poniedziałek, 12 lipca 2010

Hamburgerów w wersji "restauracyjnej" nie cierpię i muszę mieć naprawdę mega ochotę na maksymalnego śmiecia, żeby po nie sięgnąć, jednak hamburgery domowej roboty... hmmm... pychota! Zwłaszcza z bułkami własnego wypieku i z kotletem z mięsa indyczego. Do tego wszystkiego warzywa takie, jak lubicie i przepyszny czosnkowy sos!

Obiad idealny na lato :)
...
Hamburgery z indyczym mięsem
Zaczynamy od przygotowania 8 szt. bułeczek sezamowych:
k - 2 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 jajko,
sł - 1/3 szklanki mleka w proszku,
sł - 1 1/2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 łyżka miękkiego masła,
o - szczypta imbiru,
sn - 3/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 1 łyżeczka suchych drożdży.
Wszystkie składniki umieścić w formie maszyny do pieczenia chleba i nastawić program do ciasta rosnącego. Po jego zakończeniu ciasto wyjąć, raz jeszcze zagnieść i podzielić na 8 równych części. Z każdej z nich uformować bułeczkę, którą następnie spłaszczyć i ułożyć na blaszce do napuszenia na ok. 30-40 min. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie sezamem.
Piec w temp. 200st. przez 15-20 min. Studzić na kratce, a potem przekroić na połówki.
...
Kotlety indycze:
o - 500 g mielonego mięsa indyczego,
o - 1 duża cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę,
sn - sól morska jodowana,
k - 1 łyżeczka suszonych zmielonych pomidorów,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/4 łyżeczki mielonego kminku,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku.
Wymieszać, a następnie formować płaskie kotleciki - powinno ich powstać 8 szt. Smażyć na patelni grillowej na oleju z pestek winogron. Podczas smażenia spłaszczać łopatką, dociskając mięso mocno do patelni. Przed położeniem na bułkę koniecznie trzeba przestudzić.
...
Sos czosnkowy:
k - małe opakowanie jogurtu naturalnego,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
sł - 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morska jodowana.
Składniki wymieszać i odstawić do lodówki na 15 min w celu przegryzienia się smaków.
...
Przygotować ulubione warzywa, u nas:
k - pomidor,
g - sałata,
sł - ogórek.
...
Formujemy hamburgery:
- dolną połówkę bułki polewamy sosem czosnkowym,
- kładziemy sałatę, kotlet indyczy, pomidora i ogórka,
- polewamy sosem,
- nakładamy górną połówkę bułki.
Gotowe!
...

...

...
Przepis oryginalny na bułeczki pochodzi z tej strony.

wtorek, 06 lipca 2010

Kolejna potrawa z serii jednopatelniowych wymiataczy lodówkowych. Można do niej użyć dowolnego mięsa, która nam pozostało i właściwie dowolnych warzyw, jednak młody kalafior nadaje daniu specyficznego delikatnie ostrego posmaku.
Taka potrawka świetnie pasuje do naturalnego ryżu lub kaszy. Jest dosyć "mokra", więc nie wymaga przygotowywania dodatkowego sosu.
Przepis idealnie pasuje do akcji "Nie marnuj jedzenia!".

...


...
Potrawka z indykiem, kalafiorem i cebulką
sł - na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju z pestek winogron i wrzucić:
o - ok. 30-40 dag filetów z indyka pokrojonych w niezbyt grubą kostkę; przesmażyć ze wszystkich stron przez ok. 7-10min i zdjąć z patelni;
sł - uzupełnić olej o 1-2 łyżki i dodać:
o - 1 dużą cebulę obraną i pokrojoną w grubą kostkę; przesmażyć do miękkości, a następnie dodać:
o - przesmażonego wcześniej indyka,
sn - sól morską jodowaną do smaku,
k - 3-4 łyżki kwaśnej śmietany,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
sł - kukurydzę z puszki (tyle, ile akurat nam zostało - u mnie było to 1/2 puszki),
o - ok. 1/4 główki niedużego świeżego kalafiora posiekanego jak kapustę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub 1 łyżeczkę czosnku granulowanego,
o - 1 łyżeczkę oregano,
sn - w razie potrzeby sól do smaku.
Wszystko wymieszać i dusić po przykryciem ok. 15-20 min.
...


...
Przepis jest mojego autorstwa.

czwartek, 13 maja 2010

Powolutku wkraczamy w wiosenny sezon warzywny. Pogoda niestety nie sprzyja zjadaniu surowych warzyw, ale małymi porcjami włączamy je do naszej diety.
Przy okazji środy mieliśmy oczywiście placuszki - tym razem na wytrawnie. Dodatek rzodkiewki i zielonego ogórka to miła smakowa odmiana, a zarazem coś rzadko spotykanego w tego rodzaju daniach. Ogórek po usmażeniu nie jest zupełnie miękki, ale staje się delikatnie chrupiący. Naprawdę ciekawe połączenie.

...
Placuszki pszenno-żytnie z rzodkiewką i zielonym ogórkiem
sn - 150-200 ml wody źródlanej,
k - 4 kopiaste łyżki mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 2-3 kopiaste łyżki mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 1 kopiasta łyżka mąki żytniej chlebowej typ 720,
sł - 100 ml mleka,
sł - 1 jajko,
o - 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - 1 łyżeczka suszonego oregano,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - 3-4 rzodkiewki drobniutko pokrojone lub przeciśnięte przez praskę,
o - jeśli mamy to dorzućmy np. polędwiczki indycze ugotowane w przyprawach na parze - w mojej wersji są :)
sn - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sn - sól morska jodowana do smaku,
sn - jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać wodę źródlaną,
k - kilka kropel soku z cytryny lub nieco mąki pszennej jeśli konsystencja masy tego wymaga,
g - 1 płaska łyżeczka kurkumy,
sł - 1 duży ogórek umyty, obrany, pokrojony najpier w grube plasterki, a następnie w kostkę.
Wszystkie składniki mieszać wg podanej kolejności. Smażyć na oleju z pestek winogron z obu stron na złoty kolor.
Można podawać z kleksem dobrego jogurtu, sosem czosnkowym, ketchupem czy też świeżym pomidorem.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

środa, 28 kwietnia 2010

Danie to jest genialne w swojej prostocie i idealne w smaku. Nadaje się jako pieczeń do obiadu oraz jako pasztet do kanapek. Jeśli odpowiednio dobrze się je schłodzi, wówczas świetnie się kroi w cieniutkie plasterki.
Przepis oryginalny zawdzięczam Pani Bogusi - Pani, która jest moim Dobrym Duchem i Skarbnicą wiedzy wszelakiej.
Mimo, iż receptura oryginalna została przeze mnie zmieniona na potrzeby kuchni Pięciu Przemian, to postanowiłam dodać ją do akcji "Kulinarne Perły z Lamusa"

...


...
Pieczeń Pani Bogusi
sn - ok. 1,5 kg mielonego mięsa wieprzowego (idealnie nadaje się szynka lub łopatka),
k - 250-300g wątróbki z kurczaka pokrojonej w drobniutką kostkę,
k - 1 pęczek zielonej natki pietruszki pokrojony drobno,
g - 1 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1 łyżeczka słodkiej papryki,
sł - 3 całe jajka,
o - świeżo zmielony czarny pierz,
o - świeżo zmielony biały pieprz,
o - 1 1 1/2 łyżeczki oregano,
o - 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sn - sól morska jodowana.
Podane składniki wymieszać zgodnie z kolejnością. Wyrobić porządnie na gładką masę, a następnie przełożyć do formy keksówki lub do aluminiowej foremki. Wygładzić powierzchnię masy.
Piec w temp. 180st. przez ok. 60-70min.
...
Przed pieczeniem:


...
Moje uwagi: jeśli podczas pieczenia zauważymy, że w foremce jest zbyt wytopionych soków i tłuszczów, to polecam zlać mniej więcej połowę z nich.

piątek, 23 kwietnia 2010

Kolejny rybny przepis - nie był wypróbowany przeze mnie, ale pochodzi z wiarygodnego źródła, więc pewnie pyszny będzie. Spróbujcie!
...

...
Ryba duszona w jarzynach
sn - ok. 1/2 kg ryby, każdy kawałek:
k - pokropić sokiem z cytryny,
g - posypać kurkumą i odrobiną tymianku,
sł - pokropić olejem,
o - posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne,
sn - posolić do smaku i odstawić na godzinę.
...
Następnie podsmażać na rozgrzanym oleju (6 łyżek) przez 2-3 min i przekładać bez tłuszczu do rondla, dodać:
sł - dużą marchewkę pokrojoną w półplasterki,
o - 2 cebule pokrojone w półplasterki,
o - mały kawałek pokrojonej drobno kapusty;
o - dosmakować 1/2 łyżeczki imbiru, pieprzem białym, czarnym i cayenne,
sn - dodać 1/2 szklanki zimnej wody, 1/2 łyżeczki wegety, soli do smaku, zamieszać i dusić ok. 10-15min,
k - dodać soku pomidorowego do smaku (ok. 1/2 szklanki), szczyptę bazylii,
g - szczyptę kurkumy i tymianku, dusić jeszcze ok. 5-10min.
W razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie.
Uwagi Autorki przepisu: Podawać do ziemniaków z wody lub pieczywa.
...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej.

czwartek, 22 kwietnia 2010

Blog nieźle się przykurzył, ale obiecuję szybko powymiatać pajęczyny i regularnie już dodawać przepisy zgodne z Kuchnią Pięciu Przemian.
...
W jednym z Waszych komentarzy dostrzegłam prośbę o przepisy z rybą w roli głównej - proszę bardzo. Co prawda sama go jeszcze nie wypróbowałam, ale jeśli Wy to zrobicie, to koniecznie skomentujcie jak wyszła taka ryba.
...
Ryba smażona (filety)
sn - ok. 1/2 ryby, każdy kawałek:
k - pokropić sokiem z cytryny,
g - posypać kurkumą,
g - oprószyć odrobiną tymianku,
sł - pokropić olejem,
o - posypać imbirem, pieprzem czarnym i cayenne,
sn - posolić do smaku.
Odstawić na godzinę, a po tym czasie smażyć na oleju uprzednio panierując lub nie.
Uwagi Autorki przepisu:
podawać z ziemniakami z wody lub frytkami i marchewką duszoną i/lub z chrzanem.
...

...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej.

piątek, 26 lutego 2010

Proste i smaczne danie, które świetnie pasuje do ziemniaków, ryżu i kaszy. Wołowina bardzo dobrze komponuje się smakowo ze słodką dynią i bardzo dojrzałymi soczystymi gruszkami.

...
Wołowina duszona z dynią i gruszkami
sł - ok. 500g dobrej jakości wołowiny pokroić w średniej wielkości kostkę i przesmażyć na 2-3 łyżkach oleju z pestek winogron i zdjąć z patelni,
g - w głębokim rondlu zagotować ok. 1/2 l wody, dodać:
g - 1 płaską łyżeczkę kurkumy,
g - 1/4 łyżeczki tymianku,
sł - wrzucić przesmażoną wcześniej wołowinę, wymieszać i dodać:
sł - 1-2 bardzo dojrzałe gruszki pokrojone w dosyć grubą kostkę,
sł - ok. 200-300g dyni pokrojonej w cienkie słupki lub plasterki, wymieszać, przykryć i dusić ok. 10 min.; po tym czasie przyprawić:
o - świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
o - świeżo zmielonym białym pieprzem,
o - 1-3 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę, wymieszać;
sn - dosmakować solą morską jodowaną; wymieszać, przykryć i dusić do całkowitej miękkości, co jakiś czas mieszając.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
poniedziałek, 22 lutego 2010

Tak upieczony schab to świetna alternatywa dla sklepowych wędlin, gdyż pokrojony w plasterki idealnie nadaje się na kanapki. Doskonale smakuje również jako pieczeń obiadowa. Dodatek suszonych śliwek i moreli to już kwestia gustu - my lubimy bardzo takie słodkie nutki w mięsie.

...
Schab pieczony ze śliwkami i morelami
sn - ok. 1kg schabu bez kości zanurzyć w tej zaprawie najlepiej na 2-3godz.; mięso należy w tym czasie obracać, a samą zaprawę mieszać, aby nie osiadała na dnie naczynia;
...
Po tym czasie mięso wyjąć, delikatnie odsączyć. Ostrym nożem zrobić w nim kilkanaście dosyć głębokich dziurek (ale nie na wylot!) o takiej wielkości, aby można w nie było wetknąć suszone śliwki i morele.
Owoce suszone sparzyć wrzątkiem, osuszyć papierowym ręcznikiem i poupychać w przygotowanym wcześniej mięsie - ja robię to na zmianę, tzn. w jednej dziurce śliwka, a w następnej morela.
Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania (lub przygotować specjalny rękaw do pieczenia) i obsypać przyprawami:
k - skropić sokiem z cytryny i natrzeć nim cały kawałek,
g - oprószyć kurkumą, natrzeć,
sł - oprószyć kminkiem, natrzeć,
o - oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, rozgniecionym ząbkiem czosnku, natrzeć,
sn - oprószyć solą.
Do naczynia, w którym mięso będzie się piekło warto wrzucić:
g - kilka ziaren jałowca,
o - cząber,
o - kolendrę.
Piec ok. 60min w temp. 180-200st.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 02 lutego 2010

Mięso przygotowane bez grama tłuszczu, pachnące przyprawami i aromatem własnym - tylko tak można opisać mięso gotowane na parze.  To prawda, że trzeba się do niego przyzwyczaić, jeśli do tej pory miało się do czynienia tylko z mięsem pieczonym lub smażonym. Wg mnie warto, zwłaszcza jeśli dbamy o własną dietę.
Przepis dodaję do akcji "Gotujmy na parze!", "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" (wersja rozszerzona o mięso) oraz "Dieta przyszłej Mamy".

...

. .

...
Filet z indyka w przyprawach gotowany na parze
o - jedną podwójną pierś indyczą przekroić wzdłuż na paski o grubości ok. 1,5-2cm, a następnie podzielić na mniej więcej prostokątne kawałki; ułożyć je na płaskiej powierzchni i oprószać przyprawami:
sn - solą morską jodowaną,
k - sokiem z cytryny,
g - kurkumą,
sł - mielonym kminkiem lub szczyptą nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - świeżo mielonym czarnym pieprzem,
o - czosnkiem granulowanym,
o - mieloną papryką,
o - suszonym oregano.
Tak przygotowane fileciki odstawić w chłodne miejsce na mniej więcej godzinę.
Po tym czasie ułożyć w naczyniu do parowania (u mnie jest to specjalna tacka w Tefal Vitacuisine VS 4001) i wstawić do parowaru. Gotować 40 min.
...
Przed gotowaniem:


...
Już gotowy:


...
Przepis jest mojego autorstwa.

niedziela, 17 stycznia 2010
Bardzo łatwa i szybka do przygotowania zapiekanka, w której najdłużej przygotowuje się podgotowane ziemniaki :)
Sycąca i dobrze rozgrzewająca, a więc idealna na jesienny czy też zimowy obiad lub kolację.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" (autorka akcji rozszerzyła ją również o gotowanie nie-wege)
...

...
Zapiekanka ziemniaczana
sł - przygotować ok.1-1,5 kg ziemniaków podgotowanych do średniej miękkości wg tego przepisu, pokroić je w plastry o grubości ok. 1/2 cm,
sł - 1 dużą czerwoną paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić w średniej grubości paseczki; przesmażyć je na oleju z pestek winogron;
sł - 1 dużą cebulę obrać i pokroić w półkrążki; przesmażyć na oleju z pestek wingoron (wówczas cebula jest w smaku słodkim),
o - 2-3 ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę; dodać do smażącej się cebuli,
sn - lekko posolić solą morską jodowaną,
sn - 2-3 kawałki dowolnej kiełbasy wieprzowej pokrojonej w średnio grube plasterki.
Przygotować naczynie, w którym będziemy wszystko zapiekać (u mnie jest to gliniany garnek rzymski).
Układać wszystko warstwami zaczynając od ziemniaków, dalej warstwa kiełbasy, potem cebula, a na końcu papryka. Warstwy powtarzać aż do zużycia wszystkich składników - ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, które posypujemy dowolnymi ostrymi przyprawami.
Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. Zapiekać przez 30min, następnie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze kolejne 15-20min.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5