niedziela, 19 czerwca 2016

Za oknami wreszcie cudne słonko. W zasięgu ręki pachnące truskawki, poziomki, coraz więcej warzyw bez chemicznych dodatków. Pewnie i Wy sięgacie codziennie po warzywne dodatki do posiłków, dlatego mój dzisiejszy wpis to przepis na sałatkę. Świetnie sprawdza się jako obiadowy dodatek, ale także jako przekąska do zabrania ze sobą gdzieś poza domowe zacisze.

Sałatka grecka 

o - porwać listki kapusty pekińskiej, a następnie dodać świeży czosnek przeciśnięty przez praskę, świeżo zmielony czarny pieprz i pokrojoną w cienkie krążki czerwoną cebulę; wymieszać

sn - doprawić solą i odstawić na kilka minut, aby się przegryzło :)

W międzyczasie pokroić:

sn - oliwki w cienkie plasterki oraz ser feta w niewielkie kosteczki; dodać do sałaty, a następnie skropić:

k - octem winnym i dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory; wymieszać; następnie dodać:

g - szczyptę tymianku (z tymiankiem radzę uważać, gdyż jeśli dodamy go zbyt dużo, to smakiem zdominuje potrawę)

sł - na koniec skropić oliwą z oliwek, solidnie wymieszać i odstawić na chwilkę.

Uwagi: Oryginalny przepis na sałatkę pochodzi z książki Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian E.Dobek, T.Guliński.