poniedziałek, 05 lipca 2010

Tym razem w naszym dzbanie na kompot znalazło się smakowe zderzenie dwóch przepysznych owoców sezonowych - truskawki i czereśni. Pierwsze z nich już się kończą i coraz trudniej je dostać, a na drugie sezon jest w pełni.
W kompocie pasują do siebie idealnie, a kiedy dodamy do nich świeży i niezwykle aromatyczny imbir, to już jest smakowa poezja!
Przepis dodaję do akcji "Napoje i drinki na lato".

...


...
Kompot truskawkowo-czereśniowy ze świeżym imbirem
sn - 1 1/2 - 2 l wody źródlanej,
k - 20-30 dag truskawek odszypułkowanych i umytych,
k - 20-30 dag czereśni umytych i pozbawionych ogonków (u mnie gotowały się z pestkami),
g - szczypta tymianku,
sł - łyżeczka lukrecji,
sł - 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1- 1 1/2 cm korzenia świeżego imbiru obranego ze skórki i pokrojonego na średnio grube słupki.
Wodę z owocami doprowadzić do wrzenia. Pozostawić na małym ogniu na ok. 15 min, a następnie dodawać pozostałe składniki zgodnie z podaną kolejnością. Całość gotować 5-7 min i gotowe!
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie imbiru pochodzi z tej strony.

czwartek, 01 lipca 2010

Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek czy sycącą kolację. Czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, dodając je wówczas w odpowiednim smaku.
U nas danie było lekko ciepłe, ale sądzę, że jako chłodne będzie równie dobrze smakować.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" i "Dieta przyszłej mamy".

...

.

...
Polenta z polewą czereśniową
g - 2 1/2 szklanki wrzącej wody,
sł - 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sł - 1 łyżeczka masła,
sł - cynamon,
sł - 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych, pestek dyni i ziaren słonecznika,
o - imbir,
sn - sól morska jodowana.
polewa:
sł - szklanka wypestkowanych czereśni,
o - 1-2 łyżeczki kuzu,
sn - woda źródlana.
Do wrzącej wody dodać kaszę kukurydzianą i szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodać masło, orzechy, cynamon, imbir i sól. Gotować ok. 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. W osobnym naczyniu podgrzać czereśnie, a gdy się zagotują, dodać kuzu, rozprowadzone niewielką ilością zimnej wody źródlanej. Ponownie zagotować. Kaszę podzielić na porcje i podawać razem z czereśniami.
Uwaga: Kuzu można skutecznie zastąpić skrobią lub mąką kukurydzianą.
...

...
Przepis pochodzi z książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" B. Cyran.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

środa, 30 czerwca 2010

Bardzo smaczne i mocno truskawkowe muffinki. Jak zwykle szybkie do zrobienia - najwięcej czasu pochłania obranie truskawek :) Babeczki mają wilgotne wnętrze i piękne pachną owocami. Smaczne nawet trzeciego dnia po upieczeniu.
...
Muffinki z truskawkami
składniki suche:
k - 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sn - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sn - 1/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej.
Składniki wymieszać wg podanej kolejności.
...
składniki mokre:
sł - 2 jajka,
sł - 1/2 szklanki oleju z pestek winogron,
sł - niepełna szklanka mleka.
Wymieszać składniki suche, a następnie połączyć je z mokrymi. Na koniec dodać:
k - 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek.
Wymieszać i przekładać do foremek, wypełniając je w 3/4 wysokości. Piec w temp. 190st. przez 20-25min.
...


...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

wtorek, 29 czerwca 2010

To już dosłownie ostatni dzwonek na robienie konfitur z truskawek, gdyż sezon dobiega końca.
Konfitury przygotowywane wg zasad kuchni Pięciu Przemian są zupełnie inne, od tych tradycyjnych. Przede wszystkim są pozbawione wszelkich sztucznych dodatków, takich jak chociażby cukier żelujący. Dodatkowo swoje konfitury gotuję wyłącznie z dodatkiem nierafinowanego cukru trzcinowego, co również wzbogaca ich smak o delikatną karmelową nutkę.
Kolor i smak tej konfitury jest nie do podrobienia, a dodatki odpowiednich przypraw czynią ją niepowtarzalną

...
Konfitura truskawkowa
k - 1 1/2 - 2kg truskawek pozbawionych szypułek, umytych wrzucić do foremki maszyny do pieczenia chleba; nastawić program "konfitury" i po jego rozpoczęciu dodawać:
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 2-3 łyżki ciemnego cukru muscovado,
sł - 3-4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 płaska łyżeczka cynamonu,
o - nieco więcej niż 1/2 łyżeczki imbiru,
sn - 1/4 łyżeczki soli.
Poczekać aż program "konfitury" się zakończy, a następnie przelać konfitury do garnka i postawić na malutkim ogniu.
Po zakończeniu programu z bardzo jeszcze płynnej konfitury odlać ok.300ml soku, w którym rozpuścić dwie pełne łyżeczki glonu agar-agar w proszku. Całość porządnie wymieszać (najlepiej metalową rózgą) i dodać do gotowanego soku resztę konfitury. Gotować ok. 15-20 minut. Jeszcze wrzącą konfiturę przelać do słoiczków, solidnie zakręcić i gotowe!
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

piątek, 25 czerwca 2010

Podczas tegorocznego urlopowania miałam okazję popróbować nieco kaszubskich potraw oraz tradycyjnej kuchni Prababci mojego Synka. Udało mi się zebrać dosyć sporo bezcennych starych przepisów, a nawet dotrzeć do książek kucharskich z lat 40. i 50.-tych.
Poza samymi potrawami szczególnie urzekły mnie ciekawe dodatki do nich, m.in. ziołowe octy. Receptury na nie są bezcenne i warte przechowywania. Jeszcze samodzielnie owych octów nie robiłam, ale smakowałam je i z całą stanowczością mogę stwierdzić, że warte są zachodu i oczekiwania.
Przepis dodaję do akcji "Kulinarne Perły z Lamusa".

...

Ocet estragonowy
sł - 1 1/2 dag świeżych listków estragonu, dodać:
o - 3 małe obrane z łuski cebulki (szalotki),
sn - 1/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - zalać 1 litrem octu winnego,
g - dodać szczyptę kurkumy
sł - i 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego.
Przelać do butelki (najlepiej z ciemnego szkła) i dobrze zakorkować. Postawić na 8 dni w nasłonecznionym miejscu, po czym ocet przecedzić przez gazę i przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Uwagi: znakomitym wykończeniem potraw ze smażonych pieczarek oraz gotowanych szparagów jest łyżeczka tego właśnie octu zmieszana z trzema łyżkami stopionego masła. Sosem takim skrapiamy potrawę tuż przed podaniem.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Zioła i przyprawy mojej kuchni B. Markuzy-Bienieckiej, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.


06:51, ivka76 , Sosy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 24 czerwca 2010

"Kuchnia kreatywna" zjechała już z urlopu i powoli odnajduje się we własnej kuchni :) Łatwe to nie jest, gdyż przez ponad trzy tygodnie rządziła w niej wyłącznie męska ręka...
Na szczęście zakwas przeżył rozłąkę, dzielnie wypoczywając w lodówce - teraz powolutku się wybudza i niebawem pomoże w przygotowaniu pysznych domowych chlebów, których na urlopie najbardziej nam brakowało.
Rozpoczęłam również sezon przetworów przygotowywanych wg Pięciu Przemian, więc niebawem będą nowe przepisy, m.in. na konfiturę truskawkową z ciemnym cukrem muscovado. Oczywiście będą również słodkości różne, pożywne letnie zupy i wiele wiele innych.
Jak zwykle zapraszam Was nie tylko do odwiedzin w "kreatywnej kuchni", ale i do przysyłania swoich przepisów, które z radością opublikuję.
Słoneczka dużo Wam życzę i wracam odkurzać półeczki "kuchni kreatwnej"...

...

...

...

...

wtorek, 22 czerwca 2010
Czereśnie dla zdrowia

Sezon czereśniowy trwa krótko, a kiedy się kończy na próżno możemy szukać tych owoców w sklepach - nie są sprowadzane z zagranicy. Warto więc maksymalnie dobrze wykorzystać czereśniowy czas, nie tylko jedząc świeże owoce, ale również korzystając z dobroczynnych leczniczych właściwości czereśni.
...

...
Czereśnie przeciw artetyzmowi i gośćcowi
Przez cały czereśniowy sezon jeden posiłek dziennie zastąpić 1/2 kg czereśni. Dodatkowo na noc smarować obolałe stawy żywicą z drzewa czereśniowego wymieszaną z wodą na gęstą papkę. Po kilku tygodniach obrzęki i zniekształcenia stawów powinny zacząć ustępować.
...
Czereśnie na oczyszczenie organizmu
Przez 3 dni jeść wyłącznie czereśnie i pić wyciśnięty z nich sok - taka kuracja również ma działanie odchudzające.
...
Sok naturalny z czereśni
Umyte, oczyszczone z szypułek, wydrylowane czereśnie odwirować w sokowirówce lub przecisnąć przez praskę i odcedzić przez gęste sito. Można dodać trochę cukru nierafinowanego lub wanilii - zależnie od upodobań. Przelać do butelek z ciemnego szkła, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 15 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
...
Wywar na odchudzanie
Około 200 g ogonków z czereśni moczyć przez noc w litrze wody, potem gotować je w niej przez 10 minut i odcedzić. Podzielić wywar na 4 porcje i pić je w ciągu dnia przed posiłkami. Kuracja powinna trwać minimum 3 dni. Wywar ten jest moczopędny, reguluje gospodarkę wodną w organiźmie, przyspiesza spalanie tłuszczów.
...
Wywar przeciw robaczycy
Łyżkę zmielonej kory drzewa czereśniowego zalać szklanką wrzątku i gotować przez 5 minut. Odcedzić, przestudzić. Pic po 1/2 szklanki 2 razy dziennie między posiłkami.
...
Wywar przeciw stanom zapalnym górnych dróg oddechowych
10 g świeżych liści i kwiatów czereśni wymieszanych w równych proporcjach (lub 5 g suszonych) zalać szklanką wrzątku i gotować przez 10 minut. Przecedzić. Pić 1/3 szklanki przed każdym posiłkiem.
...
Receptury pochodzą z poradnika "Natura i TY" nr 6(16), 2009.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

sobota, 19 czerwca 2010
Czereśniowe SPA

Tegoroczna aura nie sprzyja obfitości owoców sezonowych, dlatego kiedy już się pojawiają, to korzystamy z nich aż w nadmiarze. Jednak trudno się dziwić, bo przecież ciepłe dni trwają u nas tak krótko, że chcemy maksymalnie wykorzystać zarówno grzejące słońce, jak i dojrzałe owoce późnej wiosny i lata.
Truskawki w tym roku pyszne i sosczyste, ale już się kończą. Teraz zaczynają się czereśnie, ale nie są jeszcze takie jak lubię - w kolorze ciemnego bordo, kapiące słodkim sokiem. Ciekawe czy w tym roku w ogóle takie będą...
Czereśnie docenia również współczesna kosmetyka - maseczki czereśniowe wzmacniają, odświeżają i wygładzają skórę, poprawiają jej koloryt.
Zanim sezon czereśniowy rozkręci się na dobre, przedstawiam Wam kilka receptur wykorzystujących te właśnie owoce.

...

...
Okłady przeciw sińcom pod oczami

Czereśniowe szypułki zalać zimną wodą, odstawić na 12 godzin, potem gotować 10 minut na małym ogniu, odcedzić i przestudzić. Moczyć w płynie waciki i nakładać na powieki i wokół nich.
...
Czereśniowa żywica przeciw łupieżowi
Zebrać czereśniową żywicę, rozpuścić ją w occie winnym (łyżka żywicy na 2 łyżki octu) i wetrzeć w skórę głowy. Opatulić głowę folią i ręcznikiem. Po godzinie umyć włosy.
...
Maseczka do cery suchej i mieszanej
Rozgnieść 2 garście umytych wydrenowanych czereśni (można zrobić owocową miazgę w mikserze), wymieszać je z łyżką olejku migdałowego lub oleju słonecznikowego i nałożyć na twarz, szyję i dekolt. Zmyć mlekiem po 15 minutach.
...
Maseczka do cery tłustej
Do dwóch garści umytych, wydrylowanych i zmiażdżonych czereśni dodać ubite białko z jednego jajka i nałożyć maseczkę na skórę. Zmyć chłodną przegotowaną wodą.
...
Olej na kurzajki i przebarwienia
Wycisnąć w sokowirówce olej z miąższu pestek i smarować nim chore miejsca kilka razy dziennie.
...
Receptury pochodzą z poradnika "Natura i TY" nr 6(16), 2009.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

piątek, 18 czerwca 2010

Nazwa "bigos" jest w tym przypadku może na wyrost, jednak samo danie jest naprawdę godne uwagi. Ciekawe i smaczne, idealne na szybki obiad. Świetnie do niego pasuje  zielona sałata z sosem.
...
Ziemniaczany bigos
sł - ugotować na parze 3-4 ziemniaki,
sł - na łyżce oleju z pestek winogron podsmażyć
sł - 2 utarte marchewki,
o - dodać posiekaną drobno cebulę,
o - przyprawić szczyptę kolendry i czarnego pieprzu,
sn - zalać filiżanką bulionu warzywnego (polecam wersję BIO),
wymieszać i dusić chwilkę, a następnie dodać:
k - łyżkę gęstej śmietany,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/4-1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
sł - ziemniaki pokroojone w średnio grube paseczki,
o - szczyptę imbiru,
sn - do smaku sól morską jodowaną,
k - tuż przed końcem duszenia posypać posiekaną natką pietruszki.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z poradnika "Natura i Ty" nr 6(16), 2009, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

czwartek, 17 czerwca 2010
Precz z meszkami!

Latem nie tylko komary dają się nam we znaki. Innymi bardzo dokuczliwymi owadami są meszki. Od późnej wiosny przez niemal całe lato meszki całymi chmarami napastują ludzi i zwierzęta.
Jedno ich ukąszenie nie byłoby problemem, ale niestety te owady atakują w dużych grupach, a spotkanie z nimi prawie zawsze kończy się trudnym do wytrzymania swędzeniem i obrzękiem na dużych partiach ciała. Na dodatek ubranie nie chroni przed tymi owadami, tak jak ma to miejsce w przypadku komarów. Meszki potrafią wcisnąć się pod materiał. Nie zatrzyma ich też żadna siatka w oknie.
Na szczęście istnieją naturalne sposoby pozwalające walczyć z meszkami - dzisiaj kilka z nich.
...

...
Meszki nie lubią kilku ziół, które warto postawić na okiennym parapecie. Należy do nich:
- szałwia,
- tymianek,
- oregano,
- bazylia,
- ruta,
- geranium
...
Olejki eteryczne odstraszające meszki:
- goździkowy,
- eukaliptusowy,
- geraniowy,
- miętowy,
- rozmarynowy,
- z palczatki cytrynowej.
Olejki te można łączyć w dowolnych kombinacjach, warto więc poeksperymentować, szukając idealnej mieszanki zapachowej.
12 kropli wybranego olejku (lub po 6 kropli dwóch różnych) wymieszać z 1/2 szklanki oleju migdałowego, słonecznikowego lub sezamowego. Taką mieszanką smarować skórę przed wyjściem na dwór.
...
Dobrze jest znać kilka sposobów na złagodzenie nieprzyjemnego świądu i opuchlizny powstałych po spotkaniu z meszkami:
Nalewka z liści babki lacetowatej i szczawiu
Po garści umytych liści babki lancetowatej i szczawiu drobno posiekać, zalać do pełna w półlitrowym słoju czystą wódką, szczelnie zamknąć i odstawić na tydzień. Od czasu do czasu potrząsać słoikiem. Smarowanie tą nalewką szybko przynosi ulgę.
...
Napar szałwiowy
Łyżkę ziela szałwii zalać szklanką wrzątku, odstawić pod przykryciem na 20 min, odcedzić, schłodzić. Moczyć w naparze wacik i przykładać do opuchniętych swędzonych miejsc.
...
Okłady sodowe
Łyżeczkę sody oczyszczonej zalać szklanką ciepłej wody, wymieszać i robić okłady jak z naparem szałwiowym.
...
Papka pietruszkowa
Zmiażdżyć natkę pietruszki (lub ziele tasznika) i zieloną miezgę nałożyć na obolałe miejsca. Przybandażować, zmieniać okład co pół godziny.
...
Porzeczkowe liście
Zaatakowane przez meszki miejsca pocierać liśćmi czarnej porzeczki.
...
Glinkowa "maseczka"
Garść glinki kosmetycznej wymieszać z zimną wodą z dodatkiem octu (1 łyżeczka octu na 1/2 szklanki wody) na półpłynną papkę i rozsmarować na skórze. Przybandażować. Gdy glinka zaschnie, zmyć ją i nałożyć świeżą warstwę.
...
Receptury pochodzą z poradnika "Natura i TY" nr 6(16), 2009.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 48