sobota, 03 stycznia 2015
Omlet z ziołami

Jajecznych śniadań u nas nigdy dość, więc ciągle szukamy nowych inspiracji i połączeń smakowych. A jeśli dodamy do tego pieczywo z własnego pieca, to już śniadanie jest w wersji mega super wypas (jak mawia pewien 9-latek) :)

Omlet z ziołami

sł - masło klarowane

sł - jajka

o - imbir, świeżo zmielony pieprz

sn - sól

k - kwaśna śmietana, pietruszka, bazylia, koperek

g - kurkuma

Na gorącej patelni rozgrzać sklarowane masło, w czasie kiedy ono się roztapia (na małym ogniu) w miseczce "roztrzepać" jajka z przyprawami - składniki dodawać wg podanej wyżej kolejności. Idealnie jest, kiedy zielone zioła mamy świeże - wówczas wcześniej należy je umyć, lekko osuszyć i posiekać.

Mieszaninę jajeczno-przyprawową wylać na patelnię i usmażyć zgodnie z własnymi preferencjami ścięcia jajek.

.

poniedziałek, 29 listopada 2010

Dziś pożywne śniadanie, które jest odpowiednie nie tylko dla dzieci, ale i dla dorosłych. Wygląda na to, że zima rozszalała się na dobre, więc poranne rozgrzewanie się jest po prostu niezbędne. W tym czasie unikamy potraw o naturze wychładzającej - zwłaszcza mleka, jogurtów oraz surowych warzyw i owoców.
...
Kasza jaglana z jabłkiem
g - 1 1/2 szklanki wody źródlanej doprowadzić do wrzenia i dodać:
sł - 1/4 szklanki kaszy jaglanej, wymieszać, dodać:
sł - 1 łyżeczkę sklarowanego masła, wymieszać i dodać:
o - 1/2 plasterka świeżego korzenia imbiru, wymieszać i dodać:
sn - szczyptę soli morskiej jodowanej.
Całość wymieszać i gotować na małym ogniu ok.15 minut, mieszając od czasu do czasu.
k - na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w plasterki jabłko, oprószone szczyptą:
g - kakao
sł - i cynamonem.
Przykryć naczynie i gotować na małym ogniu jeszcze ok.5-10 minut. Odstawić z ognia i dodać:
sł - 2 łyżeczki wymieszanych i zmielonych ziaren siemiania lnianego, słonecznika i dyni, lekko wymieszać i gotowe.
...
.
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony. B.Żak-Cyran, a jego kosmetyczna modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

czwartek, 21 października 2010

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dający nam energię na wszelkie codzienne działania. Niestety coraz częściej o tym zapominamy, bądź też ulegamy modom na śniadania zimne, gdzie główną rolę odgrywa jogurt z lodówki połączony z muesli lub płatkami. Jeśli mamy w zwyczaju zaczynać dzień od takiego śniadania lub też od zwyczajnych kanapek, to czym prędzej ten nawyk zmieńmy. Jesień i coraz chłodniejsze poranki w naturalny sposób skłaniają do zjedzenia na "dzień dobry" czegoś pożywnego i ciepłego. Taką właśnie propozycję mam dla Was dzisiaj.
...
Kasza kukurydziana z owocami
sn - 2 1/2 litra wody źródlanej,
k - 2-4 kwaśne jabłka średniej wielkości,
g - doprowadzamy wszystko do wrzenia,
g - dodajemy 6-7 suszonych śliwek,
sł - 4 szklanki kaszy kukurydzianej,
sł - 1/3 - 1/2 szklanki rodzynek,
sł - 1/4 szklanki suszonych moreli (można również dodać daktyle i/lub figi).
Gotować, co jakiś czas mieszając, aż woda wsiąknie w kaszę. Zawinąć w koc na ok. 15-20 min lub wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Moje uwagi: przepis jest podany na naprawdę sporą ilość, więc na początek warto zmniejszyć go o połowę; dobrze jest przygotować potrawę wieczorem, a rano tylko odgrzać na patelni z odrobiną masła.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Kuchnia wg Pięciu Przemian A.Bielińskiej.

czwartek, 22 lipca 2010

Dziś propozycja śniadaniowa, doskonała na malinowy sezon, który teraz jest w pełni.
Koniecznie wypróbujcie, a zobaczycie na jak długo dostarczy Wam energii ten prosty posiłek.
Przepis dodaję do akcji "Na zdrowie! Maliny!".

...


...
Płatki owsiane z malinami
o - 1 szklankę płatków owsianych wyprażyć na suchej patelni i zalać na noc wodą źródlaną.
Następnego dnia:
sn - do płatków dodać szczyptę soli morskiej jodowanej,
k - 1 łyżkę soku z cytryny,
g - 1 szklankę gorącej wody źródlanej,
sł - dodać 2 łyżki wiórków kokosowych,
sł - 1 łyżkę miodu,
sł - 1 szklankę malin.
Wymieszać i gotowe.
...

...
Przepis pochodzi z książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" B.Cyran.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

wtorek, 26 stycznia 2010

Miło mi dziś gościć u siebie Czytelniczkę mojego bloga Anetkab, która podzieli się z nami wypróbowanym przepisem na pożywne i pyszne śniadanie.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".

...


 

...
Super śniadanie, czyli muesli
g - wrzątek,

g - odrobina kurkumy,
sł - kasza jaglana (proporcja 1:4 do wody, podprażana wcześniej i przepłukana wodą),

sł - banan,

sł - trochę masła,
o - imbir,
sn – sól.

W czasie, kiedy kasza się gotuje utrzeć jabłka i po chwili dodać:
k - utarte kwaśne jabłko,

g - orzechy włoskie,
sł - ziarna słonecznika,

sł - miód,

sł - cynamon,

sł - sezam,
o - garść płatków owsianych

Po kolei dodawać poszczególne składniki i mieszać drewnianą łyżką.

...

.

...

Uwagi Anetkab: Polecam, naprawdę świetne i pyszne śniadanie, to było moje pierwsze dzieło wg KPP (kuchni Pięciu Przemian) i zasmakowałam! :)))

Dodatkowo dodałam jeszcze inne bakalie: śliwki kalifornijskie, morele, daktyle po 5 sztuk, wcześniej wymoczone we wrzątku i pokrojone. Migdały i orzechy włoskie – sparzone wrzątkiem i obrane ze skórek oraz pestki dyni i siemię lniane (dodane przy smaku słodkim ze słonecznikiem). Nie dodałam miodu, bo akurat nie miałam, ale i tak było słodkie od owoców. Kaszy jaglanej dodałam w ilości małej filiżanki, a wody ciut więcej. Taka porcja wystarcza na 2 dni.

...

Przepis nadesłała do mnie Anetkab, a pochodzi on z książki Kuchnia kreatywa, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian E. Dobek i T. Gulińskiego.

Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.



wtorek, 27 października 2009
Kasza jaglana z dynią
g - 1 1/2 szklanki wrzątek wody,
sł - 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
sł - 20 dag dyni,
sł - 1 łyżeczka sklarowanego masła,
o - szczypta imbiru,
sn - woda.
Do wrzącej wody wsyp wypłukaną kaszę, dodaj pokrojoną w kostkę lub startą dynię, masło, szczyptę imbiru i sól.
Gotować ok. 20 min na małym ogniu, najlepiej na metalowej płytce. Od czasu do czasu mieszać, aby kasza nie przywarła do dna.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Płatki owsiane z dynią
g - 0,75 l wrzącej wody,
sł - kawałek dyni,
sł - 1 łyżeczka sklarowanego masła,
sł - cynamon,
sł - 1-2 łyżki melasy lub słodu,
o - 3/4 szklanki płatków owsianych,
sn - sól,
k - nieco soku z cytryny,
g - trochę wrzącej wody,
sł - zmielone siemię lniane (po 1 łyżeczce na osobę),
sł - 1/2 szklanki rodzynek.
Dynię pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej się wody. Dodać masło, szczyptę cynamonu, melasę, płatki owsiane i sól. Gotować 20 min. Odstawić z ognia, wlać odrobinę soku z cytryny i tyle wody, aby uzyskać pożądaną gęstość potrawy. Na końcu dodać świeżo zmielone siemię lniane i namoczone rodzynki.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
wtorek, 07 lipca 2009
Od początku jedzeniowej przygody mój Synek przepada za jajkami. Uwielbienie to jest na tyle silne, że mógłby codziennie na śniadanie dostawać jajecznicę, omlet lub jajko na twardo z majonezem.
Jednak zdecydowanie najbardziej lubi zwykłą jajecznicę smażoną na maśle.
W sezonie chętnie zjada do niej kawałki pomidora.
Ciekawostką konsumpcyjną jest fakt, że do owego jajecznego posiłku moje dziecko nie uznaje pieczywa :)
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki"
...
.
 
...
Jajeczniczka na masełku
sł - na roztopione masło wbić
sł - 1 duże jajko, pozwolić mu się delikatnie ściąć, po czym dodać:
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli,
k - kilka kropel soku z cytryny,
g - szczyptę kurkumy.
Delikatnie przesmażyć i gotowe.
...
.
...
Moje uwagi: potrawę przygotowywać na małym ogniu tak, aby masło się nie przypaliło i aby był czas na dodawanie kolejnych składników, gdyż po każdym trzeba wszystko zamieszać i pozwolić dokonać się następnej przemianie;
...
Przepis jest mojego autorstwa.
niedziela, 21 czerwca 2009
Potrawa śniadaniowa
g - 4 szklanki wrzącej wody,
g - 2 łyżki wyłuskanych i posiekanych orzechów włoskich,
g - szczypta kurkumy,
sł - 4 łyżki kaszki kukurydzianej,
sł - cynamon,
sł - kilka daktyli,
sł - 2 łyżki sklarowanego masła,
sł - 1 łyżka siemienia lnianego,
o - 1/2 szklanki płatków owsianych,
o - imbir,
sł - sól, ewentualnie nieco zimnej wody,
k - 1 starte jabłko.
Do wrzącej wody dodać orzechy, kurkumę, kaszkę kukurydzianą

(energicznie mieszać, aby połączyła się z wodą), siemię, opłukane daktyle,
masło, cynamon, płatki owsiane i nieco imbiru oraz soli.
Potrawę gotować 25-30min. Gdyby była za gęsta, wlać nieco zimnej wody.
Dodaj starte jabłko, zagotuj i odstaw z ognia.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran, a przysłała go p. Justyna Moczulska.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!
niedziela, 17 maja 2009
Jajecznica z pomidorem
sł - na rozgrzany olej lub oliwę wrzucić
k - pokrojonego na cząstki pomidora bez skórki,
k - dodać szczyptę bazylii,
g - szczyptę kurkumy i/lub tymianku,
sł - szczyptę kminku,
sł - wbić jajka (jeśli jajecznica jest dla małego dziecka, zacząć od samego żółtka),
o - dodać czarny pieprz,
sn - sól do smaku.
Wszystko przesmażyć i gotowe.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!
 
1 , 2