niedziela, 06 października 2013
Biszkopciki bez glutenu

Od dawna staramy się jeść zdrowo, opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, gotować i piec od podstaw... w domu. Był taki czas, że sklepowych słodyczy w ogóle nie można było w naszym domu spotkać - chcemy do tego znów powrócić. Zwłaszcza, że postanowiliśmy unikać pszenicy pod każdą postacią, więc szukamy, próbujemy, działamy...

Dziś na tapecie:

Biszkopciki bez glutenu

2 jajka

1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego (może być mniej, jeśli chcemy żeby były mniej słodkie)

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżki mielonego siemienia lnianego (możemy pominąć)

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować (kryształki cukru nie powinny być wyczuwalne w masie ciasta) na gładkie ciasto o dość gęstej konsystencji. Wykładać stołową łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując dosyć duże odstępy, gdyż biszkopciki rozlewają się podczas pieczenia.

Piec w temp. 180 st. do lekkiego zrumienienia.

.

.

.

 .

.

Nasze uwagi: możemy zachować składniki pięciu przemian dodając stosowne przyprawy i kolejność ich dodawania podczas miksowania. Ciasteczka świetnie smakują same, ale także z dowolną konfiturą, masłem orzechowym, miodem lub dobrze schłodzonym mleczkiem kokosowym (wtedy ma ono stałą konsystencję).

niedziela, 31 października 2010

Żurawina jest na naszym stole przez cały rok i to w różnej postaci. Jednak najbardziej smakuje jesienią, zwłaszcza jak za oknami zaczyna się czas ponury i zimny.
Dla nas dzień bez słodkiego podwieczorku, to dzień stracony, ale słodkość ta musi być własnej roboty. Tym razem niezwykle proste i smaczne połączenie, idealne właśnie na jesienny czas - słodkie ciasto muffinkowe i rewelacyjna suszona żurawina.

...
Muffinki z żurawiną
składniki suche:
k - 150g mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 150g mąki pszennej razowa typ 1850,
g - 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy,
sł - 80g nierafinowanego cukru trzcinowego
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
sn - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Wymieszać.
...
składniki mokre:
sł - 1 duże roztrzepane jajko,
sł - 180 ml mleka,
sł - 120 ml oleju.
Wymieszać i niedokładnie połączyć ze składnikami suchymi, po czym dodać:
k - 150g suszonej żurawiny dobrej jakości.
Szybko wymieszać i nakładać do foremek na muffinki.
Piec w temp. 190st. przez 30 minut. Z foremek wyjmować po 5 minutach od zakończenia pieczenia.
...
.
...
Przepis oryginalny znalazłam na tej stronie, a jego modyfikacje zgodne z PP są mojego autorstwa.

sobota, 25 września 2010

Koniec lata zawsze kojarzy mi się ze smakiem dojrzałych brzoskwiń i ociekających słodkich sokiem gruszek. Nie przepadam co prawda za brzoskwiniową skórką, ale nauczyłam się ją sprawnie zdejmować, więc mogę do woli delektować się smakiem tych przepysznych owoców.
Dzisiejszy przepis to kwintesencja brzoskwiniowego smaku zatopiona w delikatnej bezie. Idealny deser na koniec lata i pierwsze dni jesieni.

...
Brzoskwinie pod bezową kołderką
sł - 4 duże i bardzo dojrzałe brzoskwinie; obrać ze skórki, pozbawić pestek i przekroić na połówki.
sł - kilka ciasteczek (3-4) owsianych pokruszyć drobno i połączyć z
o - kilkoma kroplami dobrej jakości alkoholu.
Masą ciasteczkową wypełnić miejsca po pestkach i złożyć połówki brzoskwiń w całość. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
...
sł - białka z 3 dużych jajek,
sł - 200-250g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli.
Białka ubijać na sztywną masę, dodając stopniowo cukier, potem imbir i sól.
...
Słodką pianą szczelnie otulać przygotowane wcześniej brzoskwinie, nadają im kształt wg uznania.
Piec w temp. 180st. przez 15-20 minut, aż do momentu, kiedy beza lekko się zarumieni.
...



...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

wtorek, 17 sierpnia 2010

Lato powoli się kończy, a zgodnie z filozofią kuchni Pięciu Przemian, zaczyna się właśnie czas, kiedy to powinniśmy zacząć wzmacniać się przed nadchodzącą jesienią i późniejszą zimą.
Wiem, wiem... jeszcze słonko mocno grzeje, więc o tym nie myślimy. Jednak, kiedy nagle z dnia na dzień zrobi się chłodniej, to na wzmacnianie się będzie już stanowczo za późno.
W ramach pożegnania lata i związanych z nich kulinarnych szaleństw, proponuję przepyszne ciasto styropian :) Dużo w nim nabiału, więc to naprawdę ostatni dzwonek, aby go wypróbować. Jesienią taka ilość nabiału nie jest wskazana ze względu na swój mocno wychładzający charakter i działnie śluzotwórcze.

...
Styropian
ciasto:
k - 3 szklanki mąki pszennej typ 850,
g - 1 płaska łyżeczka kurkumy,
sł - 5 żółtek,
sł - 25 dag masła,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Z podanych składników zagnieść ciasto (ja tradycyjnie robię to w maszynie do pieczenia chleba, używając programu "makaron"), a następnie podzielić je na dwie części.
Jedną część wyłożyć na spód blaszki, pokrytej wcześniej papierem do pieczenia, a drugą część schować do zamrażarki.
...
Ciasto na blaszce posmarować konfiturą:
k - np. z czarnej porzeczki (polecam raczej kwaśną, żeby złamać słodki smak masy "styropianowej"
Warstwa konfitury powinna mieć ok. 0,5 cm.
...
masa styropianowa:
k - 1 litr śmietany 18% lub śmietany kremówki (u mnie kremówka z firmy "Łowicz"),
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 5 białek,
sł - 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 20 dag wiórków kokosowych,
sł - 1 duży budyń śmietankowy (u mnie Dr.Oetker),
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać (podczas ubijania) imbir, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, śmietanę, kurkumę, cukier, budyń i wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto posmarowane konfiturą. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta - na tarce z grubymi oczkami.
Piec w temp. 180st. przez 50-60 min. Koniecznie wystudzić przed podaniem - idealnie byłoby, aby ciasto po wystudzeniu "posiedziało" 2 godziny w lodówce.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

piątek, 09 lipca 2010

Idealny deser na upalne dni! Z powodzeniem może zastąpić tradycyjny tort, kiedy przypada zrobić nam urodzinowe ciasto.
Tym razem robiłam go wg proporcji z oryginalnego przepisu i wiem już, że następnym razem dam o wiele mniej soku z cytryny, gdyż smaku kwaśnego było zdecydowanie zbyt dużo.
Próbowałam przepis zrównoważyć zgodnie z zasadą pięciu elementów, ale dodatek gotowych galaretek zdecydowanie to utrudnił. Chyba najwyższa pora na galaretkę domowej roboty na bazie glonu agar-agar.

...
Truskawkowy tort na zimno
sł - 40 dag herbatników digestive przygotowanych wg tego przepisu,
sł - 15 dag roztopionego i lekko przestudzonego masła.
Herbatniki drobniutko pokruszyć i wymieszać z masłem na jednolitą masę, którą wylepić dno tortownicy o średnicy 28 cm. Schłodzić w lodówce.
...
k - 2 galaretki cytrynowe (smak tutaj jest bardzo umowny!) rozpuścić w:
g - 250 ml wrzątku; przestudzić.
...
k - 50 dag truskawek umytych i odszypułkowanych zmiksować blenderem, dodając:
k - sok z cytryny (polecam pominąć),
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 5 łyżek nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli morskiej jodowanej,
k - rozpuszczone galaretki cytrynowe; wszystko delikatnie zmiksować, a następnie dodać:
g - szczyptę kurkumy,
sł - 40 dag serka homogenizowanego o smaku waniliowym.
...
W międzyczasie ubić na sztywno:
k - 500 ml śmietany kremówki.
...
Do masy truskawkowo-galaretkowej dodawać porcjami ubitą śmietanę kremówkę. Całość miksować robotem na jego najniższych obrotach. Połowę tak przygotowanej masy wyłożyć na przygotowany wcześniej herbatnikowy spód. Na tę warstwę wyłożyć równomiernie:
k - 30 dag truskawek pokrojonych w talarki o grubości 1/2-1 cm;
Następnie wyłożyć pozostałą masę truskawkowo-serową. wstawić do lodówki do schłodzenia.
W międzyczasie:
k - 2 galaretki truskawkowe (smak tutaj jest bardzo umowny!) rozpuścić w:
g - 500 ml wrzątku; odstawić do przestudzenia.
Gdy masa truskawkowo-serowa stężeje, ułożyć na niej:
k - ok. 50-70 dag truskawek pokrojonych na połówki.
Zalać wszystko tężejącą galaretką i porządnie schłodzić w lodówce.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

środa, 30 czerwca 2010

Bardzo smaczne i mocno truskawkowe muffinki. Jak zwykle szybkie do zrobienia - najwięcej czasu pochłania obranie truskawek :) Babeczki mają wilgotne wnętrze i piękne pachną owocami. Smaczne nawet trzeciego dnia po upieczeniu.
...
Muffinki z truskawkami
składniki suche:
k - 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
sn - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
sn - 1/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej.
Składniki wymieszać wg podanej kolejności.
...
składniki mokre:
sł - 2 jajka,
sł - 1/2 szklanki oleju z pestek winogron,
sł - niepełna szklanka mleka.
Wymieszać składniki suche, a następnie połączyć je z mokrymi. Na koniec dodać:
k - 1 1/2 szklanki pokrojonych truskawek.
Wymieszać i przekładać do foremek, wypełniając je w 3/4 wysokości. Piec w temp. 190st. przez 20-25min.
...


...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

wtorek, 18 maja 2010
To jeden z tych wpisów, który z przyczyn mi nieznanych zaginął w blogowych czeluściach i odnalazł się w mało sprzyjającej porze na piernikowe wypieki. Jednak babka warta jest wypróbowania - nie za sucha, nie za mokra - taka w sam raz. Aromat piernikowej przyprawy jest w niej dobrze wyczuwalny, ale nie napastliwy.
...
Babka piernikowa
g - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach),
sł - 125 ml mleka,
sł - 125 ml miodu,
sł - 125 g masła,
sł - 2/3 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego.
Składniki te umieścić w garnuszki i zagotować, mieszając tak długo, aż wszystko się rozpuści. Gotową masę wystudzić, a następnie dodać do niej:
sł - 1 szklankę mielonych orzechów włoskich lub laskowych,
o - 2 łyżki korzennej przyprawy do piernika,
sn - 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
k - 1 szklankę mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
Wszystko razem miksować, dodając kolejno poszczególne składniki, a następnie dodawać po jednym żółtku (razem ma być 3 żółtka), nadal miksując na jednolitą i gładką masę ciastową.
...
sł - 3 białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą ciastową.
...
Ciasto przełożyć do foremki. Piec w temp. 170st. przez ok. 50-60min do "suchego patyczka".
...
.
.
...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
niedziela, 16 maja 2010

Bardzo nam smakują te niewielkie i puszyste pączuszki. Nie są one co prawda smakowo podobne do pączków smażonych na głębokim oleju, ale skutecznie mogą je zastąpić.
Ten przepis jest o wiele lepszy od poprzedniego na prawie identyczne pączuszki - w tych dzisiejszych wnętrze jest dużo bardziej puszyste, a skórka delikatnie chrupiąca.
Polecam wypróbować jako alternatywę dla pączków tradycyjnych lub jako ciekawą odmianę drożdżowych bułeczek.

...
Pieczone pączki - przepis II
k - 5 szklanek mąki pszennej,
k - 7 g suchych drożdży,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 1/3 szklanki ciepłego mleka,
sł - 2 łyżki miękkiego masła,
sł - 2/3 nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 2 jajka,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
sn - 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Podane składniki umieści w foremce maszyny do pieczenia chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego.
...
W międzyczasie przygotować składniki do obtaczania pączuszków:
sł - 100g rozstopionego masła,
sł - 1 1/2 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 łyżka cynamonu,
o - 1/4 łyżeczki imbiru.
Składniki sypkie wymieszać w miseczce, w której będziemy później obtaczać pączki.
...
Po zakończeniu programu ciasto wyjąć i raz jeszcze zagnieść, a następnie rozwałkować na grubość około 13 mm. Większą szklanką wycinać koła, a mniejszą foremką wycinać dziurki, by powstał kształt oponek. 
Układać na blaszce, przykryć i pozostawić do napuszenia na 45 minut w ciepłym miejscu.
Piec w temp. 180st. ok. 8-10 min.
...
Pączki po upieczeniu przestudzić ok. 2 minut, potem zanurzać w maśle, z każdej strony, obtaczać w cukrze i odkładać na kratkę.
...


...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

poniedziałek, 10 maja 2010

Bardzo udany drożdżowy wypiek! Idealna kompozycja budyniu, rodzynek i lekko słodkiego drożdżowego ciasta. Nadają się do zabrania na piknik lub spakowania do pudełka na drugie śniadanie. Tym razem do ich wykonania użyłam budyniu z torebki, lecz następnym razem przygotuję taki domowy, własnej roboty.
...
Drożdżówki z budyniem i rodzynkami
k - 500g mąki pszennej chlebowej,
k - 12g drożdży suchych lub 24g drożdży świeżych,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 2 jajka,
sł - 200 ml mleka,
sł - 50 ml gęstej śmietany,
sł - 60 g masła,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
sn - 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej.
Podane składniki umieścić w foremce maszyny do pieczenia chleba wg podanej kolejności (jeśli używamy drożdży świeżych, należy wcześniej zrobić rozczyn i odstawić go na ok. 15 min do podrośnięcia). Nastawić program do ciasta rosnącego. Po jego zakończeniu ciasto wyjąć, zagnieść raz jeszcze.
...
W międzyczasie przygotować budyń i dać mu chwilkę przestygnąć.
...
Z ciasta ująć ok. 250g i rozwałkować tę część na wymiar formy 40x25cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Wyłożyć nim dno formy.
Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40x40cm. Rozsmarować na nich budyń i wysypań 120g rodzynek.
Tak przygotowany prostokąt zwinąć w rulon wzdłuż z jednego z boków, a następnie pokroić ostrym nożem na 12 dosyć grubych kawałków. Układać je rozciętą częścią na spodzie z ciasta.
Pozostawić do napuszenia na ok. 15-min. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec w temp. 200st. przez 15-20min.
Kiedy bułeczki przestygną, można je polukrować.
...
Przed pieczeniem:

...
Już gotowe:

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

sobota, 08 maja 2010

Mieliśmy małą przerwę w zgłębianiu smakowych tajników nowych muffinek, ale szybciutko nadrabiamy stracony czas :)
Tym razem postawiłam na połączenie dobrej jakości białego sera z suszoną żurawiną, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Całości dopełnia idealnie puszyste i nie za słodkie ciasto. Polecam!

...
Muffinki z białym serem i żurawinami
składniki suche:
k - 300g mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 150g nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
sn - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
Wszystkie składniki wymieszać.
...
składniki mokre:
sł - 2 jajka,
sł - 100 ml oleju,
sł - 200 ml mleka.
Wymieszać i połączyć ze składnikami suchymi, całość niedbale wymieszać.
...
nadzienie:
sł - 300g półtłustego twarogu dobrej jakości,
sł - 1 jajko,
sł - 2 łyżeczki cukru waniliowego,
sł - 2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli,
k - ok. 100g suszonej żurawiny.
Składniki (poza żurawiną) wymieszać widelcem, jednak robić to delikatnie, aby nie powstała jednolita gładka papka.
...
Do muffinkowych foremek nakładać łyżkę ciasta, dalej łyżkę nadzienia, kilka żurawin i na wierzch raz jeszcze ciasto. Foremki wypełniać do 3/4 ich wysokości.
Piec w temp. 200st. przez 20-30min.
...

...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6