sobota, 02 stycznia 2010
Farsz ten świetnie nadaje się jako nadzienie do wszelkiego rodzaju bułeczek, pasztecików czy naleśników. Jest na tyle dobrze przyprawiony, iż nie wymaga, aby ciasto, w którym się znajdzie zawierało sporą ilość przypraw.
Jeśli wolicie wersję "gładszą" to wymaga zmielenia w maszynce do mięsa.
...
Farsz prawie uniwersalny
sł - rozgrzać na patelni 3-4 łyżki oleju z pestek winogron,
o - dodać 2-3 średnie cebule pokrojone w grubą kostkę, przesmażyć i zdjąć z patelni;
...
sn - 20-30 dowolnej wędliny wieprzowej (u mnie szynka) pokroić w drobną kostkę i porządnie przesmażyć na oleju z pestek wingron, zdjąć z patelni
...
sł - na oleju z pestek wingoron przesmażyć 50 dag pieczarek obranych i pokrojonych w średniej grubości kostkę, zdjąć z patelni.
...
Patelnię umyć i osuszyć. Rozgrzać na niej 3-4 łyżki oleju z pestek winogron i wrzucić:
k - 40-50 dag kwaszonej kapusty wcześniej wypłukanej i drobno pokrojonej, przesmażać 10-15min (do miękkości); dodać:
g - płaską łyżeczkę kurkumy, wymieszać;
sł - dodać przesmażone wcześniej pieczarki i cebule, wymieszać;
o - dodać 2-3 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, wymieszać;
o - doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem
o - słodką mieloną papryką,
o - odrobiną chilli; wymieszać;
sn - dosolić do smaku solą morską jodowaną, wymieszać i przesmażać wszystko razem przez ok. 5 min.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
czwartek, 06 sierpnia 2009
Ten wymyślony przeze mnie farsz to rodzaj lodówkowego wymiatacza - można zrobić go z czego się da, ważne aby przy komponowaniu przepisu przesmyśleć smaki i kolejność ich dodawania. Dobrze też jest próbować potrawę po dodaniu następnego składnika.
Przepis dodaję do akcji "Cukiniowy sierpień".
...
.
...
Farsz do wytrawnych naleśników
sł - na patelni rozgrzać olej z pestek winogron i przesmażyć na nim
o - cebulę pokrojoną w drobną kostkę; zdjąć ją z patelni (pamiętać należy, że cebula mimo początkowego ostrego smaku po przesmażeniu wraca do smaku słodkiego).
...
sł - znów rozgrzać olej i przesmażyć na nim
sł - cukinię pokrojoną w średniej wielkości kostkę (cukinię najpierw obrać ze skóry i wykroić gniazda nasienne, pokroić na plastry grubości ok. 1cm, a potem w kosteczkę); zdjąć z patelni.
...
sł - kolejny raz rozgrzać olej i przesmażyć na nim:
sł - wędlinę cielęcą,
o - wędlinę indyczą (po przesmażeniu wędliny te wg mnie wracają do smaku słodkiego); zdjąć z patelni.
...
sł - na dużej patelni rozgrzać olej z pestek winogron, dodać:
o - szczyptę imbiru, zamieszać,
sn - szczyptę soli, zamieszać,
k - 3-4 bardzo dojrzałe pomidory obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w grubą kostkę, zamieszać i zagotować, po czym dodać:
g - 1/2 łyżeczki kurkumy, zamieszać,
sł - przesmażoną cebulę,
sł - przesmażoną cukinię,
sł - przesmażone mięso, zamieszać, po czym dodać:
o - świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
o - granulowany czosnek,
o - curry, zamieszać i dodać:
sn - sól do smaku,
k - 2-3 łyżki gestej kwaśnej śmietany (dałam 12% z Piątnicy), wymieszać i przesmażyć przez 2-3min.
...
.
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
wtorek, 10 marca 2009
Słodkie nadzienie z twarogu (np. do naleśników)
k - ok. 30 dag tłustego twarogu posypać
g - szczyptą kurkumy,
rozetrzeć ze
sł - słodką śmietaną i żółtkiem,
sł - osłodzić miodem do smaku
o - dodać 1/4 łyżeczki imbiru
sn - szczyptę soli
Naleśniki można smarować również domowymi dżemami i konfiturami, nutellą oraz polewać słodkimi sosami.
...
Przepis pochodzi z książki Filozofia zdrowia A. Ciesielskiej.