piątek, 10 grudnia 2010

Co prawda teraz nie pora na kalafiora, ale danie jest tak pyszne, że warto czasem z nim złamać sezonowość zjadanych produktów. Kotleciki wychodzą równie smaczne z kalafiora świeżego, jak i mrożonego.
Polecam wypróbować... Niekoniecznie przed świętami :)

...
Kalafiorowe kotleciki
g - w dużym garnku zagotować wodę w ilości odpowiedniej do rozmiarów kalafiora,
g - wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy, zamieszać,
sł - dodać 1/4 łyżeczki mielonego kminku, zamieszać,
o - włożyć umytego kalafiora i doprowadzić do wrzenia, po czym dodać:
sn - kopiastą łyżeczkę soli morskiej jodowanej.
Gotować do miękkości kalafiora. Następnie odcedzić go i pozwolić mu odparować (najlepiej na durszlaku). Rozgnieść go widelcem (nie miksować na gładką papkę) i pozostawić do przestygnięcia.
...
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:
sł - na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
o - wrzucić 1 średnią cebulę obraną i pokrojoną w kosteczkę; przesmażyć do miękkości.
...
o - do przestygniętego kalafiora dodać:
sn - 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 1-2 łyżki bułki tartej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - przesmażoną cebulkę,
sł - 1 całe jajko,
sł - 1/2 dużej czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - szczyptę imbiru.
Całość wymieszać na jednolitą masę i formować kotleciki; obtaczać je w bułce tartej, a następnie smażyć na oleju.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
...
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.