poniedziałek, 27 września 2010

Sezon dyniowy w pełni - w sklepach i na bazarach można nabyć wiele różnych odmian tego cudnego warzywa. Warto więc próbować i eksperymentować, bo dynia wiele ma twarzy i wiele ma do zaoferowania.
Dziś przepis autorstwa mojej Czytelniczki Małgosi... Wypróbujcie koniecznie!

...
Dyniowe placuszki
sł - utarta  na grubych oczkach dynia - ok. 3-4 szklanki,
sł - 2 jajka,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
o - trochę kardamonu,
o - może być też cynamon
sn - 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850,
k - łyżeczka proszku do pieczenia,
g - 1/3 łyżeczki kurkumy.
Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie smażymy małe placuszki na odrobinie oleju.
Podajemy z miodem, nektarem z agawy, ewentualnie dobrym dżemem.
...

...
Przepis jest autorstwa Małgosi.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.


sobota, 25 września 2010

Koniec lata zawsze kojarzy mi się ze smakiem dojrzałych brzoskwiń i ociekających słodkich sokiem gruszek. Nie przepadam co prawda za brzoskwiniową skórką, ale nauczyłam się ją sprawnie zdejmować, więc mogę do woli delektować się smakiem tych przepysznych owoców.
Dzisiejszy przepis to kwintesencja brzoskwiniowego smaku zatopiona w delikatnej bezie. Idealny deser na koniec lata i pierwsze dni jesieni.

...
Brzoskwinie pod bezową kołderką
sł - 4 duże i bardzo dojrzałe brzoskwinie; obrać ze skórki, pozbawić pestek i przekroić na połówki.
sł - kilka ciasteczek (3-4) owsianych pokruszyć drobno i połączyć z
o - kilkoma kroplami dobrej jakości alkoholu.
Masą ciasteczkową wypełnić miejsca po pestkach i złożyć połówki brzoskwiń w całość. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
...
sł - białka z 3 dużych jajek,
sł - 200-250g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli.
Białka ubijać na sztywną masę, dodając stopniowo cukier, potem imbir i sól.
...
Słodką pianą szczelnie otulać przygotowane wcześniej brzoskwinie, nadają im kształt wg uznania.
Piec w temp. 180st. przez 15-20 minut, aż do momentu, kiedy beza lekko się zarumieni.
...



...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

poniedziałek, 20 września 2010

Blog nieco się przykurzył, a to z powodu - po pierwsze słonecznych wakacji (wreszcie z rodziną w pełnym składzie); po drugie - zawirowań związanych z tworzeniem zupełnie nowego projektu (o nim za czas jakiś).
Tym sposobem prawie jesień mnie zastała, a zupełnie umknęło Babie Lato, podczas którego powinniśmy zacząć się wzmacniać i rozgrzewać przed jesienią właśnie. Pewnie z powodu tego umknięcia dopadł mnie i całą rodzinkę siarczysty katar, który odejść nie chce. Z drugiej strony nie ma w tym nic dziwnego - najpierw porządnie się wygrzewaliśmy na chorwackim słonku, podjadając lody i owoce wszelakie, a zupełnie zapominając o KPP. Jednak na urlopie luz kulinarny dozwolony jest! Niestety trzeba go czasem odpłacić katarem... :(
Ale do rzeczy...
Dziś już w jesiennych klimatach - przepis mojej ulubionej autorki, Barbary Temelie. Jesień to dobry czas na warzywa duszone, podpiekane i gotowane, które wzmacniają nasze czi. Korzystajmy więc z tego bogactwa, póki zima nam go nie zabierze.

...
Warzywa w cieście
ciasto:
k - filiżanka mąki pszennej typ 1850,
g - szczypta kakao,
sł - sł - łyżka stołowa mąki z maranty w celu zagęszczenia (można zastąpić mąką kukurydzianą),
o - szczypta zmielonego anyżku,
sn - około filiżanki wody,
sn - szczypta soli morskiej jodowanej.
Składniki wymieszać wg podanej kolejności tak,aby powstało gęste ciasto naleśnikowe.
...
surowe warzywa:
marchew, por, kalarepę, dynię, kalafior i cukinię pokroić w kawałki wygodne do spożycia. Zamoczyć w cieście i smażyć na gorących oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku lub bibule.
...

.

...

Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie, B.Trebuth.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.