poniedziałek, 09 marca 2009
Ciasto panierkowe (do filetów z kurczaka lub z indyka)
k - 2-3 łyżki mąki pszennej razowej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - jajko,
o - 1/2 łyżeczki papryki,
o - 1/2 łyżeczki oregano,
o - 1/2 łyżeczki curry,
sn - zimna woda źródlana w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała gładka masa. Odstawić na 15-20min żeby smaki się "przegryzły".
Filety z kurczaka lub z indyka kroić w długie paseczki o szerokości 2-3cm, maczać z obydwu stron w cieście i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
...
 
 
.
.
 
.
 
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
środa, 04 marca 2009
Zaprawa do mięs
sł - łyżeczka mąki ziemniaczanej
o - 1/2 łyżeczki imbiru
sn - łyżeczka sosu sojowego lub 1/2 łyżeczki wegety
sn - 3-4 łyżki wody
Wszystko dokładnie wymieszać.
...
Używać do kotletów, rumsztyków, sznycli z wszystkich rodzajów mięs, do mięs na gulasze, a także do duszeniny.
Ta ilość zaprawy wystarcza na ok. 1/2 kg mięsa. Zaprawa powinna zostać wchłonięta przez mięso.
...
.
...
Moje uwagi: korzystam wyłącznie z wody źródlanej Żywiec Zdrój; wkładam mięso do zaprawy na minimum 30min, a najczęściej na godzinę.
...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.
Na zdjęciu w zaprawie znajdują się polędwiczki wieprzowe.