wtorek, 24 sierpnia 2010

Sezon pomidorowy w pełni, a teraz w czasie późnego lata te właśnie warzywa są dla mniej najsmaczniejsze. Pachnące słońcem i latem idealnie nadają się do zachowania ich na zimę.
Dziś przepis na pomidory w całości w zalewie lekko osolonej. Tak przechowywane świetnie nadają się do sałatek, pizzy, zup, sosów, a także jako samodzielna przekąska.

...
Pomidory w całości
Bardzo dojrzałe, ale twarde i raczej małe pomidory, sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Układać dokładnie w szerokich słoikach (idealne są te o pojemności 0,9 l).
Do każdego słoika dodać:
g - 1/2 łyżeczki majeranku,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
o - 1 plasterek cebuli (polecam odmianę czosnkową),
o - listek laurowy,
o - 5 ziarenek ziela angielskiego.
sn - zalać wszystko wrzącą osoloną wodą 1 łyżka soli morskiej jodowanej na litr wody), zakręcić i pasteryzować (u mnie w piekarniku) przez 10 minut od chwili zawrzenia.
...

...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A.Ciesielskiej.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

wtorek, 17 sierpnia 2010

Lato powoli się kończy, a zgodnie z filozofią kuchni Pięciu Przemian, zaczyna się właśnie czas, kiedy to powinniśmy zacząć wzmacniać się przed nadchodzącą jesienią i późniejszą zimą.
Wiem, wiem... jeszcze słonko mocno grzeje, więc o tym nie myślimy. Jednak, kiedy nagle z dnia na dzień zrobi się chłodniej, to na wzmacnianie się będzie już stanowczo za późno.
W ramach pożegnania lata i związanych z nich kulinarnych szaleństw, proponuję przepyszne ciasto styropian :) Dużo w nim nabiału, więc to naprawdę ostatni dzwonek, aby go wypróbować. Jesienią taka ilość nabiału nie jest wskazana ze względu na swój mocno wychładzający charakter i działnie śluzotwórcze.

...
Styropian
ciasto:
k - 3 szklanki mąki pszennej typ 850,
g - 1 płaska łyżeczka kurkumy,
sł - 5 żółtek,
sł - 25 dag masła,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto (ja tradycyjnie robię to w maszynie do pieczenia chleba, używając programu "makaron"), a następnie podzielić je na dwie części.
Jedną część wyłożyć na spód blaszki, pokrytej wcześniej papierem do pieczenia, a drugą część schować do zamrażarki.
...
Ciasto na blaszce posmarować konfiturą:
k - np. z czarnej porzeczki (polecam raczej kwaśną, żeby złamać słodki smak masy "styropianowej"
Warstwa konfitury powinna mieć ok. 0,5 cm.
...
masa styropianowa:
k - 1 litr śmietany 18% lub śmietany kremówki (u mnie kremówka z firmy "Łowicz"),
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 5 białek,
sł - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 20 dag wiórków kokosowych,
sł - 1 duży budyń śmietankowy (u mnie Dr.Oetker),
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać (podczas ubijania) imbir, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, śmietanę, kurkumę, cukier, budyń i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta - na tarce z grubymi oczkami.
Piec w temp. 180st. przez 50-60 min. Koniecznie wystudzić przed podaniem - idealnie byłoby, aby ciasto po wystudzeniu "posiedziało" 2 godziny w lodówce.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.