poniedziałek, 19 lipca 2010

Kolejny bardzo letni kompot zaskakujący smakiem i delikatnie "gryzący" w język za sprawą dodatku świeżego imbiru.
Przepis dodaję do akcji "Napoje i drinki na lato".

...


...
Kompot czereśniowo-brzoskwiniowy ze świeżym imbirem
g – 1,5 – 2 litry wrzątku (dobrze jest gotować kompoty na wodzie źródlanej) trzymać na najmniejszym ogniu i dodawać:

g – szczyptę tymianku (taką na dwa palce, czyli tyle ile ziół zmieści się między palcem wskazującym a kciukiem),

sł – 2 duże bardzo dojrzałe brzoskwinie, wcześniej umyte, pozbawione pestek i podzielone na ćwiartki,

sł – 1 płaską łyżeczkę lukrecji,

o – 2-3 cm świeżego korzenia imbiru obranego ze skórki i pokrojonego na grube słupki,

sn – uzupełnić wygotowującą się wodę świeżą chłodną wodą,

k – ok. 30-40 dag bardzo dojrzałych czereśni, wcześniej umytych i odszypułkowanych.

Wszystko zamieszać drewnianą łyżką i gotować na małym ogniu ok. 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie garnek przykryć pokrywką i zostawić tak do całkowitego wystygnięcia. Kompot przecedzić przez sito do naczynia.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

piątek, 16 lipca 2010

W tak upalne dni z jakimi mamy do czynienia ostatnio, kiedy to temperatura w cieniu przekracza 30 stopni, szukamy ochłodzenia. Najczęściej kończy to wyborem napojów lodowato zimnych lub z dodatkiem kostek lodu lub też samych lodów.
Kuchnia Pięciu Przemian proponuje inne sposoby na naturalne ochładzanie organizmu, wykorzystując przy tym energetyczne właściwości poszczególnych produktów żywieniowych. Wg tego podziału wszelkie produkty dzielimy na: zimne, chłodne, neutralne, ciepłe i gorące.
Surówka, na którą podaję dziś przepis składa się właśnie z produktów o naturze chłodnej lub zimnej, stąd świetnie pomaga nam się ochłodzić w zupełnie naturalny sposób.

Przepis dodaję do akcji "Smacznie i pomidorowo".

...


...
Rzodkiewkowo-pomidorowo-ogórkowa surówka obiadowa
k - jedno opakowanie serka wiejskiego gruboziarnistego (u mnie serek firmy Piątnica) odsączonego z nadmiaru serwatki,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - słodka mielona papryka do smaku,
sł - 1 duży ogórek obrany, pozbawiony pestek i pokrojony w grubą kostkę,
sł - 1/2 płaskiej łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - pęczek rzodkiewek umytych i pokrojonych w grubą kostkę,
o - ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morska jodowana,
k - 1 duży pomidor lub 2 mniejsze, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności i odstawić na ok. 15 min.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

czwartek, 15 lipca 2010

Dziś kolejny przepis na rewelacyjny dodatek do potraw wszelakich. Sama jeszcze nie miałam okazji go wypróbować, ale stosowałam ten ocet z powodzeniem podczas tegorocznego urlopu.
Jest niezwykle aromatyczny i warto zrobić go właśnie teraz, kiedy jest bogactwo świeżych ziół, a za oknem grzeje słonko.

...
Ocet ziołowy
przygotować w równych ilościach listki:
k - melisy,
g - bazylii,
g - rozmarynu,
g - kwiatu lawendy (nie mogę odnaleźć właściwej klasyfikacji smakowej lawendy, więc pokierowałam się własnymi odczuciami - wg mnie należy ona do smaku kwaśnego),
sł - estragonu;
poza tym potrzeba:
o - ząbek czosnku,
o - szczyptę kwiatu muszkatołowego,
sn - 2-3 grudki gruboziarnistej soli morskiej jodowanej,
k - kilka suszonych skórek pomarańczowych i cytrynowych,
g - 1 liść laurowy,
sł - kawałek kory cynamonowej,
o - kilkanaście ziaren rozgniecionego czarnego pieprzu.
Wszystkie składniki umieścić w dużym słoju i zalać octem (6%) w takiej ilości, aby wszystkie składniki były pokryte.
Słój przykryć papierem i obwiązać, aby powstało papierowe wieczko. Papier nakłuć w kilku miejscach szpilką i postawić w nasłonecznionym miejscu na 14 dni.
Po tym czasie ocet przefiltrować przez bibułę i przelać do szczelnie zamykanych butelek, najlepiej z zakrętkami lub korkami.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Zioła i przyprawy mojej kuchni B. Markuzy-Bienieckiej, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

środa, 14 lipca 2010

Przepyszna propozycja na obiad, ale wymagająca uruchomienia piekarnika na dłuższą chwilę, co przy panujących upałach nie zawsze może być korzystne dla temperatury panującej w domu.
Ziemniaki są pieczone tak, jak je natura stworzyła, czyli razem ze skórkami. Garnek rzymski jest tutaj niezastąpiony, chociaż nie jest niezbędny - można go zastąpić zwykłym naczyniem żaroodpornym.

...
Pieczone ziemniaki z jogurtową surówką
sł - ok. 12 szt. dużych młodych ziemniaków, porządnie wyszorowanych i osuszonych papierowym ręcznikiem, poukładać na paskach folii aluminiowej; każdego ziemniaka posmarować:
sł - olejem z pestek winogron,
a następnie szczelnie owinąć folią. Poukładać w naczyniu do zapieknia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. Piec ok. 60 min, sprawdzając długą wykałaczką stopień zmiękczenia ziemniaków tak, aby nie były zbyt miękkie.
...
W międzyczasie przygotować jogurtową surówkę:
k - 2-3 łyżki dobrej jakości jogurtu greckiego (u mnie tym razem z firmy Bakoma),
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
sł - 1 średniej wielkości ogórek obrany ze skórki, pokrojony na cztery długie ćwiartki, z których trzeba usunąć pestki; tak przygotowanego ogórka należy pokroić w średnio grubą kostkę,
sł - 1 płaska łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morska jodowana,
k - 1 średniej wielkości pomidor obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w średnio grubą kostkę.
Wszystkie składniki porządnie wymieszać i odstawić do lodówki.
...
Kiedy ziemniaki są już gotowe, należy przeciąć je na pół i przez chwilę pozwolić im odparować i lekko przestygnąć. Przygotowaną surówkę wkładać między połówki ziemniaków i gotowe.
UWAGA! U nas dodatkiem była kiełbaska upieczona na patelni grillowej. Polecam takie właśnie połączenie.
...


...
Przepis jest mojego autorstwa.

wtorek, 13 lipca 2010

Orzeźwiających i zdrowych napojów na upalne dni nigdy za wiele. Eksperymentuję więc ze smakami, szukając połączeń idealnych. Dzisiejszy napój jest ciekawym miksem mięty, imbiru, pomarańczy i maliny. Nie wymaga schładzania w lodówce, gdyż dodatek mięty wystarczająco ochładza, kiedy sam napój ma temperaturę pokojową.
Przepis dodaję do akcji "Napoje i drinki na lato".

...
Miętowe orzeźwienie
g - 1 1/2 - 2 l wrzątku,
sł - płaska łyżeczka lukrecji,
o - 1 saszetka dobrej jakości mięty (u mnie z Herbapolu); zioło należy wysypać z papierowego opakowania,
o - 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i pokrojony na grube słupki,
sn - woda źródlana do uzupełnienia tego, co się wygotowało,
k - 1 saszetka dobrej jakości herbaty owocowej (u mnie malinowo-żurawinowa z Herbapolu); herbatkę należy wysypać z papierowego opakowania,
k - 1/2 pomarańczy obranej ze skórki, podzielonej na cząstki, a cząstki pokrojone na połówki.
Po dodaniu wszystkich składników, całość gotować jeszcze ok. 5-10 min.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

poniedziałek, 12 lipca 2010

Hamburgerów w wersji "restauracyjnej" nie cierpię i muszę mieć naprawdę mega ochotę na maksymalnego śmiecia, żeby po nie sięgnąć, jednak hamburgery domowej roboty... hmmm... pychota! Zwłaszcza z bułkami własnego wypieku i z kotletem z mięsa indyczego. Do tego wszystkiego warzywa takie, jak lubicie i przepyszny czosnkowy sos!

Obiad idealny na lato :)
...
Hamburgery z indyczym mięsem
Zaczynamy od przygotowania 8 szt. bułeczek sezamowych:
k - 2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 jajko,
sł - 1/3 szklanki mleka w proszku,
sł - 1 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 łyżka miękkiego masła,
o - szczypta imbiru,
sn - 3/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 1 łyżeczka suchych drożdży.
Wszystkie składniki umieścić w formie maszyny do pieczenia chleba i nastawić program do ciasta rosnącego. Po jego zakończeniu ciasto wyjąć, raz jeszcze zagnieść i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę, którą następnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce do napuszenia na ok. 30-40 min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie sezamem.
Piec w temp. 200st. przez 15-20 min. Studzić na kratce, a potem przekroić na połówki.
...
Kotlety indycze:
o - 500 g mielonego mięsa indyczego,
o - 1 duża cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę,
sn - sól morska jodowana,
k - 1 łyżeczka suszonych zmielonych pomidorów,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/4 łyżeczki mielonego kminku,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku.
Wymieszać, a następnie formować płaskie kotleciki - powinno ich powstać 8 szt. Smażyć na patelni grillowej na oleju z pestek winogron. Podczas smażenia spłaszczać łopatką, dociskając mięso mocno do patelni. Przed położeniem na bułkę koniecznie trzeba przestudzić.
...
Sos czosnkowy:
k - małe opakowanie jogurtu naturalnego,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sł - 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morska jodowana.
Składniki wymieszać i odstawić do lodówki na 15 min w celu przegryzienia się smaków.
...
Przygotować ulubione warzywa, u nas:
k - pomidor,
g - sałata,
sł - ogórek.
...
Formujemy hamburgery:
- dolną połówkę bułki polewamy sosem czosnkowym,
- kładziemy sałatę, kotlet indyczy, pomidora i ogórka,
- polewamy sosem,
- nakładamy górną połówkę bułki.
Gotowe!
...

...

...
Przepis oryginalny na bułeczki pochodzi z tej strony.

piątek, 09 lipca 2010

Idealny deser na upalne dni! Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort, kiedy przypada zrobić nam urodzinowe ciasto.
Tym razem robiłam go wg proporcji z oryginalnego przepisu i wiem już, że następnym razem dam o wiele mniej soku z cytryny, gdyż smaku kwaśnego było zdecydowanie zbyt dużo.
Próbowałam przepis zrównoważyć zgodnie z zasadą pięciu elementów, ale dodatek gotowych galaretek zdecydowanie to utrudnił. Chyba najwyższa pora na galaretkę domowej roboty na bazie glonu agar-agar.

...
Truskawkowy tort na zimno
sł - 40 dag herbatników digestive przygotowanych wg tego przepisu,
sł - 15 dag roztopionego i lekko przestudzonego masła.
Herbatniki drobniutko pokruszyć i wymieszać z masłem na jednolitą masę, którą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Schłodzić w lodówce.
...
k - 2 galaretki cytrynowe (smak tutaj jest bardzo umowny!) rozpuścić w:
g - 250 ml wrzątku; przestudzić.
...
k - 50 dag truskawek umytych i odszypułkowanych zmiksować blenderem, dodając:
k - sok z cytryny (polecam pominąć),
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli morskiej jodowanej,
k - rozpuszczone galaretki cytrynowe; wszystko delikatnie zmiksować, a następnie dodać:
g - szczyptę kurkumy,
sł - 40 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
...
W międzyczasie ubić na sztywno:
k - 500 ml śmietany kremówki.
...
Do masy truskawkowo-galaretkowej dodawać porcjami ubitą śmietanę kremówkę. Całość miksować robotem na jego najniższych obrotach. Połowę tak przygotowanej masy wyłożyć na przygotowany wcześniej herbatnikowy spód. Na tę warstwę wyłożyć równomiernie:
k - 30 dag truskawek pokrojonych w talarki o grubości 1/2-1 cm;
Następnie wyłożyć pozostałą masę truskawkowo-serową. wstawić do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie:
k - 2 galaretki truskawkowe (smak tutaj jest bardzo umowny!) rozpuścić w:
g - 500 ml wrzątku; odstawić do przestudzenia.
Gdy masa truskawkowo-serowa stężeje, ułożyć na niej:
k - ok. 50-70 dag truskawek pokrojonych na połówki.
Zalać wszystko tężejącą galaretką i porządnie schłodzić w lodówce.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

czwartek, 08 lipca 2010

Zupa jarzynowa z młodych warzyw to kwintesencja lata, nie może jej zabraknąć na żadnym stole. Kiedy jest upalnie do jej gotowania nie używam żadnego mięsa ani kości, a tylko łyżeczkę masła. Ważne, aby użyte w niej warzywa były młode :)
...
Letnia zupa jarzynowa
g - 2-3 l wrzątku,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/4 łyżeczki tymianku,
sł - 3-4 marchewki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
sł - 1-2 pietruszki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
sł - 3-4 ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę,
sł - 1 duża kalarepa obrana, umyta i pokrojona w grubą kostkę,
sł - 1 mały kalafior podzielony na małe różyczki,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - 3-4 kulki ziela angielskiego,
o - 2-3 liście laurowe,
sn - zioła przyprawa a'la vegeta,
sn - sól morska jodowana lub sos sojowy ciemny,
k - pęczek naci selera,
k - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany.
Kolejne składniki dodajemy podczas gotowania, pamiętając, aby po każdym smaku zupę pomieszać i doprowadzić do wrzenia.
Kiedy wszystkie składniki znajdą się w garnku, gotować całość 20-30 min do całkowitej miękkości wszystkich warzyw.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

06:45, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (2) »
środa, 07 lipca 2010
Nie kuchennie, lecz nitkowo

Najwyższa pora przedstawić Wam moją drugą wielką pasję, która z niewielkimi przerwami towarzyszy mi od bardzo wczesnego dzieciństwa. Zamiłowanie do haftu krzyżykowego - bo o nim tutaj mowa - trwa i trwa. Były lata w moim życiu, kiedy w ogóle nie miałam czasu sięgnąć po nitkę, ale był i taki czas, gdy nad haftowanym obrazkiem spędzałam każdą wolną chwilę.
Jakiś czas temu zaczęłam pokazywać światu swoje prace. Niestety wiele spośród nich rozeszło się bez utrwalenia na zdjęciach. To, co zostało i to, co robi się na bieżąco fotografuję i zamieszczam na swoim blogu.

Zapraszam Was serdecznie w swoje skromne hafciarskie progi...

Może znajdziecie coś dla siebie lub kogoś bliskiego?
Może marzycie o czymś niepowtarzalnym i wykonanym wyłącznie dla Was?

Oglądajcie, odwiedzajcie, komentujcie...
...


...
Na moim blogu znajdziecie też niepowtarzalne torebki i broszki, które wykonuje Pani Agnieszka.

Zapraszam do odwiedzin strony nitką malowanej.

wtorek, 06 lipca 2010

Kolejna potrawa z serii jednopatelniowych wymiataczy lodówkowych. Można do niej użyć dowolnego mięsa, która nam pozostało i właściwie dowolnych warzyw, jednak młody kalafior nadaje daniu specyficznego delikatnie ostrego posmaku.
Taka potrawka świetnie pasuje do naturalnego ryżu lub kaszy. Jest dosyć "mokra", więc nie wymaga przygotowywania dodatkowego sosu.
Przepis idealnie pasuje do akcji "Nie marnuj jedzenia!".

...


...
Potrawka z indykiem, kalafiorem i cebulką
sł - na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju z pestek winogron i wrzucić:
o - ok. 30-40 dag filetów z indyka pokrojonych w niezbyt grubą kostkę; przesmażyć ze wszystkich stron przez ok. 7-10min i zdjąć z patelni;
sł - uzupełnić olej o 1-2 łyżki i dodać:
o - 1 dużą cebulę obraną i pokrojoną w grubą kostkę; przesmażyć do miękkości, a następnie dodać:
o - przesmażonego wcześniej indyka,
sn - sól morską jodowaną do smaku,
k - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
sł - kukurydzę z puszki (tyle, ile akurat nam zostało - u mnie było to 1/2 puszki),
o - ok. 1/4 główki niedużego świeżego kalafiora posiekanego jak kapustę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub 1 łyżeczkę czosnku granulowanego,
o - 1 łyżeczkę oregano,
sn - w razie potrzeby sól do smaku.
Wszystko wymieszać i dusić po przykryciem ok. 15-20 min.
...


...
Przepis jest mojego autorstwa.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48