskie), wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Na wierzch ciasta wyłożyć gruszki. Można całość posypać cukrem.
Piec w temp. 180st. przez ok. 40 min. (do suchego patyczka).
...
.
...
Moje uwagi: idealnie smakuje z niewielkim kleksem serka mascarpone :)
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja, zgodna z PP, jest mojego autorstwa.
 
wtorek, 24 listopada 2009
Kandyzowana skórka pomarańczowa jest świetnym dodatkiem do wielu świątecznych wypieków. Jednak nawet najlepsza sklepowa, nie może dorównać tej zrobionej własnoręcznie w domu.
Od nas zależy czy skórka będzie tylko w słodkim syropie czy też może w syropie o korzennej nucie, o imbirowym lub cynamonowym posmaku. Kombinacji mamy wiele, więc próbujmy i znajdźmy tę, która najbardziej nam odpowiada.
...
Skórka pomarańczowa w słodkim syropie
k - skórki z 3 pomarańczy, moczone 2-3 dni w wodzie źródlanej,
g - szczypta kurkumy,
sł - nierafinowany cukier trzcinowy w ilości dopasowanej do tego, jak słodką skórkę lubimy,
o - szczypta imbiru (jeśli skórka ma być bardziej korzenna w tym miejscu należy wsypać odpowiednią przyprawę - zazwyczaj 1 łyżeczka wystarcza, żeby uzyskać charakterystyczny aromat),
sn - woda źródlana.
Do rondla wkładamy skórkę pomarańczową (można ją pokroić na mniejsze kawałki), obsypujemy szczyptą kurkumy, solidną ilością cukru, imbirem i zalewamy wszystko wodą tak, aby woda ledwo zakryła ułożone na dnie rondla skórki. Gotujemy wszystko pod przykryciem na badzo małym ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy nic się nie przypala. W razie potrzeby można dosypywać cukru i przypraw lub też dolewać wody. Syrop, w którym skórka się gotuje powinien być bardzo słodki i mieć konsystnecję nieco gęstszą od oleju. Powinno go też być tyle, aby móc w całości zalać skórkę po przełożeniu jej do słoiczka.
 
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
poniedziałek, 23 listopada 2009
Pierniczkowy sezon rozpoczęliśmy na dobre. Korzystamy ze sprawdzonych i lubianych przepisów, ale też testujemy te zupełnie dla nas nowe. Do tych drugich należą pierniczki wieloziarniste, które nieco smakowo odbiegają od przyjętych standardów. Nie mają też idealnego kształtu, a postrzępione brzegi od razowej mąki. Nie można im jednak odmówić tego, że są smaczne i spokojnie mogą znaleźć się na świątecznym stole lub choince.
Radzę wypróbować...
Przepis dodaję do akcji "Korzenny tydzień".
...
.
...
Pierniczki wieloziarniste
k - 500 g mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 1/2 łyżeczki kakao,
sł - 2 jajka,
sł - 350 g miodu,
sł - 4 łyżki oleju z pestek winogron,
sł - 80 g drobno zmielonych orzechów laskowych,
o - ok.60 g przyprawy korzennej do pierniczków,
sn - 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sn - ok. 3 łyżki wody źródlanej,
k - 80 g świeżo otartej skórki pomarańczowej.
2 jajka ubijać z miodem przez 3 min. Przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną wymieszać z mąką i kakao. Dodać resztę składników i zagnieść dość elastyczne ciasto. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schować do lodówki na przynajmniej godzinę (może leżeć tam tak długo, jak potrzebujemy).
Wałkować na grubość ok. 1/2 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temp. 180 st. przez ok. 10 min. - na złoty kolor.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniczku.
...
.
.
.
...
Przepis pochodzi z opakowania przyprawy do pierników, a jego modyfikacja, zgodna z PP, jest mojego autorstwa.
niedziela, 22 listopada 2009
Kulinarny łańcuszek - runda nr 12
Smakowitości do tej rundy naszej zabawy wybiera tym razem sonieczka.
Propozycja pierwsza to:
Zupa pomidorowa z kremem brie, która wyglądała tak:
...
.
...
A propozycja druga to:
Miodowo-imbirowy łosoś z grilla, który u sonieczki wyglądał tak:
...
.
...
Decyzją sonieczki Gospodynią tej rundy "Kulinarnego łańcuszka" będzie reve82.
...
reve82, masz calutkie 7 dni na zmierzenie się z którymś z wybranych przepisów. Oba zapowiadają się pysznie - nie mogę się doczekać, aż zobaczę je u Ciebie.
...
Zdjęcia wykorzystane w tym wpisie są autorstwa sonieczki.
Kulinarny łańcuszek - finał rundy nr 11
Tym razem piekła dla nas sonieczka, wybierając z przepisów zaproponowanych przez Nette7.
Słodkość wybrana przez sonieczkę wygląda bardzo apetycznie - gratuluję!
Dokładną relację z kulinarnych poczynań sonieczki możecie zobaczyć tutaj.
...
sonieczko, dziękuję Ci bardzo za wspólną zabawę!
Mam nadzieję, że dobrze się z nami bawiłaś.
piątek, 20 listopada 2009
Wyróżnienie dla kuchni kreatywnej
Dzień dziś niezbyt dla mnie miły, przytłaczający swoimi problemami i pokazujący, że niczego nie można układać i planować, bo życie i tak wszystko zburzy.
W tym fatalnym dniu spotkało mnie jednak coś przemiłego, coś czego się zupełnie nie spodziewałam. Jest to wyróżnienie otrzymane z rąk Mafilki za - cytuję: "OLBRZYMIĄ kreatywność".
Bardzo, ale to bardzo dziękuję, zarówno za samo wyróżnienie oraz za jego powód.
Duma mnie rozpiera!
...
.
...
Ścieżki moich wirtualnych wędrówek w sieci wiodą w przeróżne miejsca - również i takie, które z kuchnią i kulinariami nie mają nic wspólnego. Miejsc tych jest bardzo wiele, ale postanowiłam się zawziąć i jednak wybrać 10, które w jakiś sposób się wyróżniają.
A więc:
1. mag-43 za przeurokliwy wiejski język, cudne zdjęcia, przesmaczne swojskie potrawy, za naturalność jaka bije z jego bloga;
2. Liska za pokazywanie wypieków w iście mistrzowski sposób i opisywanie ich wykonania tak, że KAŻDY, ale to naprawdę KAŻDY jest w stanie je zrobić;
3. Dana za chleby i grzyby pokazywane z niesamowitą miłością i urokiem; za chlebowe przepisy, które są dla mnie nieustającą inspiracją do wariacji na temat pieczywa;
4. Gordon za siłę i matczyną miłość, która bije z jej bloga; za pokazywanie światu, że nie ma rzeczy niemożliwych; za życzliwość, którą obdziela wszystkich - tych bliskich i tych dalekich;
5. wroclawzwyboru za zupełnie inne spojrzenie na moje ukochane miasto;
6. Wawrzyniec Prusky za klimat, za zdjęcia, za nazwy, za teksty;
7. babielato za wyszukiwanie zdjęciowych perełek pokazujących piękno powszednich rzeczy dnia codziennego;
8. Izabela za urok osobisty wyglądający zza chlebowych zdjęć i pachnacych bułeczkami przepisów;
9. Kuba za pokazanie światu jak to smacznie gotować i aromatycznie piec potrafi Mężczyzna;
10. Ludzie z bajecznej fabryki za zgłębianie tajemnic dziecięcego świata, za pokazywanie piękna dziecięcych rysunków, za cudne bajkopisanie;
...
To tyle w sprawie wyróżnień z mojej ręki :)
Mam nadzieję, że pokazałam Wam dzięki nim miejsca, w których jeszcze nie byliśmy, a do których choć na chwilkę zajrzyjcie. Zróbcie to, bo naprawdę warto!
...
Jeszcze słów kilka o zasadach tego wyróżnienia: 
Opublikuj znaczek na swoim blogu z komentarzem zachęcającym
i linkiem do osoby, od której go otrzymałaś/otrzymałeś
Przekaż go do 10 osób z prośbą o opublikowanie zasad.
Osoby, które odbiorą znaczek proszone są o zostawienie komentarza.

...
Zasadą powyższej premii jest poznanie jak największej liczby blogów, a zostawienie swojej wizytówki jest dla Ciebie reklamą
i zachęceniem do odwiedzenia Twojego bloga.
Myślę, że każdy z nas marzy o jak największej liczbie gości.
...
poniedziałek, 16 listopada 2009
Kulinarny łańcuszek - runda nr 11
Tym razem przepisy wybierać dla nas będzie Nette7.
Pierwszą propozycją jest:
Ciasto toffi bez pieczenia, które u Nette wyglądało tak:
...
.
...
A propozycją drugą jest:
Ciasto buraczane, w oryginale wyglądające tak:
...
.
...
Nette7 zdecydowała, że Gospodynią 11 już rundy "Kulinarnego łańcuszka" zostanie Dorota vel Sonieczka.
...
Dorotko-Sonieczko, masz całe 7 dni na wykonanie jednego z dwóch zaproponowanych przepisów.
Życzę udanej realizacji i niecierpliwie czekam na efekty.
...
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcia są autorstwa Nette7.
 
1 , 2 , 3 , 4