wtorek, 27 października 2009
Dyniowe różności wg Pięciu Przemian
Kolory za oknami stają się coraz bardziej pomarańczowe, chociaż często spowija je poranna mgła lub siąpiący zimny deszcz.
W tym właśnie czasie odkryć można warzywo, które w naszym kraju jest wciąż niedocenione. Mam na myśli dynię.
Do upowszechnienia jej w naszych polskich kuchniach z całą pewnością przyczyni się trwający na portalu durszlak.pl  Festiwal Dyni.
Jego uczestnicy proponują naprawdę ciekawe przepisy z wykorzystaniem tego niezwykłego warzywa, warto więc zajrzeć na ów festiwal.
Niestety u nas póki co dyni w domu nie ma, ale mimo to postanowiłam pokazać Wam kilka dyniowych przepisów zgodnych z kuchnią Pięciu Przemian. Sama nie miałam okazji ich jeszcze wypróbować, ale może Wam się to uda.
Zapraszam do próbowania!
...
...
 
Zupa dyniowa na ostro
g - wrzątek,
k - kurkuma,
sł - marchew,
sł - pietruszka,
sł - ziemniaki,
o - seler,
o - por,
o - gałka muszkatołowa,
sn - sól,
k - zielenina,
g - tymianek,
sł - utarta dynia,
o - kolendra,
o - curry,
o - pieprz,
o - chilli lub pieprz cayenne,
sn - sos sojowy,
sn - czubryca,
k - estragon,
k - sok z cytryny,
g - tymianek,
sł - płatki kukurydziane,
sł - masło.
Moje uwagi: to kolejny przepis z serii tych "kreatywnych", gdzie ilość składników dobieramy sami; próbujmy więc, co pysznego nam wyjdzie :)
...
Przepis pochodzi z książki Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian E. Dobek i T. Gulińskiego.
Placuszki z dynią
k - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - szklanka przecieru z dyni,
sł - cynamon,
sł - 2 jajka,
sł - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
o - imbir,
sn - sól,
sn - woda
oraz olej do smażenia.
Do mąki dodać kurkumę, przecier z dyni, cynamon, jajka, mąkę kukurydzianą, szczyptę imbiru, sól oraz tyle zimnej wody, aby po wymieszaniu ciasto miało dość gęstą konsystencję. Podawać z musem jabłkowym.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Przecier z dyni
1 dynię obrać ze skóry (odmiany hokaido używa się razem ze skórką), pokroić na kawałki i wybrać gniazda nasienne. Ziarna ususzyć. Dynię umyć i pokroić w większą kostkę. Umieścić w dużym garnku i zalać zimną wodą, tak aby sięgała ona 10 cm ponad dynię. Gotować na średnim ogniu, często mieszając, do momentu aż się lekko zagotuje. Odstawić z ognia i zmiksować. Można ją lekko posolić. Przełożyć do słoików. W lodówce przechowywać przez tydzień, a jeśli ma nadawać się do spożycia na dłużej to trzeba go zapasteryzować.
Przecier dodaje się do zup (np. dyniowej, jarzynowej, kapuśniaku), placuszków, ciast i klusek.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Kasza jaglana z dynią
g - 1 1/2 szklanki wrzątek wody,
sł - 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
sł - 20 dag dyni,
sł - 1 łyżeczka sklarowanego masła,
o - szczypta imbiru,
sn - woda.
Do wrzącej wody wsyp wypłukaną kaszę, dodaj pokrojoną w kostkę lub startą dynię, masło, szczyptę imbiru i sól.
Gotować ok. 20 min na małym ogniu, najlepiej na metalowej płytce. Od czasu do czasu mieszać, aby kasza nie przywarła do dna.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Zupa ziemniaczana z dynią
g - 2 l wrzącej wody,
g - szczypta majeranku,
sł - kilka ziemniaków,
sł - 1 marchew,
sł - 1 pietruszka,
sł - ok. 30 dag dyni,
o - 1 cebula,
o - kawałek selera,
sn - sos sojowy tamari,
k - natka pietruszki,
g - szczypta tymianku,
sł - 2 łyżki dobrego oleju tłoczonego na zimno (np. sezamowego lub lnianego).
Zagotować wodę, dodać majeranek, pokrojone w większą kostkę ziemniaki, w małą kostkę marchew oraz pietruszkę. Obraną dynię pokroić w większe kawałki i wrzucić do zupy. W dalszej kolejności dodać drobno pokrojony seler oraz cebulę i nieco sosu sojowego. Zupę gotować ok. 20 min i odstawić. Następnie odlać jej część z kawałkami dyni oraz innymi warzywami do mniejszego naczynia i zmuksować. Zmiksowaną zupę połączyć z całością i wrzucić posiekaną natkę pietruszki. Na koniec dodać do zupy szczyptę tymianku i dobrego oleju tłoczonego na zimno.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Przecier z dyni na zimę
Dynię obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podlewając wodą, rozgotować na mus. Można ją też gotować nieco krócej i zmiksować na gładką masę. Dodać nieco soli i przełożyć do słoiczków.
Pasteryzować 10-15min.
...
 .
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Zdjęcie jest z tej strony.
Surówka z dyni i jabłek
sł - 50 dag pomarańczowej dyni,
o - szczypta imbiru lub 1/2 łyżeczki soku ze świeżego imbiru,
sn - sól,
k - 2 kwaskowate jabłka.
sos:
k - 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
g - 2 łyżki wrzącej wody,
sł - 2-3 łyżki oliwy,
sł - 1 łyżeczka słodu lub miodu.
Do startej dyni dodać sok z imbiru (lub imbir sproszkowany), sól oraz starte jabłka (razem ze skórką). Wymieszać. Do niewielkiego słoiczka włożyć po kolei wszystkie składniki sosu, słoik zakręcić i energicznie potrząsnąć, aż składniki się połączą.
Do surówki dodać sos, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na 30 min pod przykryciem, aby przeniknęły się wszystkie smaki i aromaty.
Podawać jako dodatek do potraw.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Zdjęcie jest z tej strony.
Dynia z cebulą i estragonem
sł - 1 łyżka oliwy,
o - 1 średnia cebula,
o - 3 duże ząbki czosnku,
sn - sól,
k - 1/2 łyżeczki estragonu,
g - odrobina wrzącej wody,
sł - średnia dynia,
sł - 1/2 szklanki bulionu warzywnego.
Cebulę drobno pokroić. Dynię obrać i pokroić w duże kawałki. W rondlu o pojemności ok. 3 l podsmażyć na oliwie cebulę, dodać posiekany czosnek, odrobinę soli, estragon oraz niewielką ilość wrzącej wody. Dodać dynię, dobrze wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu od 25 do 30 min, aż dynia zmięknie.
Podawać do ryżu, kasz, makaronu lub jako samodzielnie danie.
...
...
Rada Autorki: Jeżeli nie mamy bulionu, można zwiększyć ilość wrzącej wody. Jednak z bulionem dynia jest smaczniejsza.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Płatki owsiane z dynią
g - 0,75 l wrzącej wody,
sł - kawałek dyni,
sł - 1 łyżeczka sklarowanego masła,
sł - cynamon,
sł - 1-2 łyżki melasy lub słodu,
o - 3/4 szklanki płatków owsianych,
sn - sól,
k - nieco soku z cytryny,
g - trochę wrzącej wody,
sł - zmielone siemię lniane (po 1 łyżeczce na osobę),
sł - 1/2 szklanki rodzynek.
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Dodać masło, szczyptę cynamonu, melasę, płatki owsiane i sól. Gotować 20 min. Odstawić z ognia, wlać odrobinę soku z cytryny i tyle wody, aby uzyskać pożądaną gęstość potrawy. Na końcu dodać świeżo zmielone siemię lniane i namoczone rodzynki.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
 
1 , 2 , 3