poniedziałek, 31 sierpnia 2009
Szczypta łańcuszkowych informacji
Zgodnie z regulaminem zabawy "Kulinarny łańcuszek", każdy jej uczestnik w kilku słowach prezentuje sam siebie, po to, aby uniknąć przygotowywania czegoś, czego nie lubi lub nie chce.
Informacje można w każdej chwili poszerzać, odsłaniając nam tym samym własne kulinarne upodobania i antypatie.
Pora więc poznać uczestników zabawy.
...
1. andzia-35 prowadzi m.in. stronę: http://wwwpysznejedzonko.blox.pl/html
andzia-35 o sobie: Zrobię i zjem prawie wszystko :D. Aczkolwiek jeśli chodzi o pieczywo, proszę nie zakwasie:))) Mogą być dania mięsne, wegetariańskie, owoce morza, najlepiej krewetki, bo o te łatwo w moim mieście :)))
...
 
2. Anulka prowadzi stronę: http://slonecznakuchnia.blogspot.com/
Anulka o sobie: Z chęcią upiekę jakieś pyszne ciasto, może być również jakiś smakowity obiadek. Jedyne co w 100% odpada to pieczenie chlebka na zakwasie, nigdy tego jeszcze nie robiłam i chyba nie chcę próbować... jeszcze w kuchni do tego nie dorosłam ;)
...
 3. calvado32 prowadzi m.in. stronę: http://sylburskiblog.pl/
calvado32 o sobie: Nie mam ograniczeń w tym czy coś lubię gotować czy nie - piszę się na każde wyzwanie - najwyżej wyłysieję!
...
 
 
4. Dziwnograj prowadzi stronę: http://peginthejar.blogspot.com/
...
 
 
5. elmo_23
...
6. ivka76 prowadzi stronę: kuchniakreatywna.blox.pl
ivka76 o sobie: Nie lubię bardzo skomplikowanych potraw wymagających wieloetapowych przygotowań. Nie lubię dań typu: flaczki czy żurek.
Chętnie przygotuję pieczywo, ciasto, coś z owocami sezonowymi. Na życzenie mogę zamienić sugerowany mi przepis na zgodny z zasadami kuchni Pięciu Przemian.
...
7. Ivon prowadzi stronę: http://www.hichotka.blogspot.com/
Ivon o sobie: Uwielbiam czosnek i żółte sery. To zjadam w hurtowych ilościach hihiii... A tak na poważnie przygotuję wszystko co ktoś z Was mi wybierze. Nie mam specjalnych upodobań kulinarnych. Lubię dobrą kuchnię więc będzie to dla mnie świetna zabawa... na to liczę.
...
8. joanna63 prowadzi stronę: http://rodzinna-kuchnia.blogspot.com/
joanna63 o sobie: Lubię kuchnię tradycyjną, orientalną też nie pogardzę.
Nie lubię owoców morza. Lubię piec ciasta, torty, kręcić lody.
Lubię makaron, kluski, zapiekanki.
Bardzo lubię nowe wyzwania :)
...
 
 
9. joannanna prowadzi stronę: http://strefadobregosmaku.pl/
joannanna o sobie: Nie jadam dwóch rzeczy: brukselki i kminku. Uwielbiam curry i ciasta. Od dwóch lat studiuje w Niemczech. Mieszkam w akademiku, więc warunki do gotowania spartańskie, ale daję radę. Jest wesoło i zawsze chętni do próbowania:)
...
10. Kasiula_bittersweet prowadzi stronę: http://me-and-bittersweet.blogspot.com/
kasiulla o sobie: (...) przygotuję prawie wszystko, prawie... :) Nie zjem i nie przygotuję owoców morza poza paluszkami krabowymi, małżami i kalmarami :) Uwielbiam piec ciasta, próbować kuchni włoskiej, mieszać smaki w sałatkach, wypróbowywać nowe przepisy! Nigdy nie piekłam chleba (poza bułeczkami) i chyba jednak jeszcze do tego "nie dorosłam" :)
...
11. kokoko prowadzi stronę: http://ko-ko-ko.blogspot.com/
kokoko o sobie: Lubię gotować. Lubię też piec. Powoli odkrywam też pieczenie chleba w domu. Od zawsze próbuję schudnąć, jednak gotowanie niskokaloryczne zupelnie mi nie wychodzi. Nie lubię kuchni polskiej i wieprzowiny. Jestem zwolenniczką ostrych smaków, kuchni z całego świata, ryb, warzyw, owoców i wszystkich możliwych deserów, poza: białą czekoladą i musami rozmaitymi; te jednak lubi mój A. więc też je czasem robię.
Lubię wyzwania. Chętnie spróbuję zrobic coć bardzo trudnego lub bardzo nieznanego, o ile uda mi się w Krakowie zdobyć składniki.
...
 
 
12. kubako83 prowadzi stronę: http://kuba-pichci.blogspot.com/
kubako83 o sobie: Lubię kuchnię dość prostą i niezbyt czasochłonną - drylowanie kurczaka lub przygotowanie 150 maluteńkich pierożków odpada :-) Lubię dania lekkie, oparte raczej na warzywach niż mięsku (choć i tym nie wzgardzę). Jestem otwarty na wszelkie ciasta, zapiekanki, makarony itp.
...
13. moooya07 prowadzi stronę: http://moooyagotuje.blox.pl/html
...
14. reve82 prowadzi stronę: http://reve82.blogspot.com/
reve82 o sobie: NIE LUBIĘ --- befsztyków, rzadko jadam mięso inne niż drobiowe bądź rybie. CHĘTNIE PRZYGOTUJĘ --- coś ze strączkowych, bo kończą mi się pomysły, coś szpinakowego - bo taki mam kaprys, coś drożdżowego, bo uwielbiam zapach świeżych drożdży, coś z łatwo dostępnymi składnikami u mnie w Danii (twaróg odpada:), coś z kuchni staropolskiej... a w tej chwili marzą mi się knedle z owocami :)
...
15. sonieczka prowadzi stronę: http://dorotazima.blog.onet.pl/
sonieczka o sobie: Gotowaniem interesuję się od dawna, lubię przygotowywać różne potrawy: od różnorakich mięs poprzez makarony, zapiekanki, sałatki, ciasta drożdżowe. Najbardziej lubię jeść makarony w różnej formie i ryby (gotowane, smażone, pieczone, grillowane, w galarecie - kocham je) oraz owoce morza. Nie jadam czerniny :) , żabich udek, :)
Są potrawy, których boję się robić z powodu braku praktyki, czy braku umiejętności np. torty, filetowanie ryb (na szczęście ości mi nie przeszkadzają), muszę nauczyć się robić karmel, także nie robiłam chleba na zakwasie.
...
 
 
Jeśli chcecie coś zmienić w swoich opisach, zmienić/dodać fotki to piszcie do mnie na kuchniakreatywna@interia.pl lub zamieszczajcie wszystko w komentarzach.
 
 
niedziela, 23 sierpnia 2009
Smaki i aromaty lokalnych specjałów doceniam w miejscu ich wytwarzania, ale prawdziwym rarytasem stają się dla mnie w zaciszu własnego domu. Wtedy mogę je do woli smakować i wąchać. Mogę obmyślać potrawy, do których je dodam. Zastanawiam się nad odpowiednim doborem składników.
Szczególny urok mają dla mnie sery i oscypki przywiezione z Zakopanego.
Nie dość, że pięknie wyglądają, to jeszcze cudownie pachną i niebiańsko smakują.
...
.
...
Zrobiłam spory zapas serów i mam nadzieję wykorzystywać je na wiele sposobów w swojej kuchni. Dziś moje towarzystwo rodzinne zażyczyło sobie pizzę z oscypkiem, więc taką obmyśliłam. Uroku dodało jej ciasto z dodatkiem mąki żytniej chlebowej i aromatycznych przypraw.
 
Przepis dodaję do akcji "Say cheese!!!".
...
.
...
Pizza z oscypkiem na pszenno-żytnim cieście
sn - 330ml zimnej wody źródlanej,
k - 400g mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 100g mąki żytniej chlebowej typ 720,
sł - 1 łyżka oleju z pestek winogron,
sł - 1 łyżka nierafinowanego cukru,
o - 1 kopiasta łyżeczka suszonego oregano,
o - 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku,
o - 1/4 łyżeczki curry,
sn - 1 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży.
Umieścić składniki ciasta w foremce maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego. Po jego zakończeniu ciasto raz jeszcze zagnieść i rozwałkować na porządaną wielkość. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu do napuszenia na ok. 20-30min.
...
W tym czasie przygotować sos jogurtowo-ketchupowy:
k - 120-150g jogurtu naturalnego bez cukru,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru,
sł - 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku,
o - 1/2 łyżeczki suszonego oregano,
o - świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
sn - morska sól jodowana do smaku,
k - 2-3 łyżki dobrej jakości ketchupu ziołowego do pizzy.
Wszystkie składniki sosu wymieszać i rozsmarować na cieście.
...
Na tak przygotowane ciasto nakładać ulubione składniki. U mnie dziś były to: przesmażona na oleju z pestek winogron cebulka, szynka wieprzowa, świeże pomidory, ser żółty, kukurydza konserwowa i oryginalny zakopiański oscypek.
...
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. na 15min. Po tym czasie posypać startym na grubej tarce żółtym serem i zapiekać jeszcze przez 10min.
...
Przed pieczeniem:
 
.
.
Tuż po wyjęciu z pieca:
.
.
...
Moje uwagi: ciasto jest rewelacyjne, chociaż smakowo zbliża się w kierunku ciasta chlebowego; żeby składniki dobrze się razem trzymały, polecam przesypać je odrobiną żółtego startego sera mniej więcej w połowie warstw; ciasto można wyrabiać również ręcznie lub z pomocą robota kuchennego;
...
Przepis oryginalny na ciasto znalazłam tutaj, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
 
czwartek, 13 sierpnia 2009
Z premedytacją ugotowałam dziś więcej ziemniaków po to, aby wystudzone schować do lodówki, a wieczorem przygotować szybką kolację pachnącą roztopionym masłem i smażonymi ziemniakami.
Mój Syn był wprost zachwycony takim daniem, które zniknęło z talerza w tempie błyskawicznym. Jako dodatek zażyczył sobie ziołowy ketchup, który normalnie używamy do pizzy.
Spróbowałam zapropnowanego przez niego połączenia i... było pyszne!
Ma chłop całkiem dobrze rozwinięty zmysł smaku :)
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki".
...
.
...
Ziemniaczkowa kolacyjka
sł - tyle ugotowanych i porządnie schłodzonych ziemniaków, na ile mamy ochotę (dobrze jest pilnować, aby ziemniaków zbytnio nie rozgotować) pokroić w plastry o grubości ok. 1cm,
sł -  na patelni rozgrzać masło i układać na nim ziemniaki; smażyć je na złoty kolor z obydwu kolor aż będą chrupiące.
Podawać z ketchupem lub z innym pasującym wg uznania dodatkiem.
UWAGA! Danie zaleca się zjadać bez użycia jakichkolwiek sztućców, a z wykorzystaniem własnych paluszków :)
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
Bardzo lubię dania jednogarnkowe, które w razie potrzeby można zmiksować na gładki sos. Ta potrawa do takich właśnie należy, ale dziś za sprawą kawałków grillowanych polędwiczek wieprzowych stała się czymś w rodzaju leczo.
U nas była podana z ziemniakami z wody, ale równie dobrze nadaje się do makaronu czy też ryżu.
Przepis dodaję do akcji "Cukiniowy sierpień" oraz "Pomidorowy sezon 2009".
...
. .
...
Patelnia z warzywami i grillowanymi polędwiczkami wieprzowymi
sł - rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oleju z pestek winogron i dodać:
o - 1-2 duże cebule pokrojone w kosteczkę, przesażyć (przypominam, że po przesmażeniu cebula przechodzi do przemiany Ziemi, czyli jest w smaku słodkim).
...
sł - rozgrzać ponownie 2-3 łyżki oleju z pestek winogron i dodać:
sł - pokrojoną w średnią kostkę średniej wielkości cukinię; przesmażyć i zdjąć z patelni.
...
W międzyczasie 2-3 duże i bardzo dojrzałe pomidory obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę.
sł - rozgrzać 3-4 łyżki oleju z pestek winogron i dodać:
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli,
k - pokrojone pomidory; przesmażać 3-4min. i dolać:
g - ok.100ml wrzątku; zamieszać i dodać:
sł - przesmażoną wcześniej cebulkę,
sł - cukinię; zamieszać i przesmażać, po czym dodać:
o - oregano,
o - czosnek,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól do smaku,
k - bazylię,
g - kurkumę,
sł - 2 łyżeczki jasnego sezamu,
o - pokrojone w kostkę kawałki grillowanych polędwiczek wieprzowych,
curry.
Zamieszać i przesmażać przez 2min.
...
.
...
Moje uwagi: jak zwykle przypominam o mieszaniu potrawy po dodaniu składnika każdego kolejnego smaku; po zamieszaniu powinno się odczekać ok. minuty zanim doda się następny składnik.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
Herbatka z kopru włoskiego, anyżu i kminku
Koper włoski, anyż i kminek zmieszać w równych ilościach. Jedną łyżeczkę mieszanki utłuc w moździerzu. Gotować w 1/2 litra wody przez 10-15min, a następnie odcedzić.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B. Trebuth.
Herbatka ze znamion kukurydzy
2-3 łyżki stołowe znamion kukurydzy i 1/2 łyżeczki lukrecji gotować w litrze wody przez 30min, a następnie odcedzić.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B. Trebuth.
Herbatka jęczmienna
100g jęczmienia namoczyć na noc w 1 1/2 l wody. Nastepnie gotować 1-2godz. Odcedzić jęczmień. We właściwej kolejności doprawić do smaku wywar z jęczmienia:
o - cynamonem,
sn - solą,
k - sokiem z cytryny,
g - kakao,
sł - słodkim sokiem owocowym,
sł - miodem.
...
Uwagi: Herbatka ta wytwarza czi, udrażnia meridiany, dzięki czemu zapobiega zatrzymaniu się pokarmu oraz zapaleniu piersi.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B.Trebuth.
Herbatka z owsa
100g owsa gotować w 2l wody przez godzinę. Odcedzić. Herbatkę doprawić do smaku sokiem z czereśni lub ciemnych winogron, miodem lub syropem klonowym.
...
Uwagi: Herbatka wytwarza czi.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B.Trebuth.
Zupa z karpia
Od świeżego karpia odkroić głowę i ogon. Odciąć mięso ryby wzdłuż kręgosłupa i zachować do dalszego użytku.
g - kilka jagód jałowca wrzucić do garnka z dużą ilością wrzątku,
sł - dodać do gotującej się zupy dużą, pokrojoną na grube kawałki marchewkę,
o - liść laurowy,
sn - sól oraz głowę, ogon i kręgosłup z ośćmi karpia,
gotować przez pół godziny. Na koniec przecedzić zupę przez sitko i ponownie nastawić do gotowania.
k - dodać do zupy sok z cytryny,
g/sł - świeży koper,
sł - 1 łyżeczkę cukru trzcinowego,
sł - drobno pokrojony seler,
sł - drobno pokrojoną marchewkę,
o - pokrojony w cienkie paski por,
o - kawałek świeżego imbiru.
Gotować 10min.
sn - dodać mięso karpia pokrojone na nieduże kawałki i gotować jeszcze przez 10min. Wyjąć kawałki imbiru.
sn - doprawić do smaku sosem sojowym oraz
k - sokiem z cytryny.
...
Uwagi: Może być pita codziennie w celu rozgrzania oraz podwyższenia laktacji.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B.Trebuth.
Co jakiś czas dostaję maile od karmiących piersią Mam, które pytają jak mają się w tym czasie odżywiać, aby nie zaszkodzić Maluszkowi i jednocześnie jeść wg zasad Pięciu Przemian.
Przyznam się szczerze, że kiedy ja karmiłam swojego Synka piersią, nie stosowałam jeszcze tej kuchni, więc nie mam w tej kwestii doświadczenia. Postaram się jednak przytoczyć fragmenty książek, które dla mnie samej są skarbnicą wiedzy o PP i które traktują o diecie mamy karmiącej.
Dodam również przepisy, które w pozycjach tych można znaleźć, jednak podkreślam, iż ja sama ich nie wypróbowałam.
Tym razem będę cytowała Barbarę Temelie i Beatrice Trebuth z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka.
...
"(...)trzeba uważać na to, by wszystkie dania były lekko strawne i łatwo przyswajalne.
Zupy, dobrze ugotowane zboża, warzywa gotowane w sosie własnym, blanszowane sałatki i kompoty zapewniają wytwarzanie soków i czi.
Poza tym w daniach powinno występować wszystkie pięć głównych smaków, a produkty spożywcze powinny być pod względem działania termicznego dopasowane do pory roku.
Bądźmy jednak ostrożni z pewnymi smakami. Dziecko nie zniesie zbyt dużo ostrego smaku. Czosnek, cebula i ostre przyprawy są jeszcze zbyt intensywne dla jego wrażliwego przewodu pokarmowego. To samo dotyczy produktów i napojów bardzo kwaśnych. Ocet i kwaśne owoce mogą powodować u dziecka odparzenia okolic odbytu, a także zmniejszyć ilość mleka matki, ponieważ smak kwaśny działa ściągająco.
Jeśli chodzi o smak gorzki należy (...) unikać gorzkich, wysuszających używek - czarnej herbaty i kawy - ponieważ również one zmniejszają ilość mleka matki, natomiast u dziecka wywołują wewnętrzny niepokój.
Należy uważać na to, co się je, ponieważ każde niemowlę może zareagować wzdęciami na różne produkty spożywcze.
Następujące produkty szczególnie sprzyjają wzdęciom:
- zboża o grubych łupinach, tj. prażona zielona pszenica, pszenica, żyto, owies i orkisz, gdy nie były wystarczająco długo gotowane lub gdy są jedzone na zimno w postaci płatków;
- chleb i zboża spożywane na surowo, uprzednio ześrutowanych i namoczonych przez noc,
- kapusta,
- szparagi,
- surowe warzywa,
- sałaty.
Dobrze tolerowane są zazwyczaj następujące zboża:
- ryż okragłoziarnisty,
- biały ryż,
- proso (kasza jaglana),
- kasza kukurydziana,
- słodki ryż,
- gotowany grysik jęczmienny, pszenny lub z orkiszu,
- owies gotowany w formie płatków lub kaszy.
Warzywa i owoce powinny być jedzone po ugotowaniu. (...)
...
.
...
Aby wyrównać niedobór energii podczas okresu karmienia, kobieta powinna uważać, by spożywać szczególnie bogate w czi pożywienie, jeśli nie chce całkowicie ulegać silnemu apetytowi na słodycze. Dziecko w wyczuwalny sposób odżywia się kosztem jej sił, a kradnący energię biały cukier tylko nasiliłby ten proces.
Jeszcze bardziej niż w okresie ciąży potrzebny jest smak słodki, ponieważ pobudza on wytwarzanie mleka. Słodkie dania z kaszy jaglanej, kukurydzianej i owoców, kompoty z miodem, budyń i smaczne ciasta z brązowym cukrem zaspokajają potrzebę czegoś słodkiego i wzmacniają Środkowy Ogrzewacz. Ponieważ mięso jest ważnym źródłem energii, małe ilości indyka, kury lub wołowiny z warzywami, orzechami i ryżem stanowią idealne potrawy na obiad lub kolację.
Zupy mięsne, warzywne lub rybne dostarczają potrzebnych płynów i są lekkostrawne. (...)
...
Co sprzyja laktacji?
Gdy organizm otrzymuje wystarczjąco dużo soczystych, bogatych w energię pokarmów, może produkować mleko w ilościach odpowiadających potrzebom dziecka.
Niesprzyjające dla laktacji jest zimno zewnętrzne i wewnętrzne, ponieważ prowadzi ono do zastoju. Ciepłe ubranie i ruch zapobiegają wnikaniu do organizmu zimna z zewnątrz. Gotowane, termicznie ciepłe dania sprzyjają przepływowi energii i odporności od wewnątrz. Zimne napoje, termicznie zimne dania, surówki oraz lody hamują laktację.
Zarówno zewnętrzne, jak i wewnętrzne zimno mogą doprowadzić do odwrotnej reakcji organizmu - zapalenia piersi.
Ćwiczenia rozluźniające, masaże i ciepłe kąpiele pomagają, gdy zmartwienia, stres lub frustracja spowodowały zastój czi wątroby, a przez to zahamowały płynięcie mleka lub sprawiły, że organizm produkuje za mało mleka."
...
Potrawy i napoje sprzyjające laktacji:
...
Jeśli macie doświadczenia związane z karmieniem Maluszka piersią i zdrowym jedzeniem w tym czasie (nie tylko zgodnie z kuchnią Pięciu Przemian), to serdecznie zapraszam do dzielenia się nimi w komentarzach lub też przysyłania ich na maila - chętnie opublikuję je na blogu.
...
Wykorzystane zdjęcie znalazłam tutaj.
 
1 , 2 , 3 , 4