środa, 29 kwietnia 2009
Jeden z wielu świetnych przepisów autorstwa Barbary Temelie. W takiej właśnie postaci warzywa powinny najczęściej gościć na naszych stołach przez cały rok. Wypróbujcie koniecznie!
...
Warzywa duszone
g - w odrobinie gorącej wody
sł - poddusić pokrojone w kostkę marchewki i drobno pokrojony fenkuł;
o - dodać gałki muszkatołowej, anyżku,
sn - soli,
k - wrzucić drobno pokrojone kwaśne jabłko i świeżą pietruszkę,
g - dodać świeżego tymianku, rozmarynu (ewentualnie można użyć suszonych w smaku ostrym) lub słodkiej papryki; dusić przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie;
sł - dodać trochę oleju z orzechów włoskich lub oliwy z oliwek albo masła i wymieszać.
...
Osobno:
g - w niewielkiej ilości gorącej wody ugotować pokrojonego w kostkę buraka; dodać do reszty warzyw na chwilęprzed podaniem, by nie zdążyły się od niego zabarwić.
...
Smakuje z: prażonym prosem, które wzmacnia ich działanie ułatwiające wydalanie wilgoci, lub z polenta i sałatą.
...
Działanie:
  • odżywcze,
  • wzmacnia czi, krew i soki,
  • ułatwnia wydalanie wilgoci.
Zalecenia:
przy niedoborze czi i jang śledziony, serca i nerek, przy wilgoci, nadwadze i problemach z trawieniem; idealne danie dla dzieci.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian Barbary Temelie i Beatrice Trebuth.
Mięso wieprzowe duszone z jarzynami
sn - 30-40dag chudej wieprzowiny pokroić w słupki o grubości 1cm i wymieszać z zaprawą (patrz tutaj  ), odstawić na 30min.
Pokroić w półkrążki marchewkę i duży por (jasną część), posiekać 1/4 główki małej kapusty.
Na patelni obsmażyć kolejno i przełożyć do rondla po osączeniu z tłuszczu:
sł - marchewkę,
o - por,
o - kapustę,
sn - mięso,
sn - do rondla z mięsem i warzywami wlać szklankę zimnej wody, dodać sól do smaku, 1/2 łyżeczki wegety i całość wymieszać; dodać:
k - sparzonego i obranego ze skórki, drobno pokrojonego pomidora,
g - szczyptę tymianku, szczyptę kurkumy,
sł - 1/3 łyżeczki kminku,
o - dosmakować imbirem i pieprzami;
dusić pod przykryciem do miękkości na wolnym ogniu około 1godz.;
sn - dosmakować solą,
k - dodać szczyptę bazylii,
g - w razie potrzeby dolać wrzątku,
sł - zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej, rozmieszanej w zimnej wodzie, uważając, aby mąki nie było za dużo, a sos był za gęsty.
Latem, gdy jarzyny są młode, dodawać do mięsa na 10min przed końcem duszenia.
...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej.
Zupa pieczarkowa
g - do ok. 2-3 l wrzątku dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - wołowinę lub cielęcinę z kością;
gotować ok. 1godz., a potem dodać:
sł - 3 całe marchewki,
sł - całą dużą pietruszkę;
gotować do miękkości; wyjąć mięso i jarzyny (można je zużyć do sałatki), dodać:
sł - 60 dag pokrojonych pieczarek,
o - 4 pokrojone drobno cebule,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
o - szczyptę pieprzu cayenne,
sn - łyżeczkę wegety,
sn - sól do smaku;
gotować ok. 45min; zmiksować i dodać:
k - szczyptę bazylii,
k - 1/2 łyżeczki soku z cytryny,
k - garść zielonej pietruszki,
g - uzupełnić zupę wrzątkiem i dodać:
g - szczyptę majeranku;
można doprawić:
sł - 1/2 szklanki śmietany,
o - dosmakować pieprzem,
sn - solą.
Podawać z makaronem lub lanymi kluskami.
...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej.
wtorek, 28 kwietnia 2009
Ciasto z rabarbarem
k - 1 1/2 szklanki mąki pszennej,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 4 jajka,
sł - 3/4 nierafinowanego brązowego cukru lub nieco mniej fruktozy,
sł - 1/2 szklanki oleju,
o - szczypta imbiru,
sn - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k - ok. 500g rabarbaru (można dać więcej)
sł - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier,dalej ubijając. Do masy dodać żółtka, ubić. Wlać olej, dobrze wymieszać lub zmiksować. Następnie dodać:
o - szczyptę imbiru,
sn - proszek do pieczenia wymieszany z:
k - mąką.
Całość wymieszać łyżką lub delikatnie zmiksować. Wylać do okragłej formy o średnicy 24 lub 26cm. Na wierzch poukładać pokrojony w kostkę rabarbar. Ciasto można piec w wersji bez kruszonki lub z kruszonką:
kruszonka:
k - 180g mąki,
g - szczypta kurkumy,
sł - 100g nierafinowanego cukru brązowego lub nieco mniej fruktozy,
sł - 1 duży cukier waniliowy,
sł - 1/2 kostki stopionego masła,
sł - 1/4 łyżeczki cynamonu.
Wzystkie składniki wymieszać, zalać stopionym masłem i zagnieść. Porozgniatać na małe drobinki. Posypać owoce.
Piec w temp. 180st. przez ok. 60min.
...
.
.
...
Przepis oryginalny na ciasto jest tutaj, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Natomiast przepis na kruszonkę pochodzi z moich zapisków i pojęcia nie mam jakie jest jego oryginalne źródło. Jego zamiana na PP jest mojego autorstwa.
 
 
Placuszki z rabarbarem, jabłkiem i rodzynkami
sn - ok. 100ml zimnej źródlanej wody,
k - sok z cytryny,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - ok. 100ml mleka,
sł - 1 duże jajko,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - szczypta soli,
k - 4 łyżki mąki pszennej białej,
k - 2 łyżki mąki pszennej razowej,
g - szczypta kurkumy,
sł - szczypta cynamonu,
o - szczypta gałki muszkatołowej,
sn - zimna woda (w razie gdy ciasto jest zbyt gęste; powinno mieć konsystencję gęstej śmietany),
k - rabarbar pokrojony w kostki o dł. 1cm,
k - średnie jabłko pokrojone w grubą kostkę,
g - szczypta kurkumy,
sł - garść rodzynek,
sł - łyżka miodu.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, tak aby placuszki miały złoty kolor. Świetnie smakują z miodem lub kleksem maślanki czy jogurtu naturalnego.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
Crumble z rabarbarem i gruszką
nadzienie:
k - ok. 500g rabarbaru,
k - 2-3 dojrzałe gruszki (jeśli kupicie zielone i twarde, to polecam położyć je na słonku na 2-3 dni, a nabiorą prawdziwie letniego aromatu),
g - szczypta kurkumy,
sł - 3 czubate łyżki fruktozy lub nierafinowanego brązowego cukru,
sł - 1 duży cukier waniliowy,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli.
...
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o dł. ok. 2cm. Gruszki obrać, pokroić w dosyć grubą kostkę.
Na stalowej patelni rozpuścić
sł - cukier/fruktozę, pamiętając o mieszaniu drewnianą łyżką, aby się nic nie przypaliło;
o - oprószyć szczyptą imbiru,
sn - szczyptą soli,
k - dodać rabarbar i gruszki; odczekać aż wszystko puści sok; przemieszać i dodać:
g - kurkumę; wymieszać,
sł - wsypać cukier waniliowy; wymieszać.
Całość smażyć kilka minut, aż odparuje 1/3 soku, a całość zgęstnieje. Przełożyć do formy na tartę lub do żaroodpornego naczynia.
...
kruszonka:
k - 100g mąki pszennej,
g - szczypta kurkumy,
sł - 50g roztopionego masła,
sł - 10g jasnego sezamu,
sł - 30g nierafinowanego brązowego cukru lub fruktozy,
o - 50g płatków owsianych błyskawicznych,
sn - szczypta soli,
Wszystkie składniki porządnie wymieszać i zalać roztopionym masłem. Zagnieść ręką i rozkruszyć na jak najmniejsze drobinki. Posypać kruszonką owoce.
Piec ok.20-25min w tem.180-200st.
...
 
 
 
.
.
...
Przepis jest "zlepkiem" dwóch innych. Pierwszy pochodzi z tej strony , a drugi znajdziecie tutaj .
czwartek, 23 kwietnia 2009
Wczoraj ten blog został nominowany przez niki_123 do konkursu www.bobbyy.pl - za co bardzo dziękuję!
...
Jeśli sądzicie, że warto na niego zagłosować, to zapraszam na tę stronę:
...
środa, 22 kwietnia 2009
Krótka kiszonka z marchwi, białej rzodkwi i cebuli
sł - 2-3 marchewki,
o - 1 biała rzodkiew,
o - 2 cebule,
o - kilka ziaren gorczycy,
sł - przegotowana, zimna, lekko słona woda.
Marchew pokroić na plasterki, a następnie w paseczki.Dodac do niej tak samo pokrojoną białą rzodkiew oraz cebulę posiekaną w piórka. Przełożyć do słoiczków, dodając do każdego po kilka ziaren gorczycy. Zalać słoną wodą, przykryć nakrętką, nie zakręcając. Pozostawić w ciepłym miejscu do zakiszenia.
Po 3-4 dniach słoiczki z ukiszonymi warzywami zakręcić i umieścić w lodówce. Podawać jako dodatek do potraw ciepłych oraz do kanapek. Zalewę po wykorzystaniu warzyw można używać do zup.
...
.
.
...
Moje uwagi: robiąc tę kiszonkę nie miałam białej rzodkwi, więc ją pominęłam; dodałam za to 2 zabki czosnku przeciśnięte przez praskę; używałam wody solonej 1 łyżką soli morskiej jodowanej na 1/2 litra wody; kiszonka była smaczna 4 dnia od nastwienia; użyłam jej już jako bazy do surówki z dodatkiem surowego jabłka i przypraw.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Kotlety gryczane
k - rozgnieść tłusty biały ser ze sporą ilością estragonu,
g - dodać rozmoczone płatki gryczane lub ugotowaną kaszę gryczaną,
sł - dodać odrobinę kminu rzymskiego lub zwykłego kminku,
o - szczyptę pieprzu; może być również czosnek do smaku; jeśli kotlety są zbyt mało ścisłe trzeba dodać suchych płatków owsianych,
sn - sól.
Połączyć dobrze składniki i obtoczyć w bułce tartej z sezamem. Piec na gorącym oleju z obydwu stron. Po przestygnięciu robią się bardziej ścisłe. Najlepiej smakują z ziemniakami i gotowanymi buraczkami.
...
Moje uwagi: kotlety zrobiłam w proporcjach 1 woreczek kaszy gryczanej na 250g twarogu śmietankowego; w smaku słodkim polecam dodać jajko, gdyż bez niego kotlety jednak rozpadają się na patelni; w smaku ostrym dodałam jeszcze 1/2 łyżeczki suszonego oregano; my jedliśmy je w towarzystwie surówki zrobionej na bazie krótkiej kiszonki z kapusty, marchewki i cebuli wzbogaconej o świeżo starte jabłko i przyprawy.
...
.
Po lewej stronie zdjęcia są kotleciki zrobione bez dodatku jajka, a po prawej stronie z jajkiem.
...
Przepis pochodzi z książki Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego
wtorek, 21 kwietnia 2009
Zapiekanka z ziemniakami, papryką i kiełbasą
sł - 1-1,5kg ziemniaków obrać i pokroić w plasterki o grubości 1cm,
o - 2 duże cebule obrać i pokroić w cienkie półplasterki,
o - całą lub połowę (wg uznania) paprykę pokroić najpierw w paseczki, a potem na kawałki ok. 2cm długości,
o - 3-4 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę,
sn - dowolną wieprzową kiełbasę pokroić w plasterki (świetnie nadaje się jakaś grubsza kiełbasa, z której plasterki mają większą średnicę),
...
Na dużej patelni rozgrzać olej tak, aby jego warstwa miała 1,5-2cm głębokości. Partiami wrzucać ziemniaki i obsmażać je z obydwu stron pod przykryciem (po wyjęciu z oleju powinny być twardawe). Na tym samym oleju przesmażyć cebulę wymieszaną z czosnkiem, wyjąć. Potem to samo zrobić z papryką i kiełbasą.
Przygotować naczynie żaroodporne lub rzymski garnek, na dno wysypać:
sł - ziarna sezamu (cieniutka warstwa ledwie zakrywająca dno naczynia); dalej układać:
sł - ziemniaki tak, aby ich plasterki zachodziły na siebie jak dachówki,
o - posypać szczyptą imbiru i czarnego pieprzu,
sn - szczyptą soli,
sn - ułożyć warstwę plasterków przesmażonej kiełbasy,
k - skropić kilkoma kroplami soku z cytryny,
g - posypać szczyptą kurkumy,
sł - dodać odrobinę miodu (nie więcej niż łyżeczkę na całą warstwę),
o - ułożyć warstwę przesmażonej papryki,
o - ułożyć warstwę przesmażonej cebuli wymieszanej z czosnkiem,
sn - posypać szczyptą soli,
sł - posypać ziarnami sezamu,
powtarzać kolejność układania warstw do momentu aż produkty się nie skończą. Ostatnią warstwę stanowić mają ziemniaki.
Naczynie przykryć i zapiekać 25-30min w piekarniku nagrzanym do temp.180st (jeżeli wstawiamy naczynie do zimnego piekarnika, to czas zapiekania liczymy od chwili osiągnięcia temp. 180st)
...
Po tym czasie zapiekankę wyjąć, odkryć naczynie, a samą potrawę polać następującym sosem:
sł - 2 jajka,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli,
k - kilka kropel soku z cytryny,
k - garść dowolnej zieleniny grubo posiekanej (świetnie pasuje natka pietruszki),
g - szczypta kurkumy
Całość zamieszać metalową rózgą, dodać drobno starty żółty ser (w ilości wg uznania), raz jeszcze wymieszać i równomiernie wylać na zapiekankę.
Zapiekać jeszcze przez 10-15min w temp. 180st, ale już bez przykrycia.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
1 , 2 , 3 , 4