wtorek, 15 czerwca 2010
Jak odstraszyć komary?

Ciepłe dni mają swój niezaprzeczalny urok, ale wraz z nimi nastaje czas dokuczliwych komarów i innych owadów, które potrafią dotliwie użądlić.
Tegoroczne komary są wyjątkowo natrętne i oporne na większość dostępnych środków chemicznych, może więc warto wypróbować tradycyjne olejki i płyny, aby mieć choć chwilowy spokój od tych kąśliwych natrętów.
...

...
Olejek odstraszający owady
1 część liści laurowych,
4 części mięty polnej,
2 części rozmarynu,
1 część liści eukaliptusa lub liści lawendy,
1 część liści pietruszki,
tyle oliwy z oliwek lub z pestek winogron, aby przykryć zioła.
Świeże zioła należy przesuszyć lub użyć ziół suszonych. Zalać je oliwą w szkalnym słoju na 3 do 5 cm powyżej poziomu listków. Postawić w słonecznym miejscu co najmniej na 14 dni. Przecedzić przez gazę. Wlać do butelki z ciemnego szkła.
Do otrzymanego olejku dodać 2 krople olejku aromatycznego z eukaliptusa. Wymieszać potrząsając. Taki olejek odstrasza owady. Wystarczy zwilżyć nim palce i przetrzeć miejsca za uszami, kark, szyję, czoło i ramiona.
...
Płyn odstraszający owady
15 g suszonego piołunu,
8 kropli olejku lawendowego,
2 łyżki 40% wódki,
1 szklanka wrzącej wody.
Piołun włożyć do kubka do zaparzania ziół lub do dużej filiżanki. Zalać do pełna wrzącą wodą. Przykryć pokrywką lub talerzykiem. Po godzinie napar przecedzić przez sito do słoika. Dodać wódkę i olejek. Zakręcić wieczko. Potrząsnąć kilka razy. Trzymać w lodówce i przed wyjściem na spacer umoczyć w płynie wacik i przecierać odsłonięte części ciała oraz czubek głowy.
...
Napar z liści czarnego bzu i krwawnika
Do dzbanka lub termosu włożyć dwie garście świeżych liści czarnego bzu i garść świeżych listków krwawnika. Zalać wrzątkiem. Odstawić na godzinę. Przecedzić. Chłodny płyn przelać do buteleczki z rozpylaczem i trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Rozpylać na włosy i nieosłoniętą skórę.
...
UWAGA! Dobrze jest wcześniej sprawdzić, czy nie jesteśmy uczuleni na jakieś zioło. W tym celu należy rozetrzeć listek lub kwiatek na skórze i kilka minut poczekać na ewentualną reakcję.
Pamiętajmy o tym, aby żadnych preparatów nie smarować ani nie pryskać w okolicach oczu.
...
Receptury pochodzą z poradnika "Natura i Ty" nr 6(16), 2009.
Wykorzystane we wpsie zdjęcie pochodzi z tej strony.

poniedziałek, 14 czerwca 2010

Kaszubskie truskawki nadal grają u nas główne skrzypce. Ciekawe czy kiedyś nam się znudzą... ?
Tym razem stanowią esencję pysznej i banalnie prostej sałatki, która świetnie nadaje się jako przekąska na drugie śniadanie. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko mojego domowego chleba, więc koniecznie muszę powtórzyć tę sałatkę po powrocie z urlopu.
...
Francuska sałatka truskawkowa
g - główkę zielonej sałaty porządnie umyć, odsączyć, listki podrzeć na niewielkie kawałki, dodać:
sł - 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
o - oprószyć pieprzem ziołowym,
sn - dodać 10 dag pokrojonych w kostkę paluszków krabowych,
k - 20 dag umytych, odszypułkowanych i pokrojonych na ćwiartki truskawek,
k - 2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.
Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15-20min do przegryzienia się smaków.
Bosko smakuje z kromką pełnoziarnistego pieczywa (najlepiej domowego).
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z poradnika "Natura i Ty" nr 6(16), 2009, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

niedziela, 13 czerwca 2010
Kąpiele na upalne dni

Bardzo lubię słońce i słoneczne kąpiele, jednak czasem wysoka temperatura zaczyna i mnie dokuczać. Przeszkadzają mi zwłaszcza zapachy, których w zatłoczonych miejscach, pozbawionych klimatyzacji niestety nie da się uniknąć.
Oczywiście korzystam wówczas z szerokiej gamy dostępnych kosmetyków, ale warto poznać choć garść sposobów na naturalne dbanie o swoje ciało w "potliwe" letnie dni.
...

...
Kąpiel z korą dębu
5 czubatych łyżek zmielonej kory dębu zalać litrem wrzątku; odstawić pod przykryciem na 20 minut; odcedzić; wlać do wody przeznaczonej na kąpiel.
W takiej kąpieli moczyć się przez 20 min.
...
Kąpiel z rumiankiem
6 czubatych łyżek suszonych kwiatów (lub 10 łyżek kwiatów świeżych) zalać litrem wrzątku; odstawić pod przykryciem na 20 min; odcedzić; wlać do wody na kąpiel.
W takiej kąpieli moczyć się 30 min.
...

...
Kąpiel z liśćmi orzecha włoskiego
Garść świeżych liści zalać 2 litrami wody, podgrzewać 30 min, nie dopuszczając do wrzenia; odstawić na 15 min; odcedzić; wlać do wody na kąpiel.
W takiej kąpieli moczyć się 20 min.
...

...
Receptury pochodzą z poradnika "Natura i Ty" nr 6 (16), 2009.

Wykorzystane w tym wpisie zdjęcia akcesoriów kąpielowych pochodzą z tej strony; kwiatów rumianku z tej strony, a orzecha włoskiego z tej strony.

sobota, 12 czerwca 2010

Co prawda lato nie jest najlepszą porą na zjadanie orzechów w dużych ilościach, ale akurat ta surówka jest idealna na letnią przekąskę. Świetnie nadaje się na wakacyjne śniadanie, kiedy czas spędzamy na urlopie, a nie w kuchni. Jej urok to przede wszystkim mieszanka orzechów z owocami, zresztą wypróbujcie sami...
...
Surówka orzechowa
o - 5 łyżek płatków owsianych zalać
sn - 6 łyżkami zimnej wody źródlanej; dodać:
k - kropelkę soku z cytryny,
g - szczyptę kakao,
sł - łyżkę miodu,
sł - 12 posiekanych orzechów laskowych.
Wymieszać i pozostawić na noc.
Rano dodać:
o - szczyptę imbiru,
o - szczyptę cynamonu,
sn - szczyptę soli,
k - 1 starte jabłko (najlepiej ze skórką),
k - sok z połowy cytryny,
g - 1/4 łyżeczki kakako,
sł - 5 łyżek mleka,
sł - 5 łyżek twarożku.
Wymieszać i gotowe :)
Moje uwagi: do surówki można również dodać surowe owoce sezonowe - należy to zrobić w odpowiednim smaku.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z poradnika "Natura i Ty" nr 12 (21), 2009.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

piątek, 11 czerwca 2010
Cebula upiększa skórę

Kiedy tylko słonko zaczyna mocniej przygrzewać, wielu z nas bardzo się irytuje z powodu pojawiających się na twarzy piegów lub przebarwień. Zazwyczaj są one trudne do usunięcia i bez pomocy dermatologa czy kosmetyczki się nie obejdzie.
Zanim jednak sięgniemy po drastyczne środki kosmetyczne, warto spróbować naturalnej metody rozjaśnienia skóry, opartej na cebulowym soku.
...

...
Cebulowy tonik na piegi i przebarwienia
Wymieszać sok z cebuli z taką samą ilością dobrej jakości octu winnego. Takim płynem przecierać miejsca, które chcemy rozjaśnić, kilka razy dziennie.
...
Receptura pochodzi z poradnika "Natura i Ty" nr 9-10,2008.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

czwartek, 10 czerwca 2010
Truskawkowe upiększanie

Truskawek chyba nikomu zbytnio reklamować nie trzeba, pyszne są i już! Jednak warto sięgać po te cudowne owoce, nie tylko po to, aby je zjeść, ale i po to, aby wykorzystać ich właściwości upiększające.
Truskawki zawierają rewitalizujące skórę witaminy A i E, naturalny antyutleniacz jakim jest witamina C. Świeże truskawki to skarbnica kwasów organicznych, działających rozświetlająco, delikatnie ściągająco i przeciwbakteryjnie.
Nie tylko więc jedzmy truskawki, ale i upiększajmy się z ich pomocą.

...
Zdrowy połysk włosów
Podgrzać szklankę octu owocowego, dodać sok wyciśnięty z 25 dag truskawek. Użyć do płukania włosów po myciu.
Taka truskawkowa płukanka oczyszcza skórę głowy, lekko ją złuszczając i reguluje pracę gruczołów łojowych. Dzięki niej włosy odzyskają swój naturalny wigor.
...
Maseczka rozświetlająca na twarz i ciało
Rozgnieść garść owoców, dodać 2-3 łyżki naturalnego twarożku i kilka kropli soku z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Papkę rozprowadzić na skórze. Po 15 min spłukać dokładnie letnią wodą.
Witamina C znajdująca się w świeżych truskawkach wygładza drobne zmarszczki, złuszcza i rozświetla skórę. Pobudza też produkcję kolagenu, który jest odpowiedzialny za elastyczność i jędrność skóry. Natomiast kwas elagowy wzmacnia ścianki komórek, uodparniając je na działanie wolnych rodników i zapobiegając nadmiernej utracie wody.
...
Maseczka na usta
Rozgnieść na papkę 1-2 dojrzałe truskawki i na pół minuty nałożyć na usta. Do owoców można dodać odrobinę naturalnego miodu, który podziała wygładzająco i kojąco na skórę ust.
Truskawki działają na skórę ust jak koloryzująca pomadka, a zawarte w nich barwniki nadają ustom delikatny czerwony odcień. Kwasy owocowe lekko drażnią skórę, co powoduje, że usta powiększają się i stają się pełniejsze.
...

...
Receptury pochodzą z czasopisma "Pani domu" nr 22-23, 2010.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

środa, 09 czerwca 2010

Jeszcze niedawno nie przepadałam za kompotami... Wyjątek stanowił kompot rabarbarowy i truskawkowy, inne omijałam szerokim łukiem. Kiedy odkryłam kuchnię Pięciu Przemian, zaczęłam eksperymentować z ziołowo-owocowymi połączeniami smaków w kompotach. Właśnie ziół i korzennych przypraw brakowało mi w "starych smakach" kompotów. Polecam eksperymentować w tym zakresie i szukać swoich własnych upodobań smakowych, bo wierzcie mi - niejedno połączenie ziołowo-owocowe Was zaskoczy.
...
Kompot jabłkowo-truskawkowy
sn - ok. 2 l wody źródlanej,
k -  2 duże jabłka umyte, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grube plastry,
k - 20-30 dag truskawek umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na połówki.
Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i dodawać:
g - szczyptę kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki lukrecji,
sł - 1/4 łyżeczki cynamonu,
sł - 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru.
Gotować ok. 15-20 min i gotowe.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

wtorek, 08 czerwca 2010
Fotografia z pasją

Tym razem nie będzie nowego przepisu na coś pysznego, ani też kolejnej receptury do domowego SPA...
Dziś będzie o fotografii, o fotografii z pasją...

...
W obecnych czasach zdjęcia towarzyszą nam wszędzie, utrwalamy dosłownie wszystko, każdy moment naszego życia. Dla wielu z nas wyjście z domu bez aparatu fotograficznego jest po prostu niemożliwe.

Wśród zwyczajnych ludzi zatrzymujących świat w obiektywie są także Artyści, dla których każdy obraz jest dziełem sztuki, a zatrzymana na nim chwila staje się magiczna.
Do grona Artystów w dziedzinie fotografii zaliczyć koniecznie trzeba Panią Magdę, której zdjęcia to odkrywanie znanych nam, prozaicznych zakamarków codziennego świata, to pokazywanie twarzy znanych nam ludzi w zupełnie nowy, zjawiskowy sposób.
Jej fotografie to artyzm w swej najczystszej postaci.
Co więcej, Pani Magda to nie tylko mistrzyni fotografii, ale i stylizacji - na Jej portetach każda kobieta odkrywa swoje nowe "ja". Całości dopełnia bajeczny makijaż, a nawet fryzura - a wszystko to jest dziełem Pani Magdy.
Nie pisałabym o tym wszystkim, gdybym sama nie doświadczyła sesji fotograficznej w wykonaniu Pani Magdy - to naprawdę coś niezwykłego, coś co każdy z nas powinien zafundować sobie lub bliskiej osobie. Taka sesja to pamiątka, do której wracać będziemy wielokrotnie...
...
Pani Magda wykonuje przepiekne sesje dziecięce, ślubne, fotografie ciążowe, rodzinne oraz portety.
Od dzisiaj w "kuchni kreatywnej" znajdziecie baner, który skieruje Was bezpośrednio na stronę Pani Magdy.
Żeby rozbudzić Wasze smaczki na fotografię z pasją zamieszczam malusieńką próbkę artyzmu Pani Magdy - więcej, znacznie więcej znajdziecie na Jej stronie...
...

...

...

...

...

...
Oczywiście nie poprzestawajcie na samym oglądaniu, ale weźcie udział w profesjonalnej sesji zdjęciowej lub zamówcie ją dla bliskiej osoby.

"Kuchnia kreatywna" ma dla Was specjalną niespodziankę - dwie pierwsze osoby, które zdecydują się wykupić sesję fotograficzną u Pani Magdy, będą miały zapewnioną stylizację i profesjonalny makijaż GRATIS.

Warunkiem wykorzystania tej niespodzianki jest podanie hasła "Bądź kreatywny w kuchni".

Nie zastanawiajcie się więc zbyt długo...
Odkryjcie inną drugą twarz w obiektywie Pani Magdy!

poniedziałek, 07 czerwca 2010

Danie stare jak świat i proste jak drut :)
W sezonie truskawkowym nie sposób nie zjeść go chociaż raz, zwłaszcza kiedy nie ma się ochoty na zbyt długie sterczenie w kuchni.
...
Makaron z truskawkami
Dowolny pszenny makaron ugotować wg tego przepisu.
W międzyczasie przygotować jogurtowo-truskawkowy sos:
k - 1 duże opakowanie dobrej jakości jogurtu naturalnego lub kefiru,
k - dodać 15-20 dojrzałych truskawek rozgniecionych widelcem,
g - szczyptę kurkumy,
sł - 3-4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - jeśli dysponujemy domowym cukrem lub ekstraktem waniliowym można dodać do smaku,
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli.
Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do "przegryzienia się" smaków.
Kilka dojrzałych truskawek umyć, odszypułkować i pogroić na grube kawałki.
Ugotowany i lekko przestudzony makaron polać sosem jogurtowo-truskawkowym i obsypać pokrojonymi truskawkami.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

niedziela, 06 czerwca 2010

Niedawno w "kuchni kreatywnej" pojawiły się nowe kategorie, które stopniowo będą wzbogacane nowymi recepturami, na które wielokrotnie trafiam, przeglądając przeróżne materiały. Cieszę się, że entuzjastycznie przyjęliście te nowości, a najbardziej jest mi miło, że przysyłacie do mnie swoje wypróbowane receptury i zgadzacie się na ich publikację na blogu.
Dzisiaj moim Gościem jest Ziemianin, prowadzący cudowną stronę, której jestem stałą bywalczynią. Nie gadam już więc dłużej, ale czym prędzej oddaję głos Gościowi, który specjalnie dla "kuchni kreatywnej" recepturę warzywno-ziołową obmyślił...

...
Ziemianina zielona receptura

Prośba blogowiczki dla mnie rozkazem. Tak więc specjalnie dla Kuchni Pięciu Przemian siadłem ci ja i myśleniem włączył ,co by tu smacznego, a zielonego w barwie zjeść. Wyszedłszy na powietrze świeże dojrzałem w szklarence ostatnie z wiosennego, pierwszego siewu rzodkiewki. Były już twardawe, trochę przerośnięte i goryczne. No to po oczyszczeniu poszły do garnuszka wraz z sokiem z jednej cytryny, łyżeczką soli i cukru. Na małem ogienku sobie pracowały. W tym czasie, w trakcie wędrówki po ogródku zrywałem wierzchołki świeże mięty, melisy, tymianku, origano, a w kuchni czekał czosnek i szczypior. Wszystko to roztarłem, lekko posoliwszy, rozciągając olejem lnianym i sokiem z jednej pomarańczy na jednolitą masę. Nadmieniam jeszcze, że zielone przed tarciem blanszowałem. Końcówką było dodanie łyżki śmietany, tu była moja własna, twarda i pachnąca, w mieście może być kremówka. Tymże gęstym polane zostały gorące rzodkiewki. Przekąska była pyszna i zrazu pod zieloną akacją pochłonięta została, chlebkiem talerz wylizany do cna. Nadmieniam, że zestaw ten znakomicie służy przeczyszczeniu kiszeczek ze złogów wszelakich, a i częściej jedzony poprawia cerę, wzmacnia włosy i paznokietki przez nie obrabiane termicznie składniki. Ci co dietę bezkaloryczną preferują, niech śmietanę wyłączą, ja bo lubię i tłusty nie jestem dodałem.

...



...
Drogi Ziemianinie, z całego serca dziękuję Ci za recepturę oraz przepiękne zdjęcia! Zapraszam do jak najczęstszego goszczenia w moich skromnych progach!
...
Receptura oraz zdjęcia wykorzystane w tym wpisie są autorstwa Ziemianina prowadzącego
stronę.