wtorek, 30 listopada 2010

Tym razem potrawa niezwykle harmonijna smakowo, świetna jako II śniadanie w środku dnia lub też jako I danie obiadowe. Polecam "pokombinować" z jej składnikami - za każdym razem odkryjecie nowe oblicze tej zupy.
...
Zupa ziemniaczana
sł - na patelni podgrzać olej z pestek winogron, po czym dodać:
o - cebulę pokrojoną w kosteczkę i/lub kawałek białej części pora skrojonego w piórka; smażyć przez chwilę, aż staną się lekko słodkawe - w ten sposób wracamy do elementu Ziemi, czyli smaku słodkiego,
sł - dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę, ziemniaki krojone w kostkę, koper włoski,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morską jodowaną,
sn - bulion warzywny bio rozpuszczony w 500ml wody źródlanej,
k - puszkę pomidorów pokrojonych na połówki,
g - 500 ml wrzątku,
sł - ok. 1/2 kg wołowiny pokrojonej w niewielkie kawałki,
o - całą obraną cebulę poprzetykaną goździkami,
sn - sól morską jodowaną do smaku,
k - 1-2 łyżeczki soku z cytryny,
g - 3-4 łyżki czerwonego wina.
Po każdym dodaniu składnika koniecznie wszystko zamieszać i pogotować 2-3 minuty. Całość gotować do miękkości warzyw i mięsa.
...
.
...
Przepis pochodzi z wykładów Iny Diolosy w ramach Dietetyki wg TMC.

14:02, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (4) »
wtorek, 27 lipca 2010

Pyszna letnia zupa. Idealnie smakuje z pieczonymi ziemniaczkami. Koniecznie wypróbujcie!
...
Zupa z botwiny
g - do ok. 2-3 l wrzątku dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - kość wołową.
Gotować około godziny, a potem dodać:
sł - 3 pokrojone marchewki,
sł - pokrojoną pietruszkę,
o - 2 pokrojone cebule,
o - 3 posiekane ząbki czosnku,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
o - szczyptę pieprzu cayenne,
sn - łyżeczkę przyprawy ziołowej,
sn - sól morską jodowaną do smaku,
k - garść posiekanej zielonej pietruszki i koperku,
k - około 1/2 kg pokrojonej botwinki.
Gotować ok. 40 min.
k - podprawić mąką pszenną (1-2 łyżki) rozmieszaną w zimnej wodzie,
k - dosmakować cytryną (1-2 łyżeczki),
g - uzupełnić zupę wrzątkiem, dodać:
g - szczyptę majeranku,
sł - łyżkę masła, gdy zupa była gotowana bez kości.
...

...
Przepis pochodzi z książki "Filozofia zdrowia" A.Ciesielskiej.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

06:47, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (6) »
czwartek, 08 lipca 2010

Zupa jarzynowa z młodych warzyw to kwintesencja lata, nie może jej zabraknąć na żadnym stole. Kiedy jest upalnie do jej gotowania nie używam żadnego mięsa ani kości, a tylko łyżeczkę masła. Ważne, aby użyte w niej warzywa były młode :)
...
Letnia zupa jarzynowa
g - 2-3 l wrzątku,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/4 łyżeczki tymianku,
sł - 3-4 marchewki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
sł - 1-2 pietruszki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
sł - 3-4 ziemniaki obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę,
sł - 1 duża kalarepa obrana, umyta i pokrojona w grubą kostkę,
sł - 1 mały kalafior podzielony na małe różyczki,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - 3-4 kulki ziela angielskiego,
o - 2-3 liście laurowe,
sn - zioła przyprawa a'la vegeta,
sn - sól morska jodowana lub sos sojowy ciemny,
k - pęczek naci selera,
k - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany.
Kolejne składniki dodajemy podczas gotowania, pamiętając, aby po każdym smaku zupę pomieszać i doprowadzić do wrzenia.
Kiedy wszystkie składniki znajdą się w garnku, gotować całość 20-30 min do całkowitej miękkości wszystkich warzyw.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

06:45, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 01 czerwca 2010

Tak, jak wcześniej wspominałam, jesteśmy poza domem, a że pogoda nas jakoś nie chce rozpieszczać, więc znalazłam czas na lekturę zaległych numerów poradnika "Natura i Ty". Na dłużej zawieszam oko na przepisach kulinarnych, którym nie sposób odmówić finezyjnej prostoty.
Za oknami mamy raczej jesień niż wiosnę, więc potrzebujemy rozgrzewania się od wewnątrz. Idealną propozycję na taką właśnie pogodę stanowi zupa czosnkowa, na którą natknęłam się dzisiaj.

...
Góralska zupa czosnkowa
sł - 1 kg ziemniaków,
sł - 1 łyżka masła,
o - 8-10 ząbków czosnku,
o - 1 cebula,
o - 1 łyżeczka oregano lub majeranku,
sn - sól morska jodowana,
k - kilka kropel soku z cytryny,
k - natka pietruszki.
...
g - zagotować wodę, dodać do niej:
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - wrzucić obrane i umyte ziemniaki, pokrojone w grubą kostkę.
o - cebulę i czosnek obrać i dosyć grubo pokroić, zmieszać z oregano (lub majerankiem).
Do ugotowanych ziemniaków dodać cebulę, czosnek
sn - posolić do smaku,
k - dodać kilka kropel soku z cytryny, a następnie wszystko
g - zalać 2 szklankami wrzątku; dokładnie wymieszać (można zmiksować) i gotować przez ok. 10min.
Przed podaniem dodać:
sł - masło i raz jeszcze zagotować.
Już na talerzu oprószyć natką pietruszki.
Uwagi Autora: ta zupa znakomicie rozgrzewa i zabezpiecza przed infekcjami.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z poradnika "Natura i Ty" nr 9-10/2008, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

13:41, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (3) »
środa, 19 maja 2010

Nie wszyscy dają się przekonać do tej zupy. Jednak wiosną powinno się ją włączyć do swojego menu. Takiego żurku na pewno nie znacie - idealnie zrównoważony pięcioma smakami. Spróbujcie koniecznie!
...
Żurek
g - 1 l wrzątku,
g - szczypta tymianku, majeranku i lubczyku,
sł - 1 łyżka sklarowanego masła,
sł - ok. 6 ziemniaków,
sł - 1 pietruszka,
sł - 20 dag pieczarek lub boczniaków,
o - 1 średnia cebula,
o - kilka ziaren ziela angielskiego,
sn - ok. 2 łyżek glonu arame lub hiziki,
sn - sól morska jodowana,
k - ok. 1/2 szklanki kiszonego barszczu (ilość zależy od tego, czy jest kwaśny),
k - kilka łyżek kefiru.
Do wrzącej wody dodać po szczypcie tymianku, majeranku i lubczyku. Wrzucić pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną w zapałkę pietruszkę. Dodaj łyżkę skjlarowanego masła oraz umyte pieczarki. Następnie dołożyć pokrojoną drobno cebulę i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować ok. 20min.
Glony namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie, po czym wodę  odlać i wrzucić je do zupy. Gotować ok. 10min, następnie doprawić solą i wlać kiszony barszcz. Zagotować i odstawić.
Małą ilość zupy odlać, np. do filiżanki, przestudzić, dodając stopniowo kefir, tak aby się nie zwarzył, i wlać w całości.
...

...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.


08:12, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (2) »
wtorek, 04 maja 2010

Podczas mojej długiej nieobecności wypróbowałam sporo nowych przepisów, ale niestety nie utrwaliłam ich na zdjęciach. Mimo to postanowiłam je dodać do blogu, gdyż są naprawdę bardzo smaczne i wartościowe. Zwrócicie pewnie uwagę, iż w niektórych przepisach klasyfikacja smakowa produktów różni się od tej, którą stosuję na co dzień (kieruję się tabelami autorstwa Barbary Temelie), jednak z racji tego, że przepisy nie są mojego autorstwa, postanowiłam nic w nich nie zmieniać i sama gotowałam wg podanych receptur i ich klasyfikacji smakowej obranej przez autora.
Ta wersja zupy pomidorowej jest inna od tradycyjnie goszczących na naszych stołach. Wyraźnie wyczuwa się w niej aromat dodanych warzyw i ziół, a pomidorowy smak stanowi miły dodatek, a nie główny smak. Polecam wypróbować.

...
Zupa pomidorowa z makaronem

g - ok. 4 litry wrzącej wody,
g - tymianek,
g - majeranek,
g - listek laurowy,
g - lubczyk,
sł - 5-6 marchewek,
sł - 5-6 ziemniaków,
sł - 1-2 pietruszki lub kawałek pasternaku,
sł - 2 łyżki oliwy,
o - 1 średnia cebula,
o - 1 średni seler,
o - kawałek pora,
o - kawałek białej kapusty lub 1 mała rzepa,
o - ziele angielskie,
o - pieprz,
o - bazylia,
sn - sól morska jodowana,
k - 1 szklanka przecieru pomidorowego,
k - łodyżki natki pietruszki,
k - estragon.
Warzywa umyć, oczyścić i opłukać. Tylko największe przekroić na połówki. Cebulę, por oraz kapustę drobno pokroić.
Zagotować wodę, dodać produkty wg kolejnych smaków - poza przecierem pomidorowym. Przecedzić wywar i dodać przecier pomidorowy. Gotować jeszcze 2-3 minuty.
Podawać z ugotowanym oddzielnie makaronem razowym lub brązowym ryżem. Posypać natką pietruszki.
...

...
Przepis pochodzi z książki Kuchnia wg Pięciu Przemian A. Bielińskiej.

06:37, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (6) »
wtorek, 12 stycznia 2010
 
Zupa tylko troszkę przypomina tradycyjny kapuśniak, a wszystko za sprawą sporej ilości słodkich warzyw - marchewki i pietruszki, przy niewielkim udziale kiszonej kapusty. Smaki dobrze się tutaj zrównoważyły, a tradycyjna kwaśność kapusty nie zdominowała smaku zupy.
Polecam na zimowe przekąski, zwłaszcza po spacerach. Pamiętać jednak należy, iż ze smakiem kwaśnym trzeba uważać i go nie nadużywać.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian".
...

...
"Kapuśniaczek" warzywny
g - 2-3 l wrzątku,
sł - kość cielęca lub wołowa; gotować 1 godz. po czym dodać:
sł - startą na grubej tarce dużą pietruszkę,
sł - starte na grubej tarce 3 duże marchewki, wymieszać i gotować przez 10-15min, a następnie dodać:
o - 1/4 selera pokrojonego w grubą kostkę,
o - 3 duże listki laurowe,
o - 4-5 ziaren ziela angielskiego, wymieszać i gotować 10-15min po czym dodać:
sn - płaską łyżeczkę przyprawy warzywnej, wymieszać, zagotować,
k - dodać ok. 20-30 dag kapusty kwaszonej wcześniej opłukanej i drobno pokrojonej, wymieszać i gotować ok. 30min,
g - dodać 1/2 łyżeczki kurkumy, wymieszać i dorzucić:
sł - kilka suszonych grzybków połamanych na małe kawałki, wymieszać i gotować kolejne 30min.
Wyjąć kość cielęcą lub wołową.
o - doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym i białym pieprzem,
o - dodać czerwoną mieloną paprykę do smaku, wymieszać i zagotować,
sn - na koniec posolić lub dodać przyprawę warzywną.
Jeżeli zupa wydaje się być zbyt gęsta należy dodać:
k - kilka kropel soku z cytryny, wymieszać i zagotować,
g - uzupełnić odpowiednią ilością wrzątku, wymieszać i zagotować.
Można też:
sn - wlać odpowiednią ilość zimnej wody, zamieszać i zagotować.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
niedziela, 03 stycznia 2010
Przepyszna i niezwykle treściwa zupa, idealna na zimowe dni. Świetnie nadaje się do podania w miseczkach chlebowych lub też tradycyjnie - na talerzu, najlepiej z kromką domowego pieczywa. Polecam od razu zrobić z podwójnej porcji, bo zupa znika w błyskawicznym tempie.
...
Bogracz vel zupa gulaszowa
k - 4-5 łyżek przecieru pomidorowego,
k - 2-3 łyżki ketchupu,
g - płaska łyżeczka kurkumy,
sł - olej z pestek winogron do smażenia,
sł - puszka kukurydzy,
sł - puszka czerwonej fasoli,
sł - 1 duża czerwona papryka pokrojona w grubą kostkę,
sł - 1 duża zielona papryka pokrojona w grubą kostkę,
sł - 2-3 ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w grubą kostkę,
o - świeżo mielony czarny pieprz,
o - świeżo mielony biały pieprz,
o - 2 duże listki laurowe
o - 4 ziarnka ziela angielskiego,
o - płaska łyżeczka mielonej papryki,
o - 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
o - 1/4 łyżeczki chilli,
o - 3-4 duże cebule pokrojone w drobną kostkę,
sn - ok. 2 litry rosołu (u mnie z kostki rosołowej warzywnej BIO bez dodatku soli),
sn - ok. 500 g wieprzowiny pokrojonej w drobną kostkę.
...
Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć wieprzowinę, zdjąć mięso z patelni. Tak samo przesmażyć papryki i cebule - każde z osobna. Przygotować średniej wielkości garnek.
o - rozgrzać garnek na średnim ogniu,
sn - wrzucić przesmażoną wieprzowinę,
k - dodać łyżkę przecieru pomidorowego,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - wrzucić przesmażone cebule i papryki, wymieszać,
o - dodać czosnek i wszystkie przyprawy ostre,
sn - zalać rosołem, wymieszać i gotować pod przykryciem ok. 5min,
k - dodać resztę przecieru pomidorowego i ketchup, wymieszać,
g - wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy, wymieszać,
sł - dodać całą puszkę kukurydzy bez zalewy oraz
sł - całą puszkę czerwonej fasoli z połową zalewy, wymieszać.
Gotować wszystko 40-45min, a na sam koniec dodać:
sł - pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, wymieszać i pogotować jeszcze nie dłużej niż 1 minutę.
...
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
17:24, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (1) »
poniedziałek, 02 listopada 2009
To jeden z tych przepisów kuchni Pięciu Przemian, z którym należy się obchodzić niezwykle ostrożnie gdyż silnie rozgrzewa organizm. Nie wolno go stosować równocześnie z przyjmowaniem antybiotyków i leków hormonalnych.
Wg Autorki przepisu jego dobroczynne działanie polega głównie na rozgrzewaniu i wzmacnianiu organizmu oraz wzmacnianiu śledziony i nerek. Mogą go spożywać wyłącznie osoby dorosłe.
...
Bulion energetyczny z wołowiny
Do ok. 4 l wrzącej wody dodać:
g - 1 łyżeczkę tymianku,
sł - 20dag kości szpikowej cielęcej lub wołowej z mięsem,
sł - 1 żółtko,
sł - 1 pokrojoną marchewkę.
Gotować 6godz. pod przykryciem, na bardzo małym ogniu, w żadnym wypadku nie dolewać wody.
Pić trzy razy dziennie po 1 filiżance przez 3 dni.
Bulion należy przechowywać w lodówce.
...
.
.
...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.
11:33, ivka76 , Zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 27 października 2009
Dyniowe różności wg Pięciu Przemian
Kolory za oknami stają się coraz bardziej pomarańczowe, chociaż często spowija je poranna mgła lub siąpiący zimny deszcz.
W tym właśnie czasie odkryć można warzywo, które w naszym kraju jest wciąż niedocenione. Mam na myśli dynię.
Do upowszechnienia jej w naszych polskich kuchniach z całą pewnością przyczyni się trwający na portalu durszlak.pl  Festiwal Dyni.
Jego uczestnicy proponują naprawdę ciekawe przepisy z wykorzystaniem tego niezwykłego warzywa, warto więc zajrzeć na ów festiwal.
Niestety u nas póki co dyni w domu nie ma, ale mimo to postanowiłam pokazać Wam kilka dyniowych przepisów zgodnych z kuchnią Pięciu Przemian. Sama nie miałam okazji ich jeszcze wypróbować, ale może Wam się to uda.
Zapraszam do próbowania!
...
...
 
 
1 , 2 , 3 , 4