wtorek, 15 października 2013
Weekend z dynią w Galerii Ogrodniczej ZIELONE CENTRUM

Zapraszamy w najbliższy weekend na spotkania z dynią...

.

Będzie coś dla Małych i coś dla Dużych :) 

wtorek, 08 października 2013
Mamo! Szybko, szybko! Głodny jestem! :)

Dziecko moje jedyne ostatnio nabawiło się zapalenia oskrzeli :( Siedzi więc mały mężczyzna w domu i narzeka, na zmianę z wymyślaniem cóż by tu zjeść. Apetyt stopniowo wraca, więc dziś obiad został wchłonięty wraz z solidną dokładką.

Zależy mi na tym, by to co je Szymon było zdrowe, wolne od pszenicy, nabiału i w miarę możliwości - bezmięsne, więc dziś:

Makaron kukurydziany z wędliną sojową

Ugotować makaron kukurydziany zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzić i pozwolić mu odparować kilka minut.

W międzyczasie rozgrzać dowolny nierafinowany olej (u nas dziś olej ryżowy), dodać pokrojone w kostkę wędliny sojowe (u nas wersja z żurawinami) i podsmażać na złocisty kolor. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron i przyprawy wg uznania - u nas: tymianek, oregano, czosnek, sól morska jodowana, ostra czerwona papryka i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie, podsmażyć jeszcze chwilę i gotowe.

.

Nasze uwagi: świetnie smakowało ze zmielonym wędzonym tofu i odrobiną ketchupu.


niedziela, 06 października 2013
Biszkopciki bez glutenu

Od dawna staramy się jeść zdrowo, opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, gotować i piec od podstaw... w domu. Był taki czas, że sklepowych słodyczy w ogóle nie można było w naszym domu spotkać - chcemy do tego znów powrócić. Zwłaszcza, że postanowiliśmy unikać pszenicy pod każdą postacią, więc szukamy, próbujemy, działamy...

Dziś na tapecie:

Biszkopciki bez glutenu

2 jajka

1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego (może być mniej, jeśli chcemy żeby były mniej słodkie)

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki mielonego siemienia lnianego (możemy pominąć)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (kryształki cukru nie powinny być wyczuwalne w masie ciasta) na gładkie ciasto o dość gęstej konsystencji. Wykładać stołową łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dosyć duże odstępy, gdyż biszkopciki rozlewają się podczas pieczenia.

Piec w temp. 180 st. do lekkiego zrumienienia.

.

.

.

 .

.

Nasze uwagi: możemy zachować składniki pięciu przemian dodając stosowne przyprawy i kolejność ich dodawania podczas miksowania. Ciasteczka świetnie smakują same, ale także z dowolną konfiturą, masłem orzechowym, miodem lub dobrze schłodzonym mleczkiem kokosowym (wtedy ma ono stałą konsystencję).

Przebrzydła grypa jelitowa... brrrrrrr...

Dopada nas ta dolegliwość przynajmniej raz w roku - zazwyczaj na wiosnę lub jesienią. Przechodzimy ją bardzo niemiło i drastycznie, ale cóż... Trzeba przeżyć i choć trochę spróbować sobie pomóc.

Poniższy przepis pochodzi ze skarbów wspomnianej wcześniej p. Bożeny Schleicher i działa :) Działa nie tylko przy jelitówce, ale i przy pogodowych przejściach wiosennych i jesiennych, których tak bardzo nie lubimy.

Wypróbujcie koniecznie!

Po 1 łyżce ziół:

  • cząber
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek

Wymieszać je razem, zalać 1/2 l wody i zagotować. Tak powstały napar pić przez 5 dni.

Działanie:

  • przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe
  • hamuje wymioty i biegunkę
  • wzmacnia organizm, oczyszcza z toksyn i nawilża

Nasze uwagi: nie wszyscy lubimy ziołowe napary i ich smak, zwłaszcza dotyczy to dzieci; żeby więc nie "rzucać się" od razu na głęboką wodę, to może taki napar nieco "złamać", dodając np. odrobinę miodu lub ulubionego soku (u nas sprawdził się malinowo-lipowy).

.