piątek, 07 maja 2010

Niezwykle mi miło, kiedy chcecie się podzielić własnymi przepisami i zgadzacie się na ich publikację na moim blogu.
Tym razem moim Gościem jest iWO i jego przepis na coś rozgrzewającego. Sama jeszcze tej receptury nie przetestowałam, ale zrobię to koniecznie.
A zatem spójrzmy, co też iWo nam proponuje...

...
Grzaniec nie tylko na jesień
W zasadzie jest wiosna i czasy grzańców odchodzą w niepamięć, aż do jesieni, ale przepis niech pozostanie wieczny.
Aby rozgrzewał prawidłowo, trzeba zakręcić kółko od ognia do ognia.

g - wino - powiedzmy litr (łatwiej bedzie skalować w zależności od potrzeb),
sł - miód,
o - płaska łyżeczka goździków,
o - 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu (zależy jak bardzo korzenne się lubi),
o - 50-100-tka wódki,
sn - kieliszek zimnej wody,
sn - kilka ziarenek soli,
k - otarta skórka z cytryny lub pomarańczy (oczywiście wyszorowanej),
k - sok z cytryny,
g - łyżka wrzątku lub jeszcze więcej wina.
...
Podgrzać wino, a następnie dodać miód miód w ilości odpowiadającej indywidualnym gustom. Wsypać przyprawy i wlać wódkę. Podgrzewać bardzo wolno (bo alkohol szybko zwieje), nie doprowadzając do wrzenia. Dodawać resztę składników, po każdym z nich wszystko zamieszać.
Pić tak gorące, jak damy radę.
...

...
Autorem przepisu jest iWO.
Bardzo dziękuję za przepis i czekam na kolejne, iWO.

...
Zdjęcie wykorzystane w tym wpisie pochodzi z tej strony.

piątek, 01 stycznia 2010
Po szaleństwach nocy sylwestrowej dobrze robi napój inny niż alholowowy, mający intensywny smak i delikatnie pobudzające działanie. Warunki te z całą pewnością spełnia Yerba Mate, jednak albo się ją polubi od pierwszego łyku albo całkowicie odrzuci.
Lubię smakowe eksperymenty z różnymi rodzajami Yerby, ale najbardziej odpowiadają mi takie, które mają cytrusowe nuty.
Moja Yerba jest mocno cytrusowa, złamana nutką słodyczy, delikatnie pobudza. Idealna na poimprezowy poranek.
...
Mocno cytrusowa Yerba Mate
Na dno naczynka do Yerba Mate wsypać 1/2 łyżeczki karmelizowanego cukru brązowego, dodać gruby plasterek cytryny przekrojony na pół, gruby palster pomarańczy przekrojony na cztery części. Na to wszystko wsypać cytrusową odmianę Yerba Mate (u mnie są to 2 kopiaste łyżeczki Taragui Citricos del Litoral) i zalać wodą o temp. 70-80st.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 07 lipca 2009
Dziś kolejna propozycja na neutralną herbatkę nadającą się dla wszystkich i chyba do wszystkiego. Podczas pierwszego jej gotowania dobrze jest przygotować sobie niewielką ilość, aby wyczuć smak i ilość przypraw. Pamiętać należy również o tym, że dodawane zioła koniecznie wysypujemy z torebek, a po każdym dodaniu mieszamy drewnianą łyżką i gotujemy 1-2min zanim wsypiemy kolejny składnik.
Przepis dodaję do akcji "SPIŻARNIA 2009-nalewki, grzyby, zioła".
...
.
...
Herbatka neutralna III (dla wszystkich)
g - wrzątek - 1,5-2l,
g - płaska łyżeczka suszonego tymianku,
sł - szczypta korzenia lukrecji,
sł - 1/4 łyżeczki anyżu,
sł - 1/2 łyżeczki cynamonu,
o - 1/4 łyżeczki imbiru.
Gotować 3-5min i gotowe.
...
.
...
Moje uwagi: lukrecję można dostać w każdej szanującej się aptece; anyż zazwyczaj można nabyć w gwiazdkach, które koniecznie trzeba rozgnieść w moździerzu i dobrać sobie odpowiednią jego ilość do herbatki;
...
Przepis pochodzi z tego forum.
środa, 17 czerwca 2009
Herbata daktylowa
g - do 1,5 l wrzątku dodać:
sł - łyżkę lukrecji, 5-6 suszonych daktyli
o - 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki imbiru
gotować 5 min.
Herbata jest idealna na jesienne i zimowe chłody.
...
Moje uwagi: daktyle mogą być z pestkami lub bez; zamiast lukrecji daję czasem miód;
...
Przepis pochodzi z Filozofii zdrowia A.Ciesielskiej.
czwartek, 11 czerwca 2009
To uniwersalna herbatka, pasująca właściwie do wszystkiego. Skutecznie zastępuje udziwnione napoje, których wszędzie pełno. Ważne jest, aby do jej ugotowania wybrać możliwie najlepszej jakości herbatę z owoców leśnych (absolutnie nie może to być perfumowana mieszanka).
Wypróbujcie, bo warto!
Przepis dodaję do akcji "Spiżarnia 2009-nalewki,grzyby,zioła".
...
.
 
Herbata neutralna II (dla wszystkich)
sn - do 1,5 l zimnej wody dodać
k - torebkę herbaty z owoców leśnych (zawartość torebki wsypać do wody) i zagotować, dodać:
g - 1/2 łyżeczki tymianku,
sł - 1/2 łyżeczki lukrecji 1/2 łyżeczki anyżu,
o - imbiru na czubku noża.
Gotować 2-3 min.
...
.
 
 
.
...
Moje uwagi: czasem zamiast lukrecji daję miód, a zamiast anyżu cynamon; herbatka nadaje się do popijania dla wszystkich - również dla dzieci; jak to tradycyjnie w kuchni Pięciu Przemian - popijamy gorącą lub ciepłą, a unikamy zimnej;
...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.
poniedziałek, 08 czerwca 2009
Herbatka odprężająca
g - 1/2 l wrzącej wody,
sł - kilka daktyli,
sł - cynamon,
o - goździki,
sn - odrobina zimnej wody,
k - 1 łyżka owoców dzikiej róży,
k - 1 łyżka melisy.
Do wrzącej wody dodać kilka daktyli, szczyptę cynamonu oraz goździków i
gotować 10 min. Wlać  odrobinę zimnej wody, wsypać owoce dzikiej róży i
gotować kolejne 5 min. Dodać melisę, odstawić z ognia i parzyć kilka minut pod przykryciem.
Uzyskany napar jest dość mocny, więc rozcieńczać go gorącą wodą.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku Bożeny Cyran, a przysłała go p. Justyna Moczulska.
Bardzo dziękuję i proszę o więcej!
poniedziałek, 09 marca 2009
Herbata czerwona  Tuo Cha i Pu Erh
g - do filiżanki wsypać płaską łyżeczkę czerwonej herbaty, zalać gorącą wodą i przez chwilę parzyć.
Te same liście można zalewac kilkakrotnie w ciągu dnia zarówno wrzącą jak i ciepłą wodą

Działanie:
neutralne
usuwa wilgoć
wysusza
oczyszcza
pobudza metabolizm wątroby
przyspiesza rozkładanie alkoholu we krwi
wspomaga trawienie tłuszczów
obniża poziom cholesterolu we krwi
...
Przepis mam dzięki słowiczek, a pochodzi on z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian Barbary Temelie, Beatrice Trebuth.
Kawa zbożowa
g - do litra wrzątku wsypać:
g -  2-4 łyżek drobno zmielonej kawy zbożowej,
sł - dodać małą szczyptę cynamonu,
o -  i 1 nasino kardamonu lub troche zmielonego kardamonu;
Zagotować i odczekać aż kawa osiądzie.
...
Działanie:
rozgrzewające
ogrzewa centrum
usuwa wilgoć
wysuszające
...
Warianty:
podawać ze zmieloną wanilią, cukrem trzcinowym i/lub śmietanką
...
Przepis mam dzięki słowiczek, a pochodzi on z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian Barbary Temelie, Beatrice Trebuth.
Indyjska Herbatka korzenna Yogi-Tea
o - Yogi-Tea,
k - cytryna lub białe wino,
sł - cukier trzcinowy, słód jęczmienny lub miód
...
o - około 2 łyżeczek Yogi-Tea,
sn - zalać litrem zimnej wody i odstawić na 10 minut,
k - dodać trochę soku z cytryny lub białego wina,
g - gotować 10 minut i ponownie odstawić na 10 minut,
sł - posłodzić cukrem trzcinowym, słodem jęczmiennym lub miodem.
...
Działanie:
rozgrzewające lub bardzo rozgrzewające w zależności od odmiany
rozgrzewa wszystkie organy
rozprasza zimno
poprawia odporność organizmu
przyspiesza przemianę materii
...
Hebatę pije się od czasu do czasu bowiem wywołuje ona gorąco, co na dłuższą metę szkodzi sokom orgazizmu.
...
Przepis mam dzięki słowiczek, a pochodzi on z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian Barbary Temelie, Beatrice Trebuth.
Herbatka korzenna
Imbryczek postawić na podstawce ze świeczką i wrzucić następujące składniki:
g - 1/2 łyżeczki kakao
sł - szczyptę cynamonu,
sł - szczyptę zmielonej wanilii
o - 1 goździk,
o - łyżeczkę drobno pokrojonego imbiru,
o - roztarte nasiono kardamonu,
sn - małą szczyptę soli,
k - łyżeczkę herbatki owocowej lub trochę soku z cytryny,
g - zalać litrem wrzątku, wymieszać i zaparzać przez kilka minut; herbatkę można odcedzić i zalewać kilkakrotnie w ciągu następnych godzin;
sł - dodać cukier trzcinowy i śmietankę według uznania.
...
Warianty:
skład herbatki można dowolnie zmieniać, dodając np. badian gwiaździsty (o), nasiona kopru włoskiego (sł), lub korzeń lukrecji (sł).
...
Działanie:
rozgrzewające
pobudza trawienie i przyspiesza przemianę materii
usuwa wilgoć
uwuwa zimno
wzmacnia odporność.
...
Herbatke tę można pijać tylko od czasu do czasu, bowiem wywołuje ona gorąco, co na dłuższą metę szkodzi sokom organizmu.
...
Przepis mam dzięki słowiczek, a pochodzi on z książki Gotowanie wg Pięciu Przemian Barbary Temelie, Beatrice Trebuth.
 
1 , 2