środa, 24 czerwca 2009
Pasta z soczewicy
sn - 3 szklanki zimnej wody,
sn - 1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
sn - sól,
k - bazylia,
g - kurkuma,
sł - masło (przynajmniej 1/2 kostki),
sł - kminek lub kmin rzymski,
o - czosnek,
o - pieprz,
o - czubryca czerwona,
o - garam masala (opcjonalnie),
sn - sól,
sn - bulion wegetariański,
k - sok z cytryny,
k - bazylia,
g - tymianek,
sł - masło (pasta powinna się dobrze smarować po wystygnięciu).
Jak pasta będzie miękka i kleista - wyłożyć do naczynia i pozostawić do wystygniecia.
...
Uwagi p.Ewy Dobek: kiedy do masy dodamy bułki tartej i zapieczemy w piekarniku, to będziemy mieli pyszny pasztet.
...
Przepis pochodzi z książki Kuchnia kreatywna, czyli gotowanie wg Pięciu Przemian Ewy Dobek i Tomka Gulińskiego.
Pasztet bez pieczenia z soczewicy
sn - 2 szklanki soczewicy,
k - sok z cytryny,
g - kurkuma,
sł - 2 łyżki sklarowanego masła,
sł - szczypta nierafinowanego cukru,
o - 3 cebule,
o - pieprz ziołowy,
o - kolendra,
o - goździki,
sn - sól.
...
W jedną obraną cebulę dosyć gęsto powbijać goździki. Soczewicę wypłukać pod bieżącą zimną wodą.
sn - do wody wrzucić
sn - soczewicę; zagotować; dodać:
sł - szczyptę nierafinowanego cukru; zagotować, po czym dodać:
o - cebulę naszpikowaną goździkami.
Gotować aż woda odparuje. Usunąć cebulę. Pozostałe dwie cebule pokroić w kostkę.
sł - na skalrowane rozgrzane masło wrzucić
o - pokrojone cebule i przesmażyć.
Zmielić soczewicę z cebulą przez maszynkę do mielenia(lub w blenderze). Doprawić masę solą i przyprawami. Wąską foremkę keksówkę przepłukać zimną wodą i ubić w niej masę z soczewicy. Odstawić do schłodzenia do lodówki.
...
Przepis oryginalny pochodzi z książki Alchemia pożywienia B. Żak-Cyran, a jego zamiana zgodna z PP jest mojego autorstwa.
niedziela, 17 maja 2009
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
sł - 2-3 jajka ugotowane na twardo i porządnie wystudzone posiekać na drobniutką kosteczkę; dodać:
o - czarny pieprz,
sn - sól do smaku,
k - kilka kropli soku z cytryny,
k - łyżeczkę jogurtu naturalnego bez cukru,
g - szczyptę kurkumy,
sł - łyżkę dobrej jakości majonezu,
o - drobno posiekany pęczek szczypiorku.
Wszystkie składniki wymieszać i lekko schłodzić w lodówce.
...
.
...
Przepis jest mojego autorstwa.
 
 
niedziela, 29 marca 2009
Pasta z grochu
o - 2 łyżki płatków owsianych,
sn - 1/2 szklanki wody,
k - 1/2 podkiełkowanej pszenicy,
g - majeranek, tyminaek,
sł - szklanka ugotowanego grochu, 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego,
o - 2 ząbki czosnku, pieprz
Rozgrzać rondel i wyprażyć płatki. Wlać wodę, gotować płatki przez ok. 20min i odstawić do wystudzenia.
Wymieszać płatki z podkiełkowaną pszenicą, szczyptą soli, majeranku i tymianku oraz roztartym na głądką masę grochem.
Dokładnie wymieszać, dodając siemię oraz przeciśnięty czosnek i pieprz.
Podawać jako dodatek do pieczywa.
...
Przepis pochodzi z książki Jedz i żyj zgodnie z porami roku B. Cyran.