środa, 20 maja 2009
Zapewne zauważyliście, że od pewnego czasu zamiast przepisów znanych autorów lub też przepisów mojego autorstwa, zaczęły pojawiać się na blogu receptury przysłane przez Czytelniczki gotujące wg Pięciu Przemian.
Bardzo to wzbogaca naszego bloga, więc zachęcam Was do przysyłania swoich przepisów na adres:
Jeśli robicie fotografie Waszych potraw, to również je dołączcie; koniecznie też zaznaczcie jak mam podpisać Wasz przepis (imieniem i nazwiskiem czy w jakiś inny sposób).
Czekam na Wasze maile z recepturami, a nasi Czytelnicy czekają na nowe przepisy do wypróbowania!
niedziela, 17 maja 2009
Domowy kisiel
k - 150ml dobrej jakości soku (najlepiej domowej roboty, bez dodatku cukru - świetnie nadaje się sok z czerwonych porzeczek),
g - szczypta kakao,
sł - łyżka brązowego nierafinowanego cukru lub fruktozy,
o - szczypta gałki muszkatołowej,
sn - 50 ml wody źródlanej
sn - 1-2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej.
...
Wodę wymieszać z cukrem/fruktozą i mąką ziemniaczaną, dodać sok i ciągle mieszając, zagotować na małym ogniu. Dobrze jest mieszać metalową rózgą, gdyż wtedy uniknie się powstawania grudek.
Jeśli kisiel będzie zbyt wodnisty można dodać nieco mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, a jeśli będzie zbyt gęsty dolać samej wody.
...
.
.
 
...
Przepis jest mojego autorstwa.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
sł - 2-3 jajka ugotowane na twardo i porządnie wystudzone posiekać na drobniutką kosteczkę; dodać:
o - czarny pieprz,
sn - sól do smaku,
k - kilka kropli soku z cytryny,
k - łyżeczkę jogurtu naturalnego bez cukru,
g - szczyptę kurkumy,
sł - łyżkę dobrej jakości majonezu,
o - drobno posiekany pęczek szczypiorku.
Wszystkie składniki wymieszać i lekko schłodzić w lodówce.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
 
Pancakes z jabłkami
sł - 200 ml mleka,
sł - 50 g brązowego nierafinowanego cukru lub nieco mniej fruktozy,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli,
k - 190 g mąki pszennej,
g - szczypta kurkumy,
sł - 1 duże jajko,
sł - 1 łyżeczka cynamonu,
o - szczypta gałki muszkatołowej,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sn - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
k - 2 jabłka obrane i starte na grubej tarce,
g - szczypta kakao,
sł - 1 łyżka roztopionego masła.
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę. Piec na suchej patelni. Kiedy na placuszkach pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać je na drugą stronę. Piec na złoty kolor.
...
.
.
...
Przepis oryginalny pochodzi znajdziecie tutaj , a jego wersja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Jajecznica z pomidorem
sł - na rozgrzany olej lub oliwę wrzucić
k - pokrojonego na cząstki pomidora bez skórki,
k - dodać szczyptę bazylii,
g - szczyptę kurkumy i/lub tymianku,
sł - szczyptę kminku,
sł - wbić jajka (jeśli jajecznica jest dla małego dziecka, zacząć od samego żółtka),
o - dodać czarny pieprz,
sn - sól do smaku.
Wszystko przesmażyć i gotowe.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!
Sos jajeczny do ziemniaków (i nie tylko)
k - 200ml kwaśnej śmietany,
g - szczypta kurkumy,
g - można dać też szczyptę tymianku,
sł - bardzo drobno posiekane 2 jajka,
sł - 1/4 łyżeczki kminku,
o -1/5 łyżeczki imbiru,
o - 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne,
o - 1 łyżeczka musztardy,
o - pieprz czarny do smaku,
sn - sól do smaku .
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
...
Do sosu świetnie pasują ziemniaki smażone z cebulką lub z czosnkiem.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!

Gulasz wołowy z warzywami i zieleniną
Ok. 70 dag wołowiny bez kości dojrzalej zbić tłuczkiem, następnie pokroić w kostkę bądź paseczki i wlożyć do zalewy na mniej więcej godzinę (dłużej nie trzeba). 
Zalewa:
k - 1 łyżka maki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - szczypta mielonego kminku,
o -1łyżeczka imbiru,
o - 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne,
sn - 1łyżeczka wegety,
sn - 1 łyżeczka soli,
sn - 1/2 szklanki zimnej wody,
k - 1/2 łyżeczki octu balsamicznego,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
...
W międzyczasie pokroić:
1 pietruszkę w słupki,
20-30 dag pieczarek w plasterki,
4 większe cebule w słupki,
obrać 4 duże ząbki czosnku.
...
Na patelni rozgrzać olej bądź oliwę i szybko obsmażyć na niej mięso, wrzucić je do rondla, w którym będzie duszone. Następnie obsmażyć pietruszkę z pieczarkami, a po nich cebulkę. Włożyć wszystko to do rondla, po czym dodać:
sł - 1 łyżeczkę kminku ,
o - 1 łyżeczkę imbiru,
o - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
o - 1 łyżeczkę mielonej kolendry,
sn - 1/2 łyżeczki soli ,
k - wrzucić pęczek pokrojonego szczypiorku i pęczek pietruszki,
g - 1/2 łyżeczki tymianku,
g - 1/2 łyżeczki rozmarynu,
g - zalewę z mięsa.
Zalać to wszystko wrzątkiem do wysokości produktów, dodać 1łyżeczkę masła i dusić przez około godzinę.
Po tym czasie sprawdzić słoność, po czym dodać czarny pieprz do smaku, sól do smaku lub choć jej szczyptę, aby zachować kolejność smaków, soku z cytryny do smaku, szczyptę tymianku (jeśli trzeba), rozpuścić 1łyżkę mąki ziemniaczanej w 1/4 szklanki wody i zagęścić sos, zakończyć przyprawianie na czarnym pieprzu.
...
Sos jest bardzo pikantny, więc jeśli ktoś woli ciut łagodniej, niech zmiejszy ilość przypraw.
...
Można go podać do kopytek, klusek śląskich, ziemniakow z wody, kaszy gryczanej, ryżu.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!
Racuszki z jabłkami
k - ok. 6 szklanek mąki pszennej,
g - 1/4łyżeczki kurkumy,
sł - 2 jaja ,
sł - 1/2 łyżeczki cukru waniliowego,
sł - 2 łyżki miodu,
o -1/4 kardamonu,
sn - trochę soli do smaku,

k - 2-3 jabłka pokrojone na kawałaczki, 
g - szczypta kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki cynamonu,
o - 1/4 łyżeczki imbiru.
sn - zimna woda źródlana w ilości takiej, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
...
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, tak aby placuszki miały złoty kolor.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!

 
środa, 13 maja 2009
Wołowina z brzoskwiniami
sł - 4 łyżki oleju,
sł - 1,5 kg wołowiny (ligawa),
o - 1/3 łyżeczki curry,
o - szczypta pieprzu czarnego,
sn - łyżeczka soli,
k - posiekana cebulka (zielona część),
g - 2 szklanki wrzątku,
sł - szczypta cynamonu,
o - 1/3 łyżeczki curry,
o - szczypta pieprzu czarnego,
sn - łyżeczka soli,
k - posiekana cebulka (zielona część),
g - 1/2 szklanki wrzątku,
sł - 6-8 połówek brzoskwini z puszki.
...
Na gorący olej wrzucić wołowinę pokrojoną w paseczki ok. 2 cm  długości. Obsmażyć, a następnie dodać pozostałe składniki z zachowaniem  wskazanej kolejności -  poza brzoskwiniami, które dodajć na końcu, kiedy już mięso będzie miękkie.
Czas gotowania potrawy to ok. 3-4 godz.
...
W razie potrzeby sos można zagęścić:
2 łyżeczkami mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody (ale to dodać na końcu, jak już wszystko bedzie ugotowane).
...
Autorką przepisu jest Karolina Zwierzchowska.
Dziękuję serdecznie i proszę o więcej!
Placki ziemniaczane
sł - 8 ziemniaków startych na grubej tarce,
o - szczypta gałki muszkatołowej,
o - 1/3 łyżeczka bazylii,
sn - 1/3 łyżeczki soli,
k - 3 łyżki mąki,
g - 1/3 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 jajko,
sł - szczypta cynamonu.
Poszczególne produkty umieszczamy w misce we wskazanej kolejności, a następnie mieszamy na jednolitą masę. Smażymy na  gorącym oleju z obydwu stron.
...
.
.
...
Autorką przepisu oraz zdjęć jest Karolina Zwierzchowska.
Dziękuję serdecznie i proszę o więcej!
 
1 , 2