piątek, 30 kwietnia 2010
Ksiażki godne uwagi...

Śpieszę Wam donieść, iż właśnie zagościły w moich elektronicznych zbiorach dwie nowe pozycje książkowe, obie godne uwagi.

Pierwsza z nich to książka Stefanii Korżawskiej - cenionej zielarki - Od depresji do życia.
...

...
A druga jest pigułką wiedzy dotyczącej odżywiania zgodnego z grupą krwi - Schudnij zgodnie ze swoją grupą krwi.
...

...
Jeśli któraś z książek szczególnie Was interesuje, piszcie - chętnie się z Wami podzielę :)
...

środa, 28 kwietnia 2010

Danie to jest genialne w swojej prostocie i idealne w smaku. Nadaje się jako pieczeń do obiadu oraz jako pasztet do kanapek. Jeśli odpowiednio dobrze się je schłodzi, wówczas świetnie się kroi w cieniutkie plasterki.
Przepis oryginalny zawdzięczam Pani Bogusi - Pani, która jest moim Dobrym Duchem i Skarbnicą wiedzy wszelakiej.
Mimo, iż receptura oryginalna została przeze mnie zmieniona na potrzeby kuchni Pięciu Przemian, to postanowiłam dodać ją do akcji "Kulinarne Perły z Lamusa"

...


...
Pieczeń Pani Bogusi
sn - ok. 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (idealnie nadaje się szynka lub łopatka),
k - 250-300g wątróbki z kurczaka pokrojonej w drobniutką kostkę,
k - 1 pęczek zielonej natki pietruszki pokrojony drobno,
g - 1 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
sł - 3 całe jajka,
o - świeżo zmielony czarny pierz,
o - świeżo zmielony biały pieprz,
o - 1 1 1/2 łyżeczki oregano,
o - 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sn - sól morska jodowana.
Podane składniki wymieszać zgodnie z kolejnością. Wyrobić porządnie na gładką masę, a następnie przełożyć do formy keksówki lub do aluminiowej foremki. Wygładzić powierzchnię masy.
Piec w temp. 180st. przez ok. 60-70min.
...
Przed pieczeniem:


...
Moje uwagi: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że w foremce jest zbyt wytopionych soków i tłuszczów, to polecam zlać mniej więcej połowę z nich.

wtorek, 27 kwietnia 2010

No ładnie, ładnie! Wiosna w pełni, a u mnie zapodział się jeden z zimowych przepisów. Ciasteczka mają co prawda kształt bałwanków, ale z podanego poniżej przepisu można upiec tradycyjnie wyglądające beziki.
Ciasteczka wychodzą idealne - z zewnątrz chrupiące, a w środku delikatnie mokre i ciągnące. Nadają się na każdą porę roku, a nie jak u mnie tylko na zimę :)

...
Bezowe bałwanki
sł - białka z 3 dużych jajek,
sł - 200-250g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli.
Białka ubijać na sztywną masę, dodając stopniowo cukier, potem imbir i sól. Pianę przełożyć do rękawa piekarniczego. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na nią wyciskać ciasteczka kształtem zgodne z własnym pomysłem (jeśli mają to być bałwanki to trzeba wyciskać kółeczka - mniejsze i większe w odległości ok. 1 cm od siebie).
Piec w temp. 140st. przez ok. 30-40 min. Najlepiej spróbować jedno ciasteczko po 30 minutach pieczenia, aby nie były zbyt suche.
...

...
Przepis pochodzi z moich notatek, nie znam jego oryginalnego źródła.

poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Dziś przepis na przepyszne i bardzo zdrowe masło czosnkowe. Idealnie nadaje się na wiosnę, zwłaszcza jako dodatek do pieczywa własnej roboty.
Niestety nasze masełko nie zachowało się do zdjęcia :)

Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" oraz do akcji "Dieta przyszłej Mamy".

...

. .
...
Masło czosnkowe
sł - dobrej jakości masło śmietankowe, ok. 150-200g (polecam masło osełkowe),
o - 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sn - sól morska jodowana,
k - posiekana natka zielonej pietruszki w ilości wg uznania.
Masło utrzeć z przetartym czosnkiem, dodać sól do smaku. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Gotowe!
...

...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.

sobota, 24 kwietnia 2010

Coraz mocniej przygrzewające słonko zachęca nas do sięgania po świeże owoce i warzywa. Pamiętajmy jednak o ich wychładzającej naturze, tym bardziej, że pogodzie jeszcze daleko do letnich upałów. Przygotowując potrawy z udziałem świeżych warzyw czy owoców, starajmy się je dobrze równoważyć wszystkimi pięcioma smakami.
Moja dzisiejsza propozycja do banalnie prosty sos, który podać można dosłownie do wszystkiego -  u nas zagościł do obiadu przygotowanego w parowarze, jako dodatek do parowanych warzyw i indyka.

...
Sos jogurtowy ze świeżym pomidorem
k - 3-4 duże łyżki jogurtu bałkańskiego,
k - 2-3 łyżki maślanki,
k - 1 średniej wielkości pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony zielonego środka i pokrojony na cząstki.
Wszystko umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie dodać:
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 2-3 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
o - duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól do smaku.
Wszystko porządnie wymieszać i odstawić na 10-15min.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

15:02, ivka76 , Sosy
Link Komentarze (1) »
piątek, 23 kwietnia 2010

Kolejny rybny przepis - nie był wypróbowany przeze mnie, ale pochodzi z wiarygodnego źródła, więc pewnie pyszny będzie. Spróbujcie!
...

...
Ryba duszona w jarzynach
sn - ok. 1/2 kg ryby, każdy kawałek:
k - pokropić sokiem z cytryny,
g - posypać kurkumą i odrobiną tymianku,
sł - pokropić olejem,
o - posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne,
sn - posolić do smaku i odstawić na godzinę.
...
Następnie podsmażać na rozgrzanym oleju (6 łyżek) przez 2-3 min i przekładać bez tłuszczu do rondla, dodać:
sł - dużą marchewkę pokrojoną w półplasterki,
o - 2 cebule pokrojone w półplasterki,
o - mały kawałek pokrojonej drobno kapusty;
o - dosmakować 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem białym, czarnym i cayenne,
sn - dodać 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki wegety, soli do smaku, zamieszać i dusić ok. 10-15min,
k - dodać soku pomidorowego do smaku (ok. 1/2 szklanki), szczyptę bazylii,
g - szczyptę kurkumy i tymianku, dusić jeszcze ok. 5-10min.
W razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Uwagi Autorki przepisu: Podawać do ziemniaków z wody lub pieczywa.
...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej.

czwartek, 22 kwietnia 2010

Blog nieźle się przykurzył, ale obiecuję szybko powymiatać pajęczyny i regularnie już dodawać przepisy zgodne z Kuchnią Pięciu Przemian.
...
W jednym z Waszych komentarzy dostrzegłam prośbę o przepisy z rybą w roli głównej - proszę bardzo. Co prawda sama go jeszcze nie wypróbowałam, ale jeśli Wy to zrobicie, to koniecznie skomentujcie jak wyszła taka ryba.
...
Ryba smażona (filety)
sn - ok. 1/2 ryby, każdy kawałek:
k - pokropić sokiem z cytryny,
g - posypać kurkumą,
g - oprószyć odrobiną tymianku,
sł - pokropić olejem,
o - posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne,
sn - posolić do smaku.
Odstawić na godzinę, a po tym czasie smażyć na oleju uprzednio panierując lub nie.
Uwagi Autorki przepisu:
podawać z ziemniakami z wody lub frytkami i marchewką duszoną i/lub z chrzanem.
...

...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej.