niedziela, 21 marca 2010

Nazwa "faworki" jest tutaj sporo na wyrost, gdyż ciasteczka te wcale a wcale nie przypominają znanych nam faworków smażonych w głębokim tłuszczu. To raczej kruche ciasteczka o mocno wyczuwalnym aromacie cytrynowym. Smaczne i warte wypróbowania, ale zdecydowanie nie faworkowe :)
...
Pieczone faworki
k - 250 g mąki,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 25 g miękkiego masła,
sł - 2 jajka,
sł - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - szczypta soli,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
k - skórka starta z jednej dużej cytryny.
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jak najmniej podsypywać je mąką. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Wycinać prostokąty, a następnie nacinać je jeszcze podwójnie w środku. Układać na blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180st. przez 12-15 min, aż nabiorą lekko złotego koloru. Studzić na kratce. Można oprószyć cukrem pudrem.
...

...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

sobota, 20 marca 2010

Dosyć długo zastanawiałam się nad zakupem maszynki do pieczenia mini pączuszków z dziurką. Czytałam, oglądałam, szukałam przepisów, aż wreszcie się zdecydowałam. To był strzał w dziesiątkę, bo dosłownie w kilka minut można w ten sposób przygotować pyszny deser.
Przepis na te pączuszki jest idealny. Wychodzą z delikatnie chrupiącą skórką i mięciutkim puszystym środkiem.
Wszystkim tym, którzy wahają się z zakupem pączkownicy, mogę szczerze ją polecić. Naprawdę warto!

...
Mini donaty z pączkownicy
k - 100 g mąki,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 85 ml mleka,
sł - 1/2 dużego jajka lub 1 małe,
sł - 25 g roztopionego i przestudzonego masła,
sł - 60 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - szczypta soli,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności. Gotowym ciastem napełniać rękaw cukierniczy, a następnie wylewać odpowiednią ilość ciasta w dołki pączkownicy. Piec ok. 4-5 min. Dekorować wg własnego uznania.
...

...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj.

wtorek, 02 marca 2010
Gotowanie na parze na durszlak.pl

Na stronie www.durszlak.pl ciągle trwa moja akcja kulinarna pt. "Gotujmy na parze!". Znajdziecie tam genialne przepisy, nie tylko zgodne z kuchnią Pięciu Przemian.
...
Zapraszam do zajrzenia tutaj.
...

Bułeczki te są stałym elementem naszej domowej piekarni, więc doprawdy sama nie wiem dlaczego pokazuję je tutaj dopiero teraz...
Są wypiekiem idealnym, pasującym do wszystkiego. Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania, sprężyste i gładkie. Można je też wykorzystać do zrobienia bułeczek z wytrawnym nadzieniem.

...
Bułeczki pszenne Liski
k - 340g mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 małe jajko,
sł - 200ml zimnego mleka,
sł - 50g zimnego masła pokrojonego w kostkę,
sł - 2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczypta imbiru,
sn - 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej,
k - 1 łyżeczka suchych drożdży.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do chleba i nastawić program do ciasta rosnącego. Po jego zakończeniu ciasto zagnieść raz jeszcze i podzielić na tyle części, ile ma być bułeczek. Z każdej z nich formować bułeczkę i układać na blaszce w 5cm odstępach. Zostawić na ok. 20min do napuszenia.
Przed pieczeniem można posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka i obsypać ziarnami.
Piec w temp. 230st. przez 5min, a potem kolejne 5-10min w temp. 200st.
...
.
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
poniedziałek, 01 marca 2010

Świetne danie na dyniowy sezon. Pasuje na słodki obiad lub bardzo pożywny deser. Szkoda, że dynie nie rosną cały rok, bo chętnie robiłam taką zapiekankę częściej.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" oraz do akcji "Dieta Przyszłej Mamy".

...

.
...
Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem
k - 20 dag makaronu pszennego pełnoziarnistego ugotować wg tego przepisu; ma być półtwardy;
...
sł - 1 kg dyni obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubej tarce;
sł - 4 jajka,
sł - 1 łyżeczka cynamonu,
sł - 2-3 łyżki miodu,
sł - 2-3 łyżki sklarowanego masła,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - sól morska jodowana,
k - 1-2 jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce.
...
sł - na rozgrzane sklarowane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód; wymieszać;
o - dodać szczyptę imbiru, wymieszać;
sn - dodać malutką szczyptę soli morskiej jodowanej, wymieszać;
k - wrzucić jabłka; wymieszać i dusić do miękkości; lekko wystudzić.
Tak powstałą masę wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i żółtkami.
sł - z białek ubić sztywną pianę, którą dodać do masy makaronowej i delikatnie wymieszać.
...
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Wyłożyć do niego masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25min.
...
.
.
.
...
Moje uwagi: u mnie sam wierzch zapiekanki stanowi migdałowo-orzechowa posypka, którą wykorzystałam również w tym przepisie;
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą B. Żak-Cyran, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.