poniedziałek, 27 września 2010

Sezon dyniowy w pełni - w sklepach i na bazarach można nabyć wiele różnych odmian tego cudnego warzywa. Warto więc próbować i eksperymentować, bo dynia wiele ma twarzy i wiele ma do zaoferowania.
Dziś przepis autorstwa mojej Czytelniczki Małgosi... Wypróbujcie koniecznie!

...
Dyniowe placuszki
sł - utarta  na grubych oczkach dynia - ok. 3-4 szklanki,
sł - 2 jajka,
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
o - trochę kardamonu,
o - może być też cynamon
sn - 1/2 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850,
k - łyżeczka proszku do pieczenia,
g - 1/3 łyżeczki kurkumy.
Całość mieszamy drewnianą łyżką, a następnie smażymy małe placuszki na odrobinie oleju.
Podajemy z miodem, nektarem z agawy, ewentualnie dobrym dżemem.
...

...
Przepis jest autorstwa Małgosi.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.


poniedziałek, 07 czerwca 2010

Danie stare jak świat i proste jak drut :)
W sezonie truskawkowym nie sposób nie zjeść go chociaż raz, zwłaszcza kiedy nie ma się ochoty na zbyt długie sterczenie w kuchni.
...
Makaron z truskawkami
Dowolny pszenny makaron ugotować wg tego przepisu.
W międzyczasie przygotować jogurtowo-truskawkowy sos:
k - 1 duże opakowanie dobrej jakości jogurtu naturalnego lub kefiru,
k - dodać 15-20 dojrzałych truskawek rozgniecionych widelcem,
g - szczyptę kurkumy,
sł - 3-4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - jeśli dysponujemy domowym cukrem lub ekstraktem waniliowym można dodać do smaku,
o - szczyptę imbiru,
sn - szczyptę soli.
Wszystko wymieszać i odstawić na kilka minut do "przegryzienia się" smaków.
Kilka dojrzałych truskawek umyć, odszypułkować i pogroić na grube kawałki.
Ugotowany i lekko przestudzony makaron polać sosem jogurtowo-truskawkowym i obsypać pokrojonymi truskawkami.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

piątek, 04 czerwca 2010

Kaszubskie truskawki nie tylko są coraz piękniejsze, ale i coraz słodsze, a to za sprawą pięknego słonka, które wreszcie zaświeciło nad Bałtykiem.
Gotujemy tutaj niewiele, ale placuszkom z ukochanymi kaszubskimi truskawkami wprost nie mogliśmy się oprzeć!

...
Racuszki z truskawkami
sn - 200 ml wody źródlanej,
k - 4-5 łyżek mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 jajko,
sł - 100 ml mleka,
sł - 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1/2 łyżeczki cynamonu,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k - 20-30 dag truskawek obranych, umytych i pokrojonych na duże kawałki.
Smażyć racuszki z obydwu stron na złoty kolor.
Doskonale do nich pasuje sos jogurtowo-truskawkowy :) :
k - 10-15 dag truskawek obranych i umytych rozgnieść widelcem, dodać:
k - 1/2 dużego opakowania jogurtu naturalnego lub kefiru,
g - szczyptę kurkumy,
sł - 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego.
Wymieszać i polewać racuszki.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

niedziela, 09 maja 2010

Placuszkowa środa nie może obyć się bez sprawdzania kolejnego przepisu na placuszki, racuszki, naleśniki i co tam tylko plackopodobnego być może :)
Tym razem na patelni znalazły się pancakes z brzoskwiniami -  aromatyczne placuszki z naprawdę dużą ilością brzoskwiń, nie za słodkie, bo jako dodatek idealnie pasuje do nich miód.

...
Pancakes z brzoskwiniami
sn - 150-200ml wody źródlanej,
k - 5-6 łyżek mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 duże jajko,
sł - 100-150ml mleka,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - szczypta soli morskiej jodowanej,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k - ok. 4-5 łyżek mąki pszennej (tak, aby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany),
g - szczypta kurkumy,
sł - 3-4 połówki brzoskwini z puszki, pokrojonej na cienkie półplasterki,
sł - ok. 50-70g roztopionego masła.
Składniki wymieszać wg podanej kolejności. Smażyć na gorącej patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Placuszki mają mieć złoty kolor z obu stron.
Podawać z miodem, syropem klonowym, dżemem lub tym, co Wam akurat smakuje i pasuje :)
...


...
Przepis jest mojego autorstwa.

poniedziałek, 01 marca 2010

Świetne danie na dyniowy sezon. Pasuje na słodki obiad lub bardzo pożywny deser. Szkoda, że dynie nie rosną cały rok, bo chętnie robiłam taką zapiekankę częściej.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" oraz do akcji "Dieta Przyszłej Mamy".

...

.
...
Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem
k - 20 dag makaronu pszennego pełnoziarnistego ugotować wg tego przepisu; ma być półtwardy;
...
sł - 1 kg dyni obrać, usunąć pestki i zetrzeć na grubej tarce;
sł - 4 jajka,
sł - 1 łyżeczka cynamonu,
sł - 2-3 łyżki miodu,
sł - 2-3 łyżki sklarowanego masła,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - sól morska jodowana,
k - 1-2 jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce.
...
sł - na rozgrzane sklarowane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód; wymieszać;
o - dodać szczyptę imbiru, wymieszać;
sn - dodać malutką szczyptę soli morskiej jodowanej, wymieszać;
k - wrzucić jabłka; wymieszać i dusić do miękkości; lekko wystudzić.
Tak powstałą masę wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem i żółtkami.
sł - z białek ubić sztywną pianę, którą dodać do masy makaronowej i delikatnie wymieszać.
...
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Wyłożyć do niego masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 20-25min.
...
.
.
.
...
Moje uwagi: u mnie sam wierzch zapiekanki stanowi migdałowo-orzechowa posypka, którą wykorzystałam również w tym przepisie;
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą B. Żak-Cyran, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
środa, 06 stycznia 2010
 
Bardzo smaczne racuszki pasujące na słodki obiad lub deser. Wyśmiecicie smakują jeszcze ciepłe, ale i zupełnie przestudzone. Pamiętać należy, że dodana tutaj pomarańcza ma działanie mocno wychładzające (niekorzystne zwłaszcza jesienią i zimą), dlatego też nie należy bać się sporego dodatku kurkumy czy imbiru, które nieco "ocieplą" nasze danie. Jeśli ktoś lubi, można dodać również cynamon (w smaku słodkim).
...
Racuszki pomarańczowo-kokosowe
sn - 200 ml wody źródlanej,
k - 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 100 ml mleka,
sł - 1 duże jajko,
sł - 2-3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - sól do smaku,
k - 1 duża jak najsłodsza pomarańcza zmielona na mus,
k - tyle mąki pszennej, aby ciasto miało konsystencję lekko gestej śmietany,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1 1/2 łyżki sezamu,
sł - 2-4 łyżek wiórków kokosowych,
o - szczypta imbiru,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sn - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Składniki dodawać wg podanej kolejności, mieszając porządnie po każdym z nich. Smażyć na gorącym oleju z pestek winogron na złoty kolor.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
środa, 11 listopada 2009
Jesień i zima to czas gotowania aromatycznych kompotów owocowych, głównie jabłkowych. W tych porach roku powinniśmy unikać zarówno surowych warzyw i owoców, jak i surowych soków owocowych bądź warzywnych. Kompoty są więc idealnym rozwiązaniem. Jednak niewielu z nas lubi jabłka z kompotu, więc najczęściej owoce te się marnują.
W dzisiejszym przepisie można wykorzystać właśnie takie "kompotowe" jabłka.
...
Ryż zapiekany z musem jabłkowym
Ugotować ryż wg podanego przepisu.
W międzyczasie formę do tarty wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ugotowany ryż wyłożyć do formy (idealna jest foremka do tarty).
sł - oprószyć go cynamonem,
sł - wysypać ok. 1/2 szklanki rodzynek wcześniej namoczonych,
sł - odsączone jabłka z kompotu zmielić blenderem na gładki mus i wyłożyć na ryż z rodzynkami; oprószyć:
sł - nierafinowanym cukrem trzcinowym,
o - imbirem,
sn - szczyptą soli morskiej jodowanej,
k - na to wszystko wyłożyć 4-5 łyżek jogurtu greckiego lub bałkańskiego, równo rozsmarować po całej powierzchni;
g - oprószyć kakao,
sł - obsypać 2-3 łyżkami nierafinowanego cukru trzcinowego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200st. i zapiekać ok. 20-25min. Na ostatnie 5min pieczenia można włączyć w piekarniku grilla.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 27 października 2009
Placuszki z dynią
k - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - szklanka przecieru z dyni,
sł - cynamon,
sł - 2 jajka,
sł - 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
o - imbir,
sn - sól,
sn - woda
oraz olej do smażenia.
Do mąki dodać kurkumę, przecier z dyni, cynamon, jajka, mąkę kukurydzianą, szczyptę imbiru, sól oraz tyle zimnej wody, aby po wymieszaniu ciasto miało dość gęstą konsystencję. Podawać z musem jabłkowym.
...
.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
czwartek, 10 września 2009
Niby zwykłe placuszki z owocową nutą, a jednak zniknęły z talerzy tak szybko, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Ciekawe czy to zasługa smacznych dojrzalych śliwek węgierek czy też bardzo słodkich i mięsistych rodzynek?
Oceńcie sami :)
Przepis dodaję do akcji "Czas na śliwki".
...
.
...
Śliwkowe placuszki z rodzynkami
sł - 150ml mleka,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 150ml wody źródlanej,
k - 5-6 łyżek mąki pszennej,
g - łyżeczka kurkumy,
sł - 1 duże jajko,
sł - 3-4 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - garść dużych rodzynek namoczonych wcześniej we wrzątku, a następnie odsączonych na papierowym ręczniku,
o - szczypta cynamonu,
sn - sól do smaku,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k - 6-8 śliwek węgierek pokrojonych w grubą kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności. Nakładać łyżką na rozgrzany olej z pestek winogron. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
Tydzień bez placuszków to w naszym domu tydzień stracony, więc obowiązkowo raz muszą się pojawić jako główne dane obiadowe. Teraz mamy bogactwo śliwek i brzoskwiń, więc postanowiłam to wykorzystać. Atutem tych placuszków jest również dosyć mocno wyczuwalny aromat korzennych przypraw.
Godne wypróbowania...
Przepis dodaję do akcji "Morelkowo-brzoskwiniowo" oraz do akcji "Czas na śliwki".
...
 .
...
Placuszki z brzoskwiniami i śliwkami
sł - 100ml mleka,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - 150ml wody źródlanej,
k - 2 łyżki mąki pszennej razowej (typ 1850),
k - 3 łyżki mąki pszennej białej,
g - łyżeczka kurkumy,
sł - duże jajko,
sł - 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1/2 łyżeczki cynamonu,
o - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sn - sól do smaku,
sn - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
k - 5-6 dojrzałych śliwek pokrojonych w grubą kostkę,
g - 1/2 łyżeczki kakao,
sł - 1 duża dojrzała brzoskwinia pokrojona w grubą kostkę.
Wszystkie składniki mieszać w podanej koeljności. Ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany. Nakładać łyżką na gorący olej z pestek winogron i piec na złoty kolor z obydwu stron.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
1 , 2 , 3