wtorek, 08 października 2013
Mamo! Szybko, szybko! Głodny jestem! :)

Dziecko moje jedyne ostatnio nabawiło się zapalenia oskrzeli :( Siedzi więc mały mężczyzna w domu i narzeka, na zmianę z wymyślaniem cóż by tu zjeść. Apetyt stopniowo wraca, więc dziś obiad został wchłonięty wraz z solidną dokładką.

Zależy mi na tym, by to co je Szymon było zdrowe, wolne od pszenicy, nabiału i w miarę możliwości - bezmięsne, więc dziś:

Makaron kukurydziany z wędliną sojową

Ugotować makaron kukurydziany zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzić i pozwolić mu odparować kilka minut.

W międzyczasie rozgrzać dowolny nierafinowany olej (u nas dziś olej ryżowy), dodać pokrojone w kostkę wędliny sojowe (u nas wersja z żurawinami) i podsmażać na złocisty kolor. Następnie dodać ugotowany wcześniej makaron i przyprawy wg uznania - u nas: tymianek, oregano, czosnek, sól morska jodowana, ostra czerwona papryka i świeżo zmielony pieprz. Wymieszać wszystko dokładnie, podsmażyć jeszcze chwilę i gotowe.

.

Nasze uwagi: świetnie smakowało ze zmielonym wędzonym tofu i odrobiną ketchupu.


piątek, 24 sierpnia 2012
Letnie placuszki, czyli wracam... oby na dobre...

Dajcie mi jeszcze chwilkę...

Jestem, mam się dobrze, mam się świetnie! Wracam do Was, do kuchni, do gotowania i pieczenia wg kuchni Pięciu Przemian!

Działam na maxa, jak kiedyś! W kuchni, z dzieciakami, z Synkiem... Cała ja!

Niebawem przepis na letnie placuszki z brzoskwiniami, jabłkami i winogronami... hmmm... pycha!

wtorek, 15 marca 2011
Jarzyny po chińsku

Powoli wracam do gotowania i pieczenia, chociaż ciężko mi dobrać odpowiednie proporcje właściwie tylko dla siebie. Nadal mam wstręt do potraw mięsnych, więc najczęściej sięgam po wszelkie wariacje z warzywami w roli głównej.
Tym razem potrawa prosta i szybka w wykonaniu, a jednocześnie przepyszna i idealna na wiosnę.

...
Jarzyny po chińsku
sł - 3-4 łyżki oleju z pestek winogron,
sł - 1/2 szklanki pokrojonych dowolnych grzybów (jeśli są suszone, to wcześniej trzeba ja namoczyć i obgotować),
sł - 1/2 szklanki zielonego groszku (może być konserwowy),
sł - 1 marchewka obrana i pokrojona w słupki,
o - 1 mały seler obrany i pokrojony w słupki,
o - 1 cebula pokrojona w piórka,
o  szczypta imbiru,
o - świeżo mielony czarny pieprz,
sn - sos sojowy do smaku i/lub sól morska jodowana,
k - 2 filiżanki kiełków soi,
k - zielona pietruszka (ilość wg uznania).
Na ogniu rozgrzać patelnię, wlać olej. Grzyby pokroić w paseczki. Na gorący olej wkładać kolejno marchew, grzyby, groszek, cebulę, seler oraz po szczypcie imbiru, pieprzu, soli i/lub sosu sojowego. Smażyć ok.5 minut, przez cały czas mieszając. Następnie dodać wypłukane kiełki soi i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Odstawić z ognia i posypać zieloną pietruszką.
Podawać z ryżem, kaszą lub jako dodatek do makaronu.
...

...
Przepis pochodzi z książki B.Cyran Jedz i żyj zgodnie z porami roku.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

piątek, 10 grudnia 2010

Co prawda teraz nie pora na kalafiora, ale danie jest tak pyszne, że warto czasem z nim złamać sezonowość zjadanych produktów. Kotleciki wychodzą równie smaczne z kalafiora świeżego, jak i mrożonego.
Polecam wypróbować... Niekoniecznie przed świętami :)

...
Kalafiorowe kotleciki
g - w dużym garnku zagotować wodę w ilości odpowiedniej do rozmiarów kalafiora,
g - wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy, zamieszać,
sł - dodać 1/4 łyżeczki mielonego kminku, zamieszać,
o - włożyć umytego kalafiora i doprowadzić do wrzenia, po czym dodać:
sn - kopiastą łyżeczkę soli morskiej jodowanej.
Gotować do miękkości kalafiora. Następnie odcedzić go i pozwolić mu odparować (najlepiej na durszlaku). Rozgnieść go widelcem (nie miksować na gładką papkę) i pozostawić do przestygnięcia.
...
W międzyczasie przygotować pozostałe składniki:
sł - na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju z pestek winogron,
o - wrzucić 1 średnią cebulę obraną i pokrojoną w kosteczkę; przesmażyć do miękkości.
...
o - do przestygniętego kalafiora dodać:
sn - 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - 1-2 łyżki bułki tartej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - przesmażoną cebulkę,
sł - 1 całe jajko,
sł - 1/2 dużej czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
o - szczyptę imbiru.
Całość wymieszać na jednolitą masę i formować kotleciki; obtaczać je w bułce tartej, a następnie smażyć na oleju.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
...

...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.

poniedziałek, 20 września 2010

Blog nieco się przykurzył, a to z powodu - po pierwsze słonecznych wakacji (wreszcie z rodziną w pełnym składzie); po drugie - zawirowań związanych z tworzeniem zupełnie nowego projektu (o nim za czas jakiś).
Tym sposobem prawie jesień mnie zastała, a zupełnie umknęło Babie Lato, podczas którego powinniśmy zacząć się wzmacniać i rozgrzewać przed jesienią właśnie. Pewnie z powodu tego umknięcia dopadł mnie i całą rodzinkę siarczysty katar, który odejść nie chce. Z drugiej strony nie ma w tym nic dziwnego - najpierw porządnie się wygrzewaliśmy na chorwackim słonku, podjadając lody i owoce wszelakie, a zupełnie zapominając o KPP. Jednak na urlopie luz kulinarny dozwolony jest! Niestety trzeba go czasem odpłacić katarem... :(
Ale do rzeczy...
Dziś już w jesiennych klimatach - przepis mojej ulubionej autorki, Barbary Temelie. Jesień to dobry czas na warzywa duszone, podpiekane i gotowane, które wzmacniają nasze czi. Korzystajmy więc z tego bogactwa, póki zima nam go nie zabierze.

...
Warzywa w cieście
ciasto:
k - filiżanka mąki pszennej typ 1850,
g - szczypta kakao,
sł - sł - łyżka stołowa mąki z maranty w celu zagęszczenia (można zastąpić mąką kukurydzianą),
o - szczypta zmielonego anyżku,
sn - około filiżanki wody,
sn - szczypta soli morskiej jodowanej.
Składniki wymieszać wg podanej kolejności tak,aby powstało gęste ciasto naleśnikowe.
...
surowe warzywa:
marchew, por, kalarepę, dynię, kalafior i cukinię pokroić w kawałki wygodne do spożycia. Zamoczyć w cieście i smażyć na gorących oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku lub bibule.
...

.

...

Przepis pochodzi z książki Odżywianie wg Pięciu Przemian dla matki i dziecka B.Temelie, B.Trebuth.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

środa, 14 lipca 2010

Przepyszna propozycja na obiad, ale wymagająca uruchomienia piekarnika na dłuższą chwilę, co przy panujących upałach nie zawsze może być korzystne dla temperatury panującej w domu.
Ziemniaki są pieczone tak, jak je natura stworzyła, czyli razem ze skórkami. Garnek rzymski jest tutaj niezastąpiony, chociaż nie jest niezbędny - można go zastąpić zwykłym naczyniem żaroodpornym.

...
Pieczone ziemniaki z jogurtową surówką
sł - ok. 12 szt. dużych młodych ziemniaków, porządnie wyszorowanych i osuszonych papierowym ręcznikiem, poukładać na paskach folii aluminiowej; każdego ziemniaka posmarować:
sł - olejem z pestek winogron,
a następnie szczelnie owinąć folią. Poukładać w naczyniu do zapieknia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. Piec ok. 60 min, sprawdzając długą wykałaczką stopień zmiękczenia ziemniaków tak, aby nie były zbyt miękkie.
...
W międzyczasie przygotować jogurtową surówkę:
k - 2-3 łyżki dobrej jakości jogurtu greckiego (u mnie tym razem z firmy Bakoma),
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
sł - 1 średniej wielkości ogórek obrany ze skórki, pokrojony na cztery długie ćwiartki, z których trzeba usunąć pestki; tak przygotowanego ogórka należy pokroić w średnio grubą kostkę,
sł - 1 płaska łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól morska jodowana,
k - 1 średniej wielkości pomidor obrany ze skórki, pozbawiony gniazd nasiennych i pokrojony w średnio grubą kostkę.
Wszystkie składniki porządnie wymieszać i odstawić do lodówki.
...
Kiedy ziemniaki są już gotowe, należy przeciąć je na pół i przez chwilę pozwolić im odparować i lekko przestygnąć. Przygotowaną surówkę wkładać między połówki ziemniaków i gotowe.
UWAGA! U nas dodatkiem była kiełbaska upieczona na patelni grillowej. Polecam takie właśnie połączenie.
...


...
Przepis jest mojego autorstwa.

piątek, 18 czerwca 2010

Nazwa "bigos" jest w tym przypadku może na wyrost, jednak samo danie jest naprawdę godne uwagi. Ciekawe i smaczne, idealne na szybki obiad. Świetnie do niego pasuje  zielona sałata z sosem.
...
Ziemniaczany bigos
sł - ugotować na parze 3-4 ziemniaki,
sł - na łyżce oleju z pestek winogron podsmażyć
sł - 2 utarte marchewki,
o - dodać posiekaną drobno cebulę,
o - przyprawić szczyptę kolendry i czarnego pieprzu,
sn - zalać filiżanką bulionu warzywnego (polecam wersję BIO),
wymieszać i dusić chwilkę, a następnie dodać:
k - łyżkę gęstej śmietany,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1/4-1/2 łyżeczki czerwonej papryki,
sł - ziemniaki pokroojone w średnio grube paseczki,
o - szczyptę imbiru,
sn - do smaku sól morską jodowaną,
k - tuż przed końcem duszenia posypać posiekaną natką pietruszki.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z poradnika "Natura i Ty" nr 6(16), 2009, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane w tym wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

środa, 05 maja 2010

W naszej lodówce nagromadziło się sporo końcówek różnych potraw, które jako samodzielne dania nie stanowiły już atrakcji, a wyrzucić ich szkoda było. Wyczarowałam więc potrawkę patelniową, która jak się okazało, była strzałem w dziesiątkę jako dodatek do makaronu, ziemniaków z wody czy też ziemniaków pieczonych.
...
Potrawka nie tylko do makaronu
sł - na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju z pestek winogron,
o - dodać 2 duże cebule pokrojone w cienkie półplasterki, przesmażać do słodkości cebuli, a następnie dodać:
sł - 5-6 pieczarek obranych i pokrojonych w grubą kostkę, wymieszać i przesmażać do miękkości; potem dodać:
o - 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wymieszać,
sn - grillowane filety z kurczaka pokrojone w grubą kostkę, wymieszać,
k - puszkę pomidorów wraz z zalewą (jeśli nie są pokrojone, to pokroić je na grube kawałki), wymieszać,
g - 1 łyżeczkę kurkumy, wymieszać,
sł - 1/2 puszki kukurydzy wraz z zalewą, wymieszać,
o - ostre przyprawy wg uznania; u mnie było: oregano, czosnek, pieprz czarny i biały,
sn - sól morska jodowana.
Wymieszać wszystko raz jeszcze, podsmażać ok. 2-3 min i gotowe.
...


...
Przepis jest mojego autorstwa.

czwartek, 25 lutego 2010

Cukinia to jedno z tych warzyw, których brakuje mi najbardziej, kiedy kończy się sezon na nie. Co prawda od kilku lat można je kupić praktycznie przez cały rok, jednak ja unikam ich poza czasem naturalnej wegetacji.
Poniższy przepis wydobywa esencję smaku całego warzywa, ale koniecznie trzeba tutaj wykorzystać raczej młode cukinie. Idealnie byłoby gdyby do placuszków użyć cukinii z hodowli bio, gdyż zużywamy tutaj calutkie warzywo.
Wypróbujcie koniecznie, jak tylko nastanie cukiniowy sezon.

...
Placuszki cukiniowe z serem
sł - 2-3 młode cukinie porządnie wyszorować pod bieżącą wodą, a następnie w całości zetrzeć na tarce o grubych oczkach; jeżeli po starciu soku będzie zbyt dużo, można odsączyć mniej więcej połowę;
sł - dodać jedno duże jajko,
sł - ok. 20 dag twardego żółtego sera startego na grubej tarce,
o - 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
o - szczyptę imbiru,
sn - sól morską jodowaną do smaku,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sn - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
k - kilka łyżek mąki pszennej - ilość taka, aby ciasto po wymieszaniu z pozostałą masą miało konsystencję dosyć gęstej śmietany,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić do "przegryzienia się" na kilkanaście minut. Smażyć na złoty kolor - najlepiej na oleju z pestek winogron.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
niedziela, 21 lutego 2010

Szybka zapiekanka pasująca zarówno na obiad, jak i na kolację. Nie wymaga żadnych dodatków, ale można do niej dorzucić starty żółty ser i kilka kleksów ketchupu.
Z racji swej prostoty dodaję ją do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian"oraz do akcji "Dieta Przyszłej Mamy" .

...

.

...
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
k - 500g makaronu pełnoziarnistego ugotować wg tego przepisu,
g - 1-2 łyżeczki kurkumy,
sł - 400-500g pieczarek obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i przesmażyć na 1-2 łyżkach oleju z pestek winogron,
sł - puszkę kukurydzy konserwowej odsączyć z zalewy.
Do głębokiego naczynia przełożyć:
k - ugotowany makaron,
g - wymieszać go z 1-2 łyżeczkami kurkumy,
sł - dodać przesmażone pieczarki i kukurydzę, wymieszać,
o - doprawić granulowanym czosnkiem,
o - świeżo zmielonym czarnym pieprzem,
o - słodką papryką,
o - suszonym oregano, wymieszać,
sn - posolić wg uznania i porządnie całość wymieszać.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Zapiekać 20-25min. w temp. 200st. Na 5 minut przed końcem pieczenia można wierzch posypać niewielką ilością żółtego sera.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

 
1 , 2 , 3