wtorek, 30 listopada 2010

Tym razem potrawa niezwykle harmonijna smakowo, świetna jako II śniadanie w środku dnia lub też jako I danie obiadowe. Polecam "pokombinować" z jej składnikami - za każdym razem odkryjecie nowe oblicze tej zupy.
...
Zupa ziemniaczana
sł - na patelni podgrzać olej z pestek winogron, po czym dodać:
o - cebulę pokrojoną w kosteczkę i/lub kawałek białej części pora skrojonego w piórka; smażyć przez chwilę, aż staną się lekko słodkawe - w ten sposób wracamy do elementu Ziemi, czyli smaku słodkiego,
sł - dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziemniaki krojone w kostkę, koper włoski,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morską jodowaną,
sn - bulion warzywny bio rozpuszczony w 500ml wody źródlanej,
k - puszkę pomidorów pokrojonych na połówki,
g - 500 ml wrzątku,
sł - ok. 1/2 kg wołowiny pokrojonej w niewielkie kawałki,
o - całą obraną cebulę poprzetykaną goździkami,
sn - sól morską jodowaną do smaku,
k - 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
g - 3-4 łyżki czerwonego wina.
Po każdym dodaniu składnika koniecznie wszystko zamieszać i pogotować 2-3 minuty. Całość gotować do miękkości warzyw i mięsa.
...
.
...
Przepis pochodzi z wykładów Iny Diolosy w ramach Dietetyki wg TMC.

14:02, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (4) »
poniedziałek, 29 listopada 2010

Dziś pożywne śniadanie, które jest odpowiednie nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Wygląda na to, że zima rozszalała się na dobre, więc poranne rozgrzewanie się jest po prostu niezbędne. W tym czasie unikamy potraw o naturze wychładzającej - zwłaszcza mleka, jogurtów oraz surowych warzyw i owoców.
...
Kasza jaglana z jabłkiem
g - 1 1/2 szklanki wody źródlanej doprowadzić do wrzenia i dodać:
sł - 1/4 szklanki kaszy jaglanej, wymieszać, dodać:
sł - 1 łyżeczkę sklarowanego masła, wymieszać i dodać:
o - 1/2 plasterka świeżego korzenia imbiru, wymieszać i dodać:
sn - szczyptę soli morskiej jodowanej.
Całość wymieszać i gotować na małym ogniu ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu.
k - na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłko, oprószone szczyptą:
g - kakao
sł - i cynamonem.
Przykryć naczynie i gotować na małym ogniu jeszcze ok.5-10 minut. Odstawić z ognia i dodać:
sł - 2 łyżeczki wymieszanych i zmielonych ziaren siemiania lnianego, słonecznika i dyni, lekko wymieszać i gotowe.
...
.
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony. B.Żak-Cyran, a jego kosmetyczna modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.