czwartek, 31 grudnia 2009
Niech spełnią się życzenia...
W ostatnich chwilach Starego 2009 Roku życzę Wam przede wszystkim zdrowia i dużo sił.
Chciałabym życzyć Wam i sobie żebyśmy wszyscy znaleźli czas na bycie z najbliższymi, na delektowanie się smakami i zapachami naszych ukochanych dań.
...
.
...
Miejmy nowe wyzwania i cele, do których dążenie będzie nie tylko trudem, ale i przyjemnością zdobywania i poznawania nowego.
Znajdźmy również czas na odpoczynek, na posłuchanie siebie, na obejrzeniu zachodu, a może i wschodu słońca...
Bądźmy szczęśliwi i uśmiechnięci!
Wszystkiego NAJ na ten Nowy 2010 Rok!
...
.
...
piątek, 18 grudnia 2009
Długo nosiłam się z zamiarem zrobienia ciabattek, jednak za każdym razem zapominałam o nastawieniu biga dzień wcześniej. Tym razem się udało! O wszystkim pamiętałam w odpowiednim czasie, a efekty można podziwiać poniżej :)
Wg mnie ciasto ciabattowe jest obrzydliwe - kleiste, oblepiające wszystko czego się tylko dotknie. Nie lubię takiej konsystencji ciasta, więc podczas ostatniego wyrabiania dodałam nieco mąki, żeby choć trochę się odkleić się od ciasta!
Ciabattki wyszły idealne - mięciutkie w środku, delikatnie chrupiące na zewnątrz i okropnie brzydkie i pomarszczone! Ale przecież w tym tkwi ich urok. Zdecydowanie polecam!
...
Ciabattki
biga:
sn - 1/3 szklanki wody źródlanej,
k - 2/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 1/2 łyżeczki suchych drożdży.
Wymieszać wszystko drewnianą łyżką, przykryć szczelnie folią i odstawić na 9-17 godz.
...
Po tym czasie dodać:
sn - 1 3/4 szklanki wody źródlanej,
sn - 1 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 3 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 2 łyżeczki suchych drożdży.
Wszystkie składniki wyrobić - polecam do tego celu skorzystać z miksera z hakiem. Ciasto jest bardzo kleiste i dosyć luźne. Po wyrobieniu naczynie z ciastem przykryć folią i zostawić na 3-4 godz. do fermentacji.
Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką i zagnieść raz jeszcze. Dla mnie było ono o wiele za luźne, więc dodałam ok. 3-4 garści mąki. Nadal kleiło się mocno do rąk, ale można je było w miarę swobodnie odklejać prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, tworząc charakterystyczne kapciuszkowe kształty.
Na tym etapie ciabattki wyglądają jak kiepskie placuszki, ale takie mają być. Oprószyć je delikatnie mąką i zostawić na 30-40 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temp. 230st., piec ciabattki ok. 12-15 min na leciutki złoty kolor.
...
 
.
.
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj.
Trzeba nam przyznać, że jesteśmy obłędnymi fanami muffinek! Dlatego też szukam ciągle nowych połączeń smakowych lub tworzę własne, autorskie przepisy.
Dzisiejsze muffinki zaskoczą Was różnorodnością smaków i są naprawdę godne polecenia.
Przepis dodaję do akcji Świąteczne prezenty.
...
.
...
Muffinki jogurtowe z sokiem porzeczkowym i wiórkami kokosowymi
składniki suche:
k - 200 g mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 50 g wiórków kokosowych,
sł - 75 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sn - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sn - szczypta soli.
składniki mokre:
k - 150 ml naturalnego jogurtu,
k - 100 ml soku porzeczkowego bez cukru (najlepiej własnej roboty),
g - łyżka dowolnego gorzkiego likieru,
sł - 1 duże jajko,
sł - 5 łyżek oleju (dowolnego).
Wymieszać składniki suche w jednym naczyniu, a składniki mokre w drugim. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać, po czym dodać:
k - 2-3 łyżeczki kandyzowanej skórki cytrynowej (najlepiej własnej roboty).
Wymieszać.
Foremki do muffinek wypełniać ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec w temp. 180st. przez 15-20min na złotobrązowy kolor. Po całkowitym ostudzeniu dekorować wg uznania.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
Myszkując po tej stronie znalazłam kilka interesujących przepisów, pasujących idealnie do zimowych klimatów panujących za oknem. Co prawda jeszcze ich nie wypróbowałam, ale zamierzam. Póki co wrzucam na bloga - może Wy spróbujecie ją wcześniej ode mnie...
...
Zimowa surówka z marchwii i pora
sł – marchewkę zetrzeć na grubej tarce, 
o – dodać pokrojonego pora i starty chrzan,
sn – lekko posolić,
k – dodać starte na grubej tarce jabłko,
g – 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł – niewielką ilość słodkiej śmietany,
sł - dodać szczyptę nierafinowanego cukru trzcinowego.
Wszystko porządnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby połączyły się smaki.
...
.
...
Przepis oraz zdjęcie znalazłam tutaj.
Zima w kuchni Pięciu Przemian
Nie tylko sypnęło nam śniegiem, ale i solidnie przymroziło. Warto więc wiedzieć jak skutecznie się rozgrzewać i co jeść, aby niepotrzebnie się nie wychładzać.
Poniższy artukuł pochodzi w całości z tej strony.
...
Zaczyna się okres wieczorów poprzeplatanych krótkimi godzinami szarego światła. Jak sobie radzić, żeby nie zapaść się w ciemną, zimową noc?
Przede wszystkim poruszać energią – wewnątrz nas i na zewnątrz. Konsekwentne  uprawianie ruchu fizycznego (najlepiej yogi ma się rozumieć), miłe towarzystwo na długie wieczory, poszukiwania najodpowiedniejszych dla nas form kreatywności – to skuteczne metody uruchamiania energii na zewnątrz.
...
Przepływ energii w ciele w tym dość trudnym okresie pomoże nam uruchomić Pięć Przemian i podstawowe zasady medycyny chińskiej.
...
Okres zimy w teorii Pięciu Przemian jest związany ze smakiem słonym i żywiołem wody. Zimą, w czasie wielkiego jin, energia kieruje się  w dół i do wewnątrz. Czi i soki cofają się do korzeni i nasion. Woda zawsze płynie z góry w dół i zawsze wybiera najłatwiejszą drogę. Dzięki swej wytrwałości jest w stanie przenosić góry. Aspekty przemiany Wody to wytrwałość i wnikanie w istotę rzeczy. Mądrość i cierpliwość.
...
.
...
Do przemiany Wody należy smak słony, a z narządów wewnętrznych nerki i pęcherz moczowy. Kolory od niebieskiego do czarnego. Charakterystyczny dla tego okresu jest chłód.
...
Nerki są zbiornikiem energii życiowej, kontrolują kości, szpik kostny, mózg, centralny system nerwowy, zęby, włosy, uszy i słuch. Mają istotny wpływ na seksualność, płodność, potencję i pociąg płciowy. Jeśli nerki są osłabione marzną nam stopy, kolana, biodra i pośladki, cierpimy na poranne bóle kręgosłupa, które ustępują pod wpływem ruchu. Wstajemy w nocy oddawać mocz, czujemy osłabienie potencji. Mamy skłonność do lęków i depresji.
Przy niedoborze soków w nerkach wymyka się nam spod kontroli wewnętrzny ogień, który wywołuje uczucie gorąca, niepokój, niską wydolność, nocne poty.
...
.
...
Są dwa sposoby radzenia sobie z zimowym chłodem – ruch i odżywianie. Brak ruchu może być częściowo zrównoważony odpowiednim jedzeniem, wychładzającego jedzenia nie da się jednak zrównoważyć ruchem. Dlatego odżywianie w okresie zimy jest tak bardzo istotne.
...
Zimą dobrze jest zwrócić uwagę na czarne produkty spożywcze – algi morskie, czarną soję, owoce morza, rośliny strączkowe (mają wpływ energetyczny na nerki).
...
Smak słony ułatwia wydalanie śluzu i zmiękcza. W małych ilościach pobudza soki ciała i kieruje je do właściwych miejsc. W nadmiarze natomiast działa wręcz przeciwnie – organizm wysycha i twardnieje. Osoby jedzące bardzo słono potrzebują przeciwwagi żeby ponownie nawilżyć organizm. Jest nią smak słodki. Niestety, odżywianie się wielu z nas polega na ruchu wahadłowym między słodkim i słonym – czekoladą i chipsami.
...
Zadanie pożywienia zimą to przede wszystkim ogrzewanie ciała od środka, utrzymywanie go w stanie wewnętrznego ciepła. Takie działanie ma kasza gryczana, pszenica, kasza jaglana. Do picia najlepsze są w tym okresie herbatki ziołowe, owocowe, np. z czarnego bzu, aronii, róży. Świetnie działają również ciepłe wywary z warzyw i napój z gotowanej natki pietruszki.
...
.
...
Nie może oczywiście w naszej diecie, nawet zimą, zabraknąć surowych owoców i warzyw, ale jemy je w tym okresie w ilościach znacznie mniejszych niż latem czy wiosną. Bardzo cenne są domowe uprawy rzeżuchy, pietruszki, szczypiorku.
...
Natomiast absolutnie nieocenione są zimą kiszonki. I to nie tylko kiszona kapusta czy ogórki. Najlepsze są kiszone warzywa (buraki, marchew, pietruszka, seler). Kiszonki warzywne możemy robić sami w domu – wystarczy ciepła woda, czosnek, skórka razowego chleba i trochę przypraw do smaku. Po trzech dniach mamy gotowy, kiszony sok do picia.
...
Pamiętajmy w tym okresie o fasoli – najlepsza będzie czerwona i czarna, która jest absolutnym lekarstwem na nerki. Świetnie również działa czarny sezam i orzechy włoskie duszone z porem.
...
.
 
...
I jeszcze o jednym warto pamiętać – zimą mamy wręcz obowiązek wobec siebie samych chronić się przed zimnem.  Zimno dostaje się do organizmu przez stopy i dolną część pleców. Troszcząc się o siebie poprzez odpowiednie ubranie, zabezpieczymy się przed wniknięciem zimna w głąb ciała.
...
czwartek, 17 grudnia 2009
Jedna z zasad kuchni Pięciu Przemian mówi o wykorzystywaniu owoców sezonowych. Niestety żyjemy w takim miejscu na Ziemi, gdzie sporą część roku jesteśmy tych owoców pozbawieni. Zimą możemy korzystać właściwie tylko z jabłek - zwłaszcza te rodzime zdają się mieć gwarancję jakości.
Polecam korzystać z jabłek i dodawać je do różnych potraw, nie tylko do tych słodkich. U mnie dziś jabłkowo, korzennie i słodko.
Muffinki pyszne i to zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie nadają się na prezent, dlatego też dodaję je do akcji Świąteczne prezenty.
...
.
...
Muffinki korzenne z jabłkami i orzechową posypką
składniki suche:
k - 215 g mąki pszennej,
k - 75 g mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 130 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 płaska łyżka przyprawy korzennej do piernika,
sn - szczypta soli,
sn - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sn - 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
składniki mokre:
k - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego bez cukru lub maślanki,
g - szczypta kurkumy,
sł - 1/2 szklanki mleka,
sł - ok. 45 g roztopionego masła,
sł - 1 jajko.
Wg podanej kolejności wymieszać składniki suche w jednym naczyniu, a składniki mokre w drugim naczynie. Następnie połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać.
Dodać:
k - 3 średniej wielkości jabłka, obrane i pokrojone w kostkę.
Wymieszać.
Nakładać do foremek na muffinki do 3/4 wysokości. Wierzch posypać posypką przygotowaną z wymieszanych poniższych składników:
sł - 1 garść posiekanych drobno orzechów włoskich,
o - 3-4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego.
Piec w temp. 190st. przez ok. 20-25min.
...
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja, zgodna z PP, jest mojego autorstwa.
Raz na jakiś czas wypada odgruzować lodówkę! Teraz jest wyjątkowo sprzyjający temu, bo święta za pasem, a więc każda wolna przestrzeń w lodówce będzie na wagę złota.
Dzisiejsze placuszki są efektem takiego właśnie sprzątania. Oczywiście można je dowolnie zmieniać, ale jeśli chcemy gotować wg Pięciu Przemian, to pamiętać należy, iż produkty można zamieniać w obrębie smaku.
Myślę, że godne placuchy godne są spróbowania :)
...
Placuchy śmieciuchy
sn - 200 ml wody źródlanej,
k - ok. 2-3 łyżki mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 duże jajko,
sł - 150 ml mleka,
sł - przesmażona na oleju duża cebula posiekana w drobną kostkę,
sł - ok. 20 dag krowiego sera żółtego pokrojonego w grubą kostkę,
o - ok. 10 dag grillowanego indyka,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - szczypta imbiru,
o - 1/4 łyżeczki curry,
o - płaska łyżeczka suszonego oregano,
sn - 1/2 łyżeczka soli
sn - jedna kiełbaska śląska (wieprzowa) pokrojona w plasterki i przesmażona na oleju.
Wszystkie składniki mieszać wg podanej kolejności. Kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obydwu stron na złoto.
...
.
.
 
 
...
Moje uwagi: dobrze pasuje do tych placuchów niewielki kleks naturalnego jogurtu lub śmietany, a jeszcze lepiej komponuje się smakowo ketchup (najlepiej domowej roboty).
...
Przepis jest mojego autorstwa.
Długo szukałam przepisu na maksymalnie proste kruche ciasteczka, które nie tylko można wycinać foremkami, ale które przede wszystkim nie rosną podczas pieczenia. Zależało na możliwości odbijania stempelków na powierzchni ciasteczek.
W poszukiwaniach przyszła mi z pomocą niezastąpiona Liska, której w tym miejscu serdecznie dziękuję.
Zaproponowane przez Nią ciasteczka są po prostu idealne - idealnie kruche, mocno waniliowe, łatwe w przygotowaniu i nie rosną podczas pieczenia.
Przepis dodaję do akcji "Świąteczne prezenty" oraz do akcji "Łakocie na choinkę".
...
. .
...
Choinkowe kruche ciasteczka
sł - 175 g miękkiego masła,
sł - 200 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 2 duże jajka,
sł - 3-4 łyżki cukru waniliowego domowej roboty (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii),
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sn - 1 łyżeczka soli,
k - 400 g mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli podczas ostatecznego wyrabiania będzie się zbytno lepiło do rąk, to można delikatnie podsypywać mąką.
Wałkować na grubość ok. 1/2 cm, wycinać dowolne kształty lub też odbijać stempelki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st. i piec 8-12min. na lekko złoty kolor.
...
Wersja talerzykowa :)
.
.
...
Wersja choinkowa :)
.
.
.
...
Moje uwagi: jeśli ciasteczka mają być choinkowymi ozdobami, to dziurki na sznureczki trzeba zrobić przed pieczeniem; do tego celu polecam zwykłe plastikowe słomki do napojów - słomkę wbijamy w ciasteczko, kręcimy dookoła, a zbędne ciasto zostaje wewnątrz słomki, pozostawiając zgrabną dziurkę odpowiedniej wielkości;
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja, zgodna z PP, jest mojego autorstwa.
wtorek, 15 grudnia 2009
Kulinarny łańcuszek - runda nr 15
W tej rundzie naszej kulinarnej zabawy przepisy wybiera ilka_86.
...
Propozycja pierwsza to:
Kuleczki ziemniaczane, które w oryginale wyglądały tak:
...
.
...
A propozycja druga to:
Ciasto Princessa, które wyglądało tak:
...
.
...
Na Gospodynię tej rundy "Kulinarnego łańcuszka" ilka_86 wybrała Andzię-35.
...
Andziu-35 co prawda święta tuż tuż, ale mam nadzieję, że dasz radę przygotować któryś z zaproponowanych przepisów.
Czekamy na realizację.
...
Zdjęcia wykorzystane w tym wpisie są autorstwa ilka_86.
Kulinarny łańcuszek - runda nr 14 - aktualności
Z przyczyn losowo-zdrowotnych ta runda kulinarnego łańcuszka niesetety nam przepadła.
Jednak zaproponowane do niej przepisy zostaną ujęte w końcowym głosowaniu.
...
ilke_86 zdrowiej prędziutko i baw się dalej razem z nami!
...
Tym sposobem prędziutko przechodzimy do rundy nr 15, o której już w następnym wpisie.
 
1 , 2