piątek, 14 maja 2010

Mieliśmy już mały przesyt grubych ciast na pizzę, więc nastała pora na ciasto cienkie. Coraz częściej staram się odchodzić od używania mąki pszennej (nawet chlebowej), na korzyść mąki żytniej. Również i w tym przepisie pozmieniałam mąki - efekt bardzo nam smakował.
Dodatki - jak zwykle wg własnego uznania :)

...
Ciasto na pizzę o cienkim spodzie
sn - 250 ml wody źródlanej,
k - 100g mąki pszennej chlebowej typ 850,
k - 200g mąki pszennej razowej typ 1850,
g - 100g mąki żytniej chlebowej typ 720,
g - 1 łyżeczka kurkumy,
sł - 1 łyżeczka nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1 łyżeczka suszonego oregano,
o - 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
o - 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
sn - 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do pieczenia chleba i nastawić program do ciasta rosnącego.
Po jego zakończeniu ciasto zagnieść raz jeszcze i uformować placek pasujący do naszej blaszki lub kamienia (ciasta nie należy wałkować). Posmarować go dowolnym sosem, ułożyć dodatki.
Piec w temp. 200st. przez 20min.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.

wtorek, 11 maja 2010

Niezwykle smaczna propozycja podania ziemniaków. Z wierzchu są chrupiące i złocisto-brązowe, a w środku miękkie - trochę jak takie z ogniska.
Świetnie pasuje do nich sos śmietanowo-czosnkowy.
Jeśli raz przyrządzicie ziemniaki w ten właśnie sposób, będzie Wam trudno podać je w innej postaci. Przepyszne!
Przepis nie jest zgodny z filozofią kuchni Pięciu Przemian - zgodne w nim jest tylko samo ugotowanie ziemniaków.

...
Pieczone ziemniaczki
1 kg niedużych ziemniaczków obrać i przekroić na 3 części, gotować wg tego przepisu przez 4min, a następnie odcedzić i oprószyć semoliną lub kaszą manną (ok. 3-4 łyżki). Wstrząsnąć garnkiem pod przykryciem tak, aby ziemniaczki były równo pokryte mąką/kaszą.
Na dno blaszki wyłożyć 2 łyżki smalcu, a na to wysypać ziemniaczki, które następnie równomiernie rozłożyć.
Piec w temp. 220st. przez ok. 30min. W połowie pieczenia należy ziemniaczki "przeżużlować" :)
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z tej strony.

poniedziałek, 26 kwietnia 2010

Dziś przepis na przepyszne i bardzo zdrowe masło czosnkowe. Idealnie nadaje się na wiosnę, zwłaszcza jako dodatek do pieczywa własnej roboty.
Niestety nasze masełko nie zachowało się do zdjęcia :)

Przepis dodaję do akcji "Wege gotowanie wg Pięciu Przemian" oraz do akcji "Dieta przyszłej Mamy".

...

. .
...
Masło czosnkowe
sł - dobrej jakości masło śmietankowe, ok. 150-200g (polecam masło osełkowe),
o - 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sn - sól morska jodowana,
k - posiekana natka zielonej pietruszki w ilości wg uznania.
Masło utrzeć z przetartym czosnkiem, dodać sól do smaku. Wymieszać z posiekaną pietruszką. Gotowe!
...

...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.

niedziela, 31 stycznia 2010

Przeglądając zapiski blogowe, zauważyłam, że sporo mam przepisów zaległych, których nie zdążyłam opublikować w odpowiednim dla nich czasie. Będę więc stopniowo nadrabiać zaległości, żeby nie nagromadziło się ich zbyt dużo.
...
Poniższy przepis na ciasto piernikowe należy do jednych z moich ulubionych. Nie wymaga leżakowania w lodówce przez długie tygodnie, upieczone z niego pierniczki od razu nadają się do jedzenia, a jeśli je polukrujemy, to wprost rozpływają się w ustach. Na dodatek ciasto jest bardzo plastyczne i poradzą z nim sobie nawet małe dziecięce rączki, chcące pomagać w kuchni

...
Ciasto na pierniczki
k - 550g mąki pszennej,
g - 2 łyżeczki kakao,
sł - 300g miodu,
sł - 100g nierafinowanego cukru trzcinowego,
sł - 1 duże jajko,
o - ok. 60g przyprawy do piernika,
sn - 120g smalcu wieprzowego,
sn - 2 łyżeczki sody oczyszczonej.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do chleba wg podanej kolejności. Nastawić program do ciasta rosnącego. Kontynuować mieszanie ciasta do chwili uformowania się jednej lub dwóch kul (zależy to od ilości mieszadeł w maszynie). Po tym czasie ciasto wyjąć, zagnieść raz jeszcze.
Wałkować podsypując delikatnie mąki na grubość ok. 2-3 mm. Wycinać ciasteczka i układać na blaszce do pieczenia.
Piec w temp. 180st. przez ok. 7-8min.
Od razu po upieczeniu pierniczki będą bardzo miękkie, więc dać im chwilkę przestygnąć i dopiero zdejmować z blaszki.
...
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
wtorek, 24 listopada 2009
Kandyzowana skórka pomarańczowa jest świetnym dodatkiem do wielu świątecznych wypieków. Jednak nawet najlepsza sklepowa, nie może dorównać tej zrobionej własnoręcznie w domu.
Od nas zależy czy skórka będzie tylko w słodkim syropie czy też może w syropie o korzennej nucie, o imbirowym lub cynamonowym posmaku. Kombinacji mamy wiele, więc próbujmy i znajdźmy tę, która najbardziej nam odpowiada.
...
Skórka pomarańczowa w słodkim syropie
k - skórki z 3 pomarańczy, moczone 2-3 dni w wodzie źródlanej,
g - szczypta kurkumy,
sł - nierafinowany cukier trzcinowy w ilości dopasowanej do tego, jak słodką skórkę lubimy,
o - szczypta imbiru (jeśli skórka ma być bardziej korzenna w tym miejscu należy wsypać odpowiednią przyprawę - zazwyczaj 1 łyżeczka wystarcza, żeby uzyskać charakterystyczny aromat),
sn - woda źródlana.
Do rondla wkładamy skórkę pomarańczową (można ją pokroić na mniejsze kawałki), obsypujemy szczyptą kurkumy, solidną ilością cukru, imbirem i zalewamy wszystko wodą tak, aby woda ledwo zakryła ułożone na dnie rondla skórki. Gotujemy wszystko pod przykryciem na badzo małym ogniu, sprawdzając co jakiś czas czy nic się nie przypala. W razie potrzeby można dosypywać cukru i przypraw lub też dolewać wody. Syrop, w którym skórka się gotuje powinien być bardzo słodki i mieć konsystnecję nieco gęstszą od oleju. Powinno go też być tyle, aby móc w całości zalać skórkę po przełożeniu jej do słoiczka.
 
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 27 października 2009
Ryż możemy gotować na wiele sposóbów, w zależności od tego, do czego jest nam potrzebny, w jakiej porze roku go przygotowujemy lub też w jakim jesteśmy aktualnie stanie zdrowia. Warto poznać sposób gotowania ryżu przydatny szczególnie jesienią i zimą, czyli w czasie chłodów.
...
Jesienne gotowanie ryżu
o - 2 szklanki brązowego ryżu,
sn - 4 szklanki wody źródlanej,
sn - sól morska jodowana.
Ryż opłukać w zimnej wodzie. Wsypać do garnka, zalać wodą, posolić i ugotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50-60min. Nie mieszać w trakcie gotowania.
...
 .
...
Uwagi Autorki:  Jeśli ryż ma mieć działanie rozgrzewające, można go przed gotowaniem wyprażyć w garnku, przez cały czas mieszając, aż zacznie przyjemnie pachnieć. Następnie zalać go odpowiednią ilością gorącej wody i gotować pod przykryciem.
Ryż wcześniej namoczony przez kilka godzin, szybciej się ugotuje.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.
środa, 12 sierpnia 2009
W sezonie letnim fasolka szparagowa jest świetnym obiadowym dodatkiem oraz może być samodzielną przekąską. Jak wszystko inne również i ją można ugotować zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Ta wersja zachowuje pełne koło przemian, ale nie nadaje fasolce żadnego smaku związanego z dodawanymi przyprawami. Jeśli jednak potrzebujemy bardziej wyrazisty smak warzywa, eksperymentujemy z ilością i rodzajem przypraw dodawanych w obrębie danego smaku.
...
Fasolka szparagowa gotowana wg Pięciu Przemian
g - wrzątek,
sł - łyżeczka nierafinowanego cukru lub fruktozy,
sł - dojrzała fasolka szparagowa,
o - szczypta imbiru,
sn - łyżeczka soli morskiej jodowanej,
k - łyżeczka soku z cytryny,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
Gotować do miękkości. Odcedzić i przelać zimną wodą. Gotowe!
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
piątek, 07 sierpnia 2009
Z ciastem pierogowym jest u mnie tak, jak z ciastem na pizzem - co jakiś czas wypróbowuję kolejny przepis w poszukiwaniu tego idealnego. Póki co ani w jednym ani w drugim przypadku ideału jeszcze nie odnalazłam.
Poniższe ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, bo jak pewnie pamiętacie nie lubię zagniatania ręcznego. Jest bardzo elastyczne, dobrze się rozwałkowuje, jednak po ugotowaniu jest jak dla mnie zbyt twarde.
...
Ciasto pierogowe
k - 3 szklanki mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
g - 1 szklanka gorącej wody,
sł - 1 jajko,
sł - 1 łyzeczka oleju z pestek wingoron,
o - szczypta imbiru,
sn - 3/4 łyżeczki soli.
Wszystkie składniki umieścić w foremce maszyny do chleba lub w misie robota, wyrabiać na najwolniejszych obrotach, a w przypadku użycia maszyny do chleba na programie do makaronu.
Rozwałkowywać na grubość ok.2mm minimalnie podsypując mąką. Wycinać krążki, na które następnie wykładać dowolne nadzienie.
Gotować:
g - wrzątek,
sł - odrobina oleju,
o - szczypta imbiru,
sn - łyżeczka soli,
k - kilka kropel soku z cytryny,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy.
Pierogi wrzucać na tak przygotowaną gotującą się wodę. Gotować ok.2-3min od momentu wypłynięcia.
...
 
.
...
Przepis oryginalny znalazłam tutaj, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
czwartek, 30 lipca 2009
Makaron jest składnikiem wielu naszych dań. Od jakiegoś czasu rozmyślam nad zrobieniem domowego makaronu, ale jeszcze się za to nie zabrałam. Chciałabym wykonać taki specjalnie dla mojego Syna - najlepiej w różnych malutkich kształtach, niestety jak do tej pory nie znalazłam tak malenkich foremek do wyciskania różnych kształtów.
Zadowalamy się więc sklepowymi wersjami makaronu. Na szczęście wybór takich naprawdę zdrowych jest coraz większy.
Oczywiście makaron, jak i każdą inną potrawę, można ugotować wg Pięciu Przemian.
...
Makaron pszenny wg Pięciu Przemian
g - wrzątek,
sł - 2-3 łyżki oleju z pestek winogron,
o - szczypta imbiru,
sn - 1 łyżeczka soli morskiej jodowanej,
k - makaron pszenny,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy.
Do wrzącej wody wlać olej, zamieszać, zagotować. Następnie dodać imbir i sól, pamiętając o zamieszaniu po każdym składniku i doprowadzeniu do ponownego wrzenia. Wsypać makaron, porządnie wymieszać i zagotować. Dodać kurkumę, wymieszać. Gotować makaron zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Potem odcedzić i przelać zimną wodą, aby się nie sklejał. Gotowe!
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
poniedziałek, 20 lipca 2009
Nie cierpię zagniatania ręcznego! Nie ma znaczenia czy mam zrobić ciasto chlebowe czy kruche. Nie lubię tego i już! Dlatego też kiedy tylko mogę wykorzystuję maszynę do chleba lub robota kuchennego.
Niestety jest jeden rodzaj ciasta, do którego trzeba ręce włożyć - nie ma rady - to oczywiście ciasto kruche! Sporo wypieków jest na jego bazie, więc zagniatam je dzielnie. Aczkolwiek jakiś czas temu stwierdziłam, że nie będę się męczyć z zimnym masłem i od tamtej pory dodaję masło w temperaturze pokojowej. Ciastu to wcale nie szkodzi, a zagniata się je o wiele łatwiej i szybciej.
Czasem jest tam, że przygotowuję kruche ciasto niejako na zapas - czeka sobie wówczas zafoliowane w lodówce na swój czas.
W ostatniej fazie zagniatania często pomaga mi mój Synek, który wprost uwielbia mocować się z mniejszymi i większymi kulami ciasta.
Dziś poza przepisem na ciasto kruche foto relacja ze zmagań małego meżczyzny z ciastową materią :)
Na bazie kruchego ciasta można wyczarować wiele dziecięcych przysmaków,  oraz przeróżnych słodkości, więc przepis dodaję do akcji "Małe Brzuszki Łakomczuszki" i do akcji "Festiwal Deserów" .
...
. .
...
Ciasto kruche
k - 250g mąki pszennej,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/2 kostki masła o temp. pokojowej,
sł - 1/3 szklanki nierafinowanego cukru lub fruktozy,
sł - duże opakowanie cukru waniliowego,
sł - 1 duże jajko,
o - szczypta imbiru
o - szczypta gałki muszkatołowej,
sn - płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Do szerokiego naczynia (najlepiej niskiej miski) wrzucić podzielone na grube kostki masło, przesiać mąkę i dodać resztę składników. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować w kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i przechowywać na dolnej półce w lodówce.
Może przeleżeć w chłodzie ok. 14 dni.
...
.
.
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa i stanowi wynik różnych modyfikacji :) .
 
1 , 2