niedziela, 04 stycznia 2015

Zimowy wietrzny czas sprzyja odczuwaniu zimna, nawet wtedy gdy ciepło się ubieramy. W takiej sytuacji bardzo pomaga samodzielnie przygotowana herbatka, najlepiej taka gotowana kilka minut. Spróbujcie naszej, modyfikując składniki wg własnego uznania.

Herbatka Szymcia

g - doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie stopniowo dodawać:

sł - lipę

sł - malinę

o - imbir

o - mięta

Dobrze kiedy pomiędzy każdym kolejnym składnikiem pozwolimy się mieszaninie pogotować ok.2 minuty. Całą herbatkę gotujemy ok. 10 minut. Nieco wystudzoną możemy osłodzić miodem.

.

wtorek, 13 lipca 2010

Orzeźwiających i zdrowych napojów na upalne dni nigdy za wiele. Eksperymentuję więc ze smakami, szukając połączeń idealnych. Dzisiejszy napój jest ciekawym miksem mięty, imbiru, pomarańczy i maliny. Nie wymaga schładzania w lodówce, gdyż dodatek mięty wystarczająco ochładza, kiedy sam napój ma temperaturę pokojową.
Przepis dodaję do akcji "Napoje i drinki na lato".

...
Miętowe orzeźwienie
g - 1 1/2 - 2 l wrzątku,
sł - płaska łyżeczka lukrecji,
o - 1 saszetka dobrej jakości mięty (u mnie z Herbapolu); zioło należy wysypać z papierowego opakowania,
o - 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i pokrojony na grube słupki,
sn - woda źródlana do uzupełnienia tego, co się wygotowało,
k - 1 saszetka dobrej jakości herbaty owocowej (u mnie malinowo-żurawinowa z Herbapolu); herbatkę należy wysypać z papierowego opakowania,
k - 1/2 pomarańczy obranej ze skórki, podzielonej na cząstki, a cząstki pokrojone na połówki.
Po dodaniu wszystkich składników, całość gotować jeszcze ok. 5-10 min.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

czwartek, 13 sierpnia 2009
Herbatka z kopru włoskiego, anyżu i kminku
Koper włoski, anyż i kminek zmieszać w równych ilościach. Jedną łyżeczkę mieszanki utłuc w moździerzu. Gotować w 1/2 litra wody przez 10-15min, a następnie odcedzić.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B. Trebuth.
Herbatka ze znamion kukurydzy
2-3 łyżki stołowe znamion kukurydzy i 1/2 łyżeczki lukrecji gotować w litrze wody przez 30min, a następnie odcedzić.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B. Trebuth.
Herbatka jęczmienna
100g jęczmienia namoczyć na noc w 1 1/2 l wody. Nastepnie gotować 1-2godz. Odcedzić jęczmień. We właściwej kolejności doprawić do smaku wywar z jęczmienia:
o - cynamonem,
sn - solą,
k - sokiem z cytryny,
g - kakao,
sł - słodkim sokiem owocowym,
sł - miodem.
...
Uwagi: Herbatka ta wytwarza czi, udrażnia meridiany, dzięki czemu zapobiega zatrzymaniu się pokarmu oraz zapaleniu piersi.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B.Trebuth.
Herbatka z owsa
100g owsa gotować w 2l wody przez godzinę. Odcedzić. Herbatkę doprawić do smaku sokiem z czereśni lub ciemnych winogron, miodem lub syropem klonowym.
...
Uwagi: Herbatka wytwarza czi.
...
Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie i B.Trebuth.
czwartek, 16 lipca 2009
W filozofii Pięciu Przemian (PP) i Tradycyjnej Medycynie Chińskiej (TMC) często można natknąć się na pojęcie "wychłodzenia". Dotyczy ono zarówno przemarznięcia związanego z temperaturą na dworze i zimnym wiatrem, jak również jest ściśle powiązane z jedzeniem.
Kuchnia PP klasyfikuje wszystkie produkty spożywcze zgodnie z ich naturą. Są więc produkty: gorące, ciepłe, neutralne, chłodne i zimne. Surowe warzywa i owoce mają w większości naturę chłodną i zimną, dlatego też spożywane w nadmiarze lub bez odpowiedniego "towarzystwa" przypraw czy napojów, powoli aczkolwiek skutecznie wychładzają nasz organizm.
Pierwszym objawem wychłodzenia jest "mokry nos", który przeradza się w delikatny przezroczysty katar. To znak, że się wychłodziliśmy, a w naszym organizmie nagromadził się śluz. Kichanie i "mokry nos" to efekt oczyszczania się organizmu z tego właśnie śluzu. W takiej sytuacji zamiast sięgać po krople czy tabletki na katar ugotujmy czym prędzej herbatę. Pijmy ją gorącą lub ciepłą i róbmy to tak długo, aż katar odejdzie, czyli aż się wewnętrznie ogrzejemy.
Przepis dodaję do akcji "SPIŻARNIA 2009-nalewki, grzyby, zioła".
...
.
...
"Katarkowa" herbatka
g - zagotować 1,5-2l wrzątku, po czym dodać:
sł - 1/2 łyżeczki cynamonu; zamieszać, zagotować i dodać:
o - 1 torebkę mięty (koniecznie wysypać zioło z torebki); zamieszać, zagotować i dodać:
o - 1/4 łyżeczkę imbiru (lub nieco mniej wg uznania); zamieszać, zagotować i dodać:
sn - 1/4 szklanki zimnej wody; zamieszać, zagotować i dodać:
k - gruby plaster cytryny krojonej razem ze skórką; zamieszać i pogotować 3-5min.
...
 
.
...
Moje uwagi: dobrze jest, żeby herbatka się przestała po ugotowaniu; dopiero wtedy przecedzamy ją przez sitko i pijemy tyle razy w ciągu dnia, ile razy mamy na to ochotę.
...
Przepis posiadam od lekarza TMC, który dba o nasze dobre zdrowie i odpowiednią dietę.
niedziela, 12 lipca 2009
Niedawno wspominałam Wam o problemie robienia zdjęć moim potrawom.
Do tej pory szybkość ich znikania była dominująca nad szybkością znikania przygotowywanych przeze mnie napojów. Działo się tak do wczoraj, kiedy to obmyśliłam i ugotowałam herbatkę z dodatkiem soku porzeczkowego. Zaplanowałam sobie zdjęcia, jak tylko herbatka przestygnie, a okazało się, że ledwo tylko przestała być parzącym usta wrzątkiem, a już zniknęła w łakomych brzuszkach. No cóż... Muszę chyba pstrykać fotki "prosto z gara" :)
Herbatka ta to idealny napój dla dzieci, zwłaszcza na cieplejsze dni.
Pamiętać jednak należy żeby nie pić jej zimnej.
Przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki" oraz do akcji "SPIŻARNIA 2009-nalewki, grzyby zioła".
...
.....
 
Herbatka z sokiem porzeczkowym
g - zagotować ok. 2l wrzątku i dodać:
sł - 1/4 łyżeczki lukrecji, zamieszać i zagotować; dodać:
o - imbiru na końcu noża; zamieszać, zagotować i dodać:
sn - 1/2 szklanki zimnej wody; zagotować i dodać:
k - 1/2-1 szklankę soku porzeczkowego własnej roboty (koniecznie bez dodatku cukru); zamieszać i zagotować;
g - jeżeli mamy do dyspozycji świeże listki czarnej porzeczki to polecam umyć 2-3 i dodać do herbatki;
Całość pogotować ok.5min i gotowe.
...
Przepis jest mojego autorstwa.