czwartek, 01 lipca 2010

Danie idealne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek czy sycącą kolację. Czereśnie można zastąpić dowolnymi owocami sezonowymi, dodając je wówczas w odpowiednim smaku.
U nas danie było lekko ciepłe, ale sądzę, że jako chłodne będzie równie dobrze smakować.
Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" i "Dieta przyszłej mamy".

...

.

...
Polenta z polewą czereśniową
g - 2 1/2 szklanki wrzącej wody,
sł - 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej,
sł - 1 łyżeczka masła,
sł - cynamon,
sł - 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych, pestek dyni i ziaren słonecznika,
o - imbir,
sn - sól morska jodowana.
polewa:
sł - szklanka wypestkowanych czereśni,
o - 1-2 łyżeczki kuzu,
sn - woda źródlana.
Do wrzącej wody dodać kaszę kukurydzianą i szybko mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Dodać masło, orzechy, cynamon, imbir i sól. Gotować ok. 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. W osobnym naczyniu podgrzać czereśnie, a gdy się zagotują, dodać kuzu, rozprowadzone niewielką ilością zimnej wody źródlanej. Ponownie zagotować. Kaszę podzielić na porcje i podawać razem z czereśniami.
Uwaga: Kuzu można skutecznie zastąpić skrobią lub mąką kukurydzianą.
...

...
Przepis pochodzi z książki "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" B. Cyran.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

poniedziałek, 17 maja 2010
Futomaki sushi

Od jakiegoś czasu sushi na stałe zagościło w naszym domu i muszę powiedzieć, że nie dość, iż bardzo je polubiliśmy, to jeszcze coraz większą przyjemność sprawia nam jego własnoręczne przygotowywanie.
Poniżej zdjęcia pierwszego sushi, jakie miałam okazję popełnić już dość dawno temu. Wówczas było jeszcze troszkę kłopotów z jego odpowiednim zawijaniem, dobieraniem smaków i kolorów, ale przecież od czegoś trzeba zacząć :)
Może niedługo popełnię sushi zgodnie z filozofią kuchni Pięciu Przemian? Któż to wie...
Póki co moje pierwsze futomaki sushi sprzed dobrych kilku miesięcy :)

...
Futomaki sushi
.
.
.
...
sobota, 02 stycznia 2010
Świetna przekąska zarówno na ciepło - zaraz po upieczeniu, jak i na zimno. Ciasto francuskie jest sycące, więc można takie kapuśniaki z powodzeniem zabrać ze sobą w lunch boxie i potraktować jako kanapki. Polecam!
...
Kapuśniaczki
k - 2 opakowania ciasta francuskiego, każde o wadze 275 g; arkusze ciasta rozwinąć i pokroić na prostokąty takiej, jak na zdjęciu:
...
.
...
Przygotować farsz wg przepisu zamieszczonego tutaj. Nakładać po 2 łyżeczki nadzienia na każdy prostokąt, a następnie składać na pół i zlepiać brzegi (najpierw zlepiałam je palcami, a potem poprawiałam widelcem). Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać przyprawami wg uznania (u mnie prażona cebulka oraz sproszkowane pomidory).
Piec w temp. 200st. przez 10-12min.
...
.
...
.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 03 listopada 2009
Świetny wytrawny wypiek, który zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło niż na zimno. Kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na te muffinki miałam ochotę dodać do nich grillowaną szynkę, ale ostatecznie tego nie zrobiłam. Uważam, że popełniłam błąd, bo do smaku idealnego właśnie owej szynki mi zabrakło. Poza tym przepyszne! Dobrze do nich pasuje śmietanowo-czosnkowy dip, w którym można maczać kolejne kęsy babeczek.
...
Muffinki z czerwoną papryką i serem feta
sł - 1 dużą czerwoną paprykę umyć, wykroić z niej gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę; przesmażyć na:
sł - oleju z pestek winogron.
sł - 125g masła rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia.
składniki suche:
k - 400g mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - szczypta nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/2 łyżeczki oregano - świeżego lub suszonego,
o - 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
o - 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
sn - 1/2 łyżeczki soli,
sn - 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać wg podanej kolejności.
...
składniki mokre:
sł - 2 jajka,
sł - 250ml mleka,
sł - ostudzone masło.
Wymieszać wg podanej kolejności.
Składniki mokre połączyć z suchymi i szybko wymieszać. Dodać:
g - 200g sera feta pokrojonego w grubą kostkę,
sł - przesmażoną paprykę.
Wymieszać delikatnie, aby ser się nie rozpadł.
Ciasto nakładać do 3/4 wysokości foremek na muffinki. Piec w temp. 200st. przez 20-25min.
...
.
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego zamiana, zgodna z PP, jest mojego autorstwa.
poniedziałek, 13 lipca 2009
Zobaczyłam te paluszki na tym blogu i stwierdziłam, że koniecznie muszę je zrobić. Okazały się strzałem w dziesiątkę - błyskawiczne w wykonaniu, a zarazem przepyszne. Doskonale pasują do wieczornego piwa i dobrego filmu. Pozwalają na wiele przyprawowych wariacji, zgodnie z tym co, kto lubi.
Polecam!
...
Zakręcone paluszki serowe
sn - 2 gotowe arkusze ciasta francuskiego (stosuję ciasto z "Biedronki"),
sn - sól morska,
k - bazylia,
g - kurkuma,
sł - starty żółty ser (ok.20 dag),
sł - roztrzepane jajko,
sł - suszona papryka,
o - świeżo zmielony pieprz,
o - oregano.
Rozwinąć pierwszy arkusz ciasta francuskiego (może pozostać na papierze, w który jest oryginalnie zapakowany), posmarować go roztrzepanym jajkiem i posypać startym serem, który leciutko docisnąć do ciasta. Następnie posypać przyprawami w ilości wg uznania. Przykryć drugim arkuszem ciasta i ponowić wszystkie czynności.
Kroić na paseczki o szerokości 1cm. Każdy z nich chwycić z obydwu końców i skręcać w przeciwnych kierunkach w taki sposób, żeby powstała sprężynka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2-3cm (paluszki sporo urosną). Ich końce docisnąć do blaszki.
Wstawiać do piekarnika nagrzanego do temp. 200st i piec ok.13-15min.
...
 
.
.
...
Moje uwagi: w tym przepisie można dowolnie manewrować zarówno zestawem przypraw, jak również ich ilością; warto poszaleć!
...
Przepis oryginalny znajdziecie tutaj.
niedziela, 19 kwietnia 2009
Francuskie tosty z bułeczek pszennych
To niezwykle prosty, a zarazem smaczny pomysł na ciepłe śniadanie lub kolację.
Sekretem  tych tostów są bułeczki, które polecam przygotować samodzielnie.
Owych bułeczek trzeba zrobić dosyć sporo, gdyż zanim staną się idealne do przygotowania tostów, czyli będą czerstwe, w ekspresowym tempie będą znikały z Waszych stołów :)
A więc do dzieła - zaczynamy od upieczenia bułeczek...
...
Pszenne bułeczki fantazyjne
k - 475g mąki pszennej chlebowej typ 850 (może też być zwykła biała),
g - szczypta kurkumy,
sł - 1 łyżeczka brązowego cukru lub łyżka miodu,
o - szczypta imbiru,
sn - 1 łyżeczka soli,
sn - 275 ml wody,
k - 1 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży.
...
Do naczynia wsypać mąkę, dodać masło i wyrobić, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Następnie wsypać sól, cukier, drożdże, na końcu wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, podzielić na 12 równych części. Ukształtować bułeczki, ułożyć na blaszce. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 40min.
Piec w temp. 200st przez ok.10-12min, aż bułeczki będą rumiane.
...
.
...
Francuskie tosty
Do ich zrobienia wykorzystać należy czerstwe już bułeczki pszenne.
sł - mleko,
sł - jajko,
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli,
k - kilka kropel soku z cytryny,
g - szczypta kurkumy,
sł - łyżeczka miodu.
Całość wymieszać metalową rózgą. Bułeczki pokroić na plasterki o grubości ok.1cm. Każdy kawałek maczać w zalewie mlecznej z obydwu stron i kłaść na rozgrzaną patelnię z roztopionym masłem. Piec z obu stron na złoty kolor.
Podawać jak najcieplejsze polane miodem, syropem klonowym, dżemem - dodatki wg uznania.
...
.
 
...
.
 
...
Moje uwagi: w oryginalnym przepisie na bułeczki są one posypywane ziarnami przed pieczeniem, jednak jeśli chcemy te bułki wykorzystać na tosty, polecam upiec je bez smarowania jajkiem i obsypywania ziarenkami.
...
Przepis na bułeczki znajdziecie tutaj , a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Przepis na francuskie tosty wg PP jest mojego autorstwa.
 
 
czwartek, 05 marca 2009
Banany w cieście
ciasto:
k - mąka pszenna orkiszowa
g - kurkuma
sł - śmietana
sł - paczka wiórków kokosowych
o - imbir
sn - sól
Ciasto powinno być dosyć gęste.
Banany pokroić na 4 części, maczać w cieście i wrzucać na rozgrzany, głęboki olej. Smażyć na złoto z obu stron.
Po wyjęciu posypać cynamonem.
...
W ten sam sposób można obsmażać jabłka, brzoskwinie, gruszki i inne owoce.
...
Przepis pochodzi z książki Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego.
wtorek, 03 marca 2009
Jogurt kozi
g - naturalny jogurt kozi
g - suszone morele lub śliwki pokrojone w drobną kostkę
sł - łyżka płynnego miodu
sł - kilka namoczonych wcześniej rodzynek lub pokrojone daktyle
o - szczypta imbiru
...
Podane składniki wymieszać wg w/w kolejności.
...
Moje uwagi: taka przekąska u nas świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie "na wynos", jednak nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu (zimą raczej nie częściej niż raz w tygodniu).
...
Przepis jest mojego autorstwa.
poniedziałek, 02 marca 2009
Kasza kuskus z suszonymi śliwkami
k - porcję kaszy kuskus zalać
g - wrzącą wodą (ilość zgodna z podaną na opakowaniu kaszy), dodać:
sł - szczyptę cynamonu, łyżeczkę sklarowanego masła, kilka pokrojonych suszonych śliwek (ich ilość zależy od ilości kaszy), łyżeczkę miodu; wymieszać i dodać:
o - szczyptę imbiru, wymieszać i dodać:
sn - kilka ziarenek soli
Wymieszać i podawać ciepłe.
...
Przepis jest mojego autorstwa.