piątek, 25 czerwca 2010

Podczas tegorocznego urlopowania miałam okazję popróbować nieco kaszubskich potraw oraz tradycyjnej kuchni Prababci mojego Synka. Udało mi się zebrać dosyć sporo bezcennych starych przepisów, a nawet dotrzeć do książek kucharskich z lat 40. i 50.-tych.
Poza samymi potrawami szczególnie urzekły mnie ciekawe dodatki do nich, m.in. ziołowe octy. Receptury na nie są bezcenne i warte przechowywania. Jeszcze samodzielnie owych octów nie robiłam, ale smakowałam je i z całą stanowczością mogę stwierdzić, że warte są zachodu i oczekiwania.
Przepis dodaję do akcji "Kulinarne Perły z Lamusa".

...

Ocet estragonowy
sł - 1 1/2 dag świeżych listków estragonu, dodać:
o - 3 małe obrane z łuski cebulki (szalotki),
sn - 1/4 łyżeczki soli morskiej jodowanej,
k - zalać 1 litrem octu winnego,
g - dodać szczyptę kurkumy
sł - i 1/2 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego.
Przelać do butelki (najlepiej z ciemnego szkła) i dobrze zakorkować. Postawić na 8 dni w nasłonecznionym miejscu, po czym ocet przecedzić przez gazę i przechowywać w zaciemnionym miejscu.
Uwagi: znakomitym wykończeniem potraw ze smażonych pieczarek oraz gotowanych szparagów jest łyżeczka tego właśnie octu zmieszana z trzema łyżkami stopionego masła. Sosem takim skrapiamy potrawę tuż przed podaniem.
...

...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Zioła i przyprawy mojej kuchni B. Markuzy-Bienieckiej, a jego modyfikacja zgodna z PP jest mojego autorstwa.
Wykorzystane we wpisie zdjęcie pochodzi z tej strony.


06:51, ivka76 , Sosy
Link Komentarze (3) »
sobota, 24 kwietnia 2010

Coraz mocniej przygrzewające słonko zachęca nas do sięgania po świeże owoce i warzywa. Pamiętajmy jednak o ich wychładzającej naturze, tym bardziej, że pogodzie jeszcze daleko do letnich upałów. Przygotowując potrawy z udziałem świeżych warzyw czy owoców, starajmy się je dobrze równoważyć wszystkimi pięcioma smakami.
Moja dzisiejsza propozycja do banalnie prosty sos, który podać można dosłownie do wszystkiego -  u nas zagościł do obiadu przygotowanego w parowarze, jako dodatek do parowanych warzyw i indyka.

...
Sos jogurtowy ze świeżym pomidorem
k - 3-4 duże łyżki jogurtu bałkańskiego,
k - 2-3 łyżki maślanki,
k - 1 średniej wielkości pomidor, obrany ze skórki, pozbawiony zielonego środka i pokrojony na cząstki.
Wszystko umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem na gładką masę, a następnie dodać:
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 2-3 łyżeczki nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
o - duży ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - sól do smaku.
Wszystko porządnie wymieszać i odstawić na 10-15min.
...

...
Przepis jest mojego autorstwa.

15:02, ivka76 , Sosy
Link Komentarze (1) »
sobota, 07 listopada 2009
Idealny sos pasujący niemal do wszystkiego (poza daniami słodkimi :) ). Bardzo aromatyczny, bogaty w składniki. Można go zmiksować na gładką masę lub też pozostawić z kawałkami warzyw.
...
Warzywny sos  śmietanowy
sł - olej z pestek winogron rozgrzać na patelni po czym wrzucić:
o - 2 średnie cebule obrane, przekrojone na połówki i pokrojone na plasterki; przesmażyć;
Po przesmażeniu cebula przechodzi do smaku słodkiego.
sł - dodać dużą czerwoną paprykę pokrojoną w cieniutkie paseczki,
sł - 1/2 średniej cukinii pokrojonej w paseczki.
Wszystko razem przesmażać, mieszając, przez ok. 10min. Następnie dodać:
o - duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zamieszać i przesmażyć,
sn - sól morską jodowaną do smaku, zamieszać,
k - łyżeczkę soku z cytryny,
g - 250ml wrzątku,
sł - szczyptę nierafinowanego cukru trzcinowego,
o - świeżo zmielony czarny pieprz,
sn - szczyptę soli morskiej jodowanej,
k - dodać 3 łyżki kwaśnej śmietany (dałam Piątnica 12%), zamieszać,
g - wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - 2 łyżeczki ziaren białego sezamu,
o - curry,
sn - sól morską jodowaną.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
16:17, ivka76 , Sosy
Link Komentarze (3) »
czwartek, 30 lipca 2009
Kiedy wszędzie takie bogactwo owoców i warzyw, letnich kolorów i zapachów, chciałoby się wszystko włożyć do zakupowego kosza i przynieść do domu. Niesamowitą radość sprawia nam wybieranie letnich darów natury - oglądanie, wąchanie, ważenie w dłoniach. Przoduje w tym oczywiście mój wszędobylski trzylatek :) Podczas takich właśnie warzywno-owocowych zakupów, Szymon wypatrzył pięknie poukładane na straganie cukinie i koniecznie chciał wyciągnąć jedną z samiuśkiego środka - zdążyłam zapobiec katastrofie, a upatrzone warzywo pojechało z nami do domu!
Do towarzystwa dla cukinii mieliśmy jeszcze świeżutkie pomidory, cebulkę i ostry chrzan. W ten sposób powstał:
...
Sos a'la leczo
sł - rozgrzać olej z pestek winogron,
sł - wrzucić na niego pokrojoną w grubą kostkę cukinię (bez gniazd nasiennych i skórki), przesmażać aż warzywo będzie miało szklisty kolor, ale nie stanie się zupełnie miękkie;
o - dodać średniej wielkości cebulę rozdrobnioną blenderem na papkę; wymieszać i przesmażać 2-3min,
sn - posolić do smaku,
k - dodać 3-4 mocno dojrzałe pomidory obrane ze skórki i pokrojone w średniej wielkości cząstki (pomidory pozbawiamy gniazda łodyżkowego, ale zostawiamy pestki), zamieszać i przesmażać dalej,
g - wsypać 1/2 łyżeczki kurkumy, zamieszać,
sł - 1/4 łyżeczki kminku, zamieszać,
o - łyżeczkę suszonego oregano,
o - łyżeczkę startego chrzanu, zamieszać,
sn - dodać sól do smaku; ponownie zamieszać i przesmażać, aż warzywa zrobią się mięciutkie.
Jeśli chcemy możemy całość zmielić blenderem lub też zostawić z kawałkami warzyw.
Idealnie pasuje do makaronu.
...
.
.
 
...
Moje uwagi: jeśli okaże się, że sos jest zbyt gesty można dolać zimnej wody w smaku słonym lub wrzątku w smaku gorzkim; polecać próbować potrawę do dodaniu każdego kolejnego składnika i zamieszaniu, żeby móc osiągnąć smak idealny dla siebie.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 30 czerwca 2009
Sezon malinowy w pełni, więc przy każdej nadarzającej się okazji biegniemy do sklepu po świeżutkie owocki. Dzisiejsza malinowa propozycja ma szerokie zastosowanie - może być dodatkiem do ryżu, kaszy jaglanej, naleśników, racuszków, a nawet do zwykłych ciastek a'la herbatniki.
Przepis dodaję do swojej akcji "Malinowy zawrót głowy".
...
.
...
 
 Sos malinowy
k - kubeczek jogurtu naturalnego (dałam danone naturalny bez cukru, 180g),
g - szczyptę kurkumy,
sł - maliny (ilość dobrać wg własnego uznania),
sł - 1 łyżeczka nierafinowanego cukru (opcjonanie),
o - szczypta imbiru,
sn - szczypta soli.
Maliny rozgnieść widelcem (jeżeli sos ma stanowić dodatek do kaszy czy ryżu, to lepiej nie rozgniatać owoców całkowicie). Dodać jogurt naturalny i przyprawy. Dokładnie wymieszać i pozostawić na 10-15min do "przegryzienia się smaków".
 
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
środa, 24 czerwca 2009
 
Dal z soczewicy
sn - 1 filiżanka soczewicy,
sn - 4 filiżanki wody,
sn - 1/4 łyżeczki soli,
k - kilka kropel soku z cytryny,
g - 1/4 łyżeczki kurkumy,
sł - 1/4 łyżeczki cynamonu,
o - 1/4 łyżeczki kolendry,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
o - 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne.
Soczewicę opłukać na sitku pod bieżącą wodą i wrzucić do zimnej wody. Zagotować. Dodać przyprawy w podanej kolejności. Przykryć i gotować jeszcze 5-10min. Podawać jako sos do ryżu.
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Alchemia pożywienia B. Żak-Cyran, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
niedziela, 21 czerwca 2009
Sos do sałatek
k - 2 łyżki naturalnego jogurtu,
k - 2 łyżki posiekanej młodej zieleniny (natka pietruszki, liście selera inne),
k - 1 łyżka posiekanego koperku
g - tymianek,
sł - 2 łyżki oliwy,
o - pieprz,
o - szczypior,
o - czosnek,
sn - sól.
Do jogurtu dodać posiekane listki zieleniny, szczyptę tymianku, koperek,
oliwę, posiekany szczypior, czosnek oraz pieprz i sól.
Dokładnie wymieszać i odstawić na 30 min, aby smaki i aromaty
składników w pełni się połączyły.
... 
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran, a przysłała go p. Justyna Moczulska.
Bardzo dziękuję i proszę o więcej!
18:06, ivka76 , Sosy
Link Komentarze (2) »
niedziela, 17 maja 2009
Sos jajeczny do ziemniaków (i nie tylko)
k - 200ml kwaśnej śmietany,
g - szczypta kurkumy,
g - można dać też szczyptę tymianku,
sł - bardzo drobno posiekane 2 jajka,
sł - 1/4 łyżeczki kminku,
o -1/5 łyżeczki imbiru,
o - 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne,
o - 1 łyżeczka musztardy,
o - pieprz czarny do smaku,
sn - sól do smaku .
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
...
Do sosu świetnie pasują ziemniaki smażone z cebulką lub z czosnkiem.
...
Przepis jest autorstwa Madzi Dudek.
Serdecznie dziękuję i proszę o więcej!

wtorek, 12 maja 2009

To ten rodzaj sosu, który da się wykorzystać do bardzo wielu dań. U nas jest częstym dodatkiem do mięs oraz ziemniaków.
...

Sos czosnkowy
k - pół kubka dużego jogurtu naturalnego bez cukru,
g - szczypta kurkumy,
sł - 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu,
o - czarny pieprz,
o - 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
sn - sól do smaku,
k - sok z cytryny,
g - szczypta majeranku,
sł - szczypta brązowego cukru lub fruktozy,
o - czerwona papryka w proszku,
o - szczypta oregano.
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa, a zainspirowała mnie przyjaciółka Karolina - dziękuję Karolciu :)
poniedziałek, 09 marca 2009
Sos pomidorowy
sł - 2-3 łyżki oleju, rozgrzać i dodać:
o - średnią cebulę pokrojoną w półplasterki,
sn - szczyptę soli,
k - puszkę pomidorów ze skórki,
g - 1/2 łyżeczki kurkumy,
sł - łyżeczkę oleju,
o - 1/4 łyżeczki imbiru,
sn - szczyptę soli lub łyżeczkę soso sojowego jasnego,
k - 1/2 łyżeczki bazylii,
g - 1/4 łyżeczki tymianku,
sł - łyżeczkę płynnego miodu,
o - 1/2 łyżeczki oregano
Wszystko mieszać po dodaniu każdego składnika, a po dodaniu ostatniego pozostawić na małym ogniu na 2-3min.
...
Moje uwagi: ten sos jest dosyć gęsty i bardziej przypomina lecho; idealnie komponuje się smakowo z pełnoziarnistym makaronem.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.